Karo vaizdai iš Mariupolio – jau matyti Kaukaze

Žaliomis maskuojamomis uniformomis vilkintys vyrai juos apsupusiems vietos kariams rodė ir aiškino, kaip naudotis nešiojamais priešlėktuviniais ir prieštankiniais ginklais. Iš kur galėjo atsibelsti tie atvykėliai, išdavė tik be akcento tariami rusiški žodžiai, nes jų uniformos buvo be jokių skiriamųjų ženklų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė

Jan 28, 2015, 11:26 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:20 PM

Pamatę į juos nukreiptą fotoaparatą, ginklų tiekėjai labai susinervino – prašė išimti ir apšviesti fotojuostą. Mat tai vyko dar tada, kai nuotraukas reikėjo merkti ir traukti iš chemikalų.

Tačiau nors nuo karinio konflikto Kalnų Karabache praėjo nemažai laiko, jis turi panašumų su tuo, kas vyksta dabar. Kai gretini kolegų karo korespondentų dabar rodomus reportažus iš Rytų Ukrainos ir tada Kalnų Karabache matytus vaizdus – tai tarsi „déjà vu“ (jau išgyventa). Kai Kryme, o po to Rytų Ukrainoje pasirodė vadinamieji žalieji žmogeliukai, Vakarų šalių apžvalgininkai tai pavadino nauja Rusijos karine strategija. Ar ji iš tiesų nauja? O gal ji jau buvo naudojama anksčiau Kaukaze? Juk jau tada Kalnų Karabache teko matyti rusakalbių vyrų, kurių uniformos neišdavė jų kilmės.

O po jų pasirodymų vietos karių ginklų arsenalas solidžiai pasipildydavo. Galima tik įsivaizduoti, kokį pelną susižerdavo tie ginklų tiekėjai. Tada po ginklų pristatymo Kalnų Karabache vietos vadai pakvietė atvykėlius prie vaišių stalo ir kėlė taureles degtinės už sandėrį.

Vos tik vaišės baigėsi, pasigirdo sprogimai. Šaudė iš reaktyvinės salvinės sistemos „Grad“. Po apšaudymo gyvenvietė kalnuose atrodė taip pat kaip dabar – Ukrainos miestas Mariupolis. Nors Ženevos konvencija draudžia tokius ginklus naudoti gyvenamuosiuose rajonuose, tiems, kurie valdo šias kovines mašinas, draudimai – nė motais. Taip buvo ir tada Kaukaze, taip yra ir dabar. Ir viskam diriguoja nematoma ranka.

Rusiškai „grad“ reiškia kruša. Patekus į „Grad“ apšaudymo zoną galimybių išgyventi lieka mažai. Tada Kalnų Karabache po apšaudymo išėjusi iš slėptuvės – dviaukščio gyvenamojo namo rūsio – išgirdau dejones.

Anapus mūrinės tvoros gulėjo dvi merginos. Vieną jų skeveldros sužeidė mirtinai – išdraskė vidurius, o kitai sužalojo ranką ir sėdmenis. Ši buvo skubiai nugabenta į vietos ligoninės rūsį. Po penkias valandas trukusios operacijos jos gyvybė buvo išgelbėta. Vėliau mergina papasakojo, kad abi su seserimi žaidė kamuoliu, o kai pasigirdo sprogimai nebespėjo pasislėpti.

Tragedijos vietoje gulėjo sprogmens fragmentas. Jame styrojo daugybė į vinis panašių smaigalių. Tokių buvo rasta ir abiejų merginų kūnuose. Kokia žiauri tokios žudymo mašinos kūrėjų vaizduotė! Mariupolyje po atakų iš „Grad" taip pat buvo pralietas civilių, tarp jų ir vaikų, kraujas. Istorijos ratas sukasi, technologijos tampa vis modernesnės, tačiau žiaurumui tai kelio neužkerta. Nereikia nė abejoti, kad tie, kurie nukreipia „Grad“ žudymo mašinas į gyvenamuosius rajonus, puikiai žino, kur taiko.

Karinis konfliktas Kalnų Karabache buvo įšaldytas. Armėnai ir azerbaidžaniečiai liovėsi vieni kitus naikinti. Buvusiems sovietų generolams, valdantiems nuo ginklų lūžtančius sandėlius, teko palaukti, kol bus įžiebti nauji karo židiniai.

Kad galėtų vėl siųsti savo pasiuntinius, vilkinčius bevardes uniformas. Kol karo mašina sukasi, nematomi generolai lobsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.