Į Ukrainą siunčia ją pažįstantį diplomatą

Jau kurį laiką be vadovo likusi itin svarbi Lietuvos diplomatinė atstovybė Ukrainoje greitai turės naują ambasadorių. Kodėl užsitęsė jo paieškos?

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2015, 7:43 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:48 PM

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, buvusį ambasadorių Kijeve Petrą Vaitiekūną turėtų pakeisti buvusi dešinioji jo ranka 44 metų Marius Janukonis. Jo kandidatūrai jau pritarė Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Pernai prieš Kalėdas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Seimo komiteto nariams buvo pristatęs kitą kandidatą į ambasados Ukrainoje vadovus – dabartinį ambasadorių Danijoje Vytautą Pinkų.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka vakar aiškino, kad šiai kandidatūrai parlamentarai esą nepritarė todėl, jog jis gerai atlieka dabartines savo pareigas: „Seimo nariams kilo klausimų: kam reikia siųsti ambasadorių į kitą šalį, jei jis gerai dirba Danijoje?“

Bet neoficialiai kalbama, kad parlamentarus nustebino ankstesnis L.Linkevičiaus siūlymas ambasadoriumi Kijeve siūlyti diplomatą, kuris savo autoritetu ir svoriu neprilygsta savo pirmtakams.

O M.Janukonio kandidatūra politikams neužkliuvo.

„Tai žmogus, kuris jau dirbo Ukrainoje, moka ukrainiečių kalbą. Labai svarbu, kad į šalį važiuoja žmogus, kuris ten nėra naujas ir supranta tenykštę politinę situaciją“, – neįvardydamas kandidato, jo privalumus vardijo B.Juodka.

Vis dėlto Seimo komiteto pirmininkas neigė, kad dėl diplomato kandidatūros buvo kilę nesutarimų: „Mes su ministru labai puikiai sutariame ir visus klausimus išsprendžiame darbo tvarka. Nesakyčiau, kad šis procesas kažkaip užtruko. Gal iš šono atrodo kitaip, bet šiuo atveju sprendimas buvo rastas geranoriškai.

Ministras atliko namų darbus ir būsimasis ambasadorius mūsų šaliai nepadarys gėdos – jis Kijeve buvo antras žmogus po P.Vaitiekūno, žino tos valstybės specifiką. Viskas bus gerai.“

Buvęs įgaliotasis ministras Ukrainoje M.Janukonis į Vilnių sugrįžo praėjusią vasarą. Pastaruoju metu jis Užsienio reikalų ministerijoje ėjo Rytų kaimynystės politikos departamento direktoriaus pareigas.

Prieš išvykdamas dirbti į Kijevą diplomatas dirbo ministerijos Europos šalių departamente, dar anksčiau buvo patarėjas Lietuvos ambasadoje Baltarusijoje, dirbo Prezidentūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.