Mirties išvengusi mažametė nori padėkoti savo gelbėtojui

Druskininkuose šeštadienio pavakare ant plono vandens telkinio ledo įlūžusias 7 ir 8 metų mergaites išgelbėję žmonės vis kartojo – tai tikras stebuklas.

Marius, kuris su broliu bandė pralaužti ledus ir nuplaukti iki mergaites gelbėjančio kaimyno, parodė, kad drama vyko ten, kur vakar plaukiojo gulbė.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Marius, kuris su broliu bandė pralaužti ledus ir nuplaukti iki mergaites gelbėjančio kaimyno, parodė, kad drama vyko ten, kur vakar plaukiojo gulbė.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2015, 6:55 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:03 AM

„Tiesiog stebuklingai baigėsi ši nelaimė. Visi, kurie dalyvavo mergaičių gelbėjimo operacijoje, buvo labai svarbūs ir spėjo prisidėti laiku“, – kalbėjo greitosios pagalbos slaugytoja Jūratė Talačkienė.

Taip tvirtino ir 46 metų Valdas Baranauskas, kuris ledu prišliaužęs prie skęstančių mergaičių irgi įlūžo, bet joms padėjo kelias lemtingas minutes išsilaikyti virš vandens.

Kad skęsta mergaitės, V.Baranauskui pranešė į laiptinę, kur jis rūkė, atbėgusi kaimynė.

Liepęs skambinti bendruoju pagalbos telefonu, vyras išlėkė prie tvenkinio.

Akimirksniu keliasdešimt metrų įveikęs V.Baranauskas ant ledo užlipo nusispyręs nuo kojų šlepetes ir nusivilkęs megztinį. Vyras jį laikė rankoje ir ledu šliaužė prie skęstančiųjų ragindamas kabintis.

Mažoji blaškėsi ir išslydo

Netrukus vyras pats įlūžo ir basomis kojomis pajuto storą dumblo sluoksnį.

Jam stengėsi padėti apie nelaimę pranešusios kaimynės 20-metis sūnus Andrius ir 15-metis Marius. Jie bandė pralaužti ledą ir priplaukti, bet nepajėgė pasiekti mergaičių.

V.Baranauskas viena ranka siekė išlaikyti vieną mergaitę, o kita – kitą.

„Liepiau joms gultis ant ledo. Vyresnioji klausė, o mažoji blaškėsi, spurdėjo, todėl ne kartą išslydo į vandenį. Lediniame vandenyje ir mano jėgos seko. Pats nebūčiau pajėgęs išplaukti.

Tuomet atskubėjo ir ugniagesiai gelbėtojai. Jie mus visus tris įsitraukė į valtį“, – pasakojo V.Baranauskas.

Mažąją mergaitę, panirusią po vandeniu, gelbėtojai ištraukė jau be gyvybės ženklų.

Atsigavo tik Vilniuje

„Mažoji nekvėpavo, buvo be sąmonės. Iš pradžių ant kranto, o po to greitosios pagalbos automobilyje darėme dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą.

Prie ligoninės Priėmimo skyriaus mergaitė pirmą kartą įkvėpė, bet dar komos būsenos. Gelbėjimo operacija vyko tarsi stebuklingai sustyguota“, – kalbėjo greitosios pagalbos slaugytoja J.Talačkienė.

Iš Druskininkų ligoninės po kelių valandų septynmetė buvo išvežta į Santariškių klinikas Vilniuje.

Kitą dieną Reanimacijos skyriuje mergaitė atgavo sąmonę, pradėjo kalbėti.

Netrukus sulauks broliuko

Antra greitosios medicinos pagalbos komanda turėjo pasirūpinti mažiau nukentėjusia aštuonerių metų mergaite ir gelbėtoju V.Baranausku.

Apžiūrėtas ir sušilęs greitosios pagalbos automobilyje jis pats parėjo į namus, o išgelbėta mergaitė buvo išvežta į ligoninę.

Čia ji praleido tik kelias valandas. Sušilusi pasijuto geriau ir buvo išleista namo.

„Jam labai noriu pasakyti ačiū“, – šypsojosi į šiltus patalus įsisupusi mergaitė, labai laukianti netrukus gimsiančio broliuko.

Šalia jau paruošta lovytė naujagimiui – baisios nelaimės išvengusi šeima netrukus susilauks antro vaiko.

Gelbėjo ir pati įlūžo

Apie tai, kas įvyko, 8-metės tėvai išgirdo iš atskubėjusių pažįstamų vaikinų.

Nustebę, kodėl išjungti dukters ir kartu su ja į kiemą išėjusios pasivaikščioti kitoje gatvės pusėje gyvenančios metais jaunesnės draugės telefonai, jau ruošėsi jų ieškoti.

Važiuodami automobiliu į ligoninę netoli namų jie pamatė ir kitos mergaitės motiną, išėjusią ieškoti dukters.

Šoką patyrusios ir smarkiai lediniame vandenyje sušalusios vyresnės mergaitės tėvai tikino neseniai pradėję leisti į kiemą dukterį vieną, bet nuolat kartodavo neiti prie vandens.

Mažiau nei šimtas metrų nuo namų tekantis Ratnyčėlės upelis toje vietoje gerokai išplatėjęs.

Pasivaikščiojusios pakrante mergaitės panoro užlipti ant ledo, o pamačiusios pėdas, vedančias vandens telkinio vidurio link, pamanė, kad gali saugiai eiti.

Bet maždaug už penkiolikos metrų pirmoji įlūžo jaunesnioji mergaitė. Vyresnė draugė nepabėgo, ištiesė jai ranką, kad padėtų išlipti iš eketės. Tada ir ji įlūžo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.