Klanų tarnais tapusių ministrų aukos netyli

Sveikatos apsaugos ministerijos užmojai didelę dalį neurochirurgijos paslaugų iš Vilniaus perkelti į Kauno klinikas ne tik pribloškė sostinės medikus, bet ir sukėlė nerimo pacientams. Byla dėl tokios abejotinos pertvarkos jau atsidūrė teisme.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Jan 28, 2015, 6:12 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 9:32 PM

Dar 2005 metais pradėtas projektas, kurio tikslas buvo sutelkti sudėtingiausių neurochirurginių paslaugų teikimą sostinės Santariškių klinikų daugiaprofilinėje ligoninėje, praėjusių metų liepos mėnesį pagaliau buvo baigtas.

Vilniaus universiteto klinikose duris atvėrė atnaujintas Neurochirurgijos skyrius, kuriam įrengti išleista apie 10 mln. litų (2,9 mln. eurų).

Bet tokios investicijos valdžiai nepasirodė pakankamai rimtas argumentas, kad neurochirurgijos paslaugos sostinėje toliau būtų teikiamos.

Eurokomisaro kėdėje dabar sėdintis buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis prieštaringai vertinamais įsakymais spėjo uždrausti sostinės medikams teikti neurochirurgijos paslaugas vaikams, taip pat uždraustos kaukolės pamato ir sergančiųjų epilepsija operacijos, smarkiai apribotos neuroonkologinės operacijos.

Jau ir Briuselyje spėjusio sukelti skandalą V.Andriukaičio pėdomis, regis, seka ir jo įpėdinė Sveikatos apsaugos ministerijoje Rimantė Šalaševičiūtė.

Perspėjo apie pavojus

Lietuvos neurochirurgų draugijos pirmininkas Saulius Ročka įsitikinęs, jog tokia pertvarka tikrai nepagerins pacientų situacijos.

Dėl to jau kreiptasi į Vyriausiąjį administracinį teismą ir jame iškelta byla.

– Kaip jūs vertinate tai, jog didelė dalis Santariškių klinikų Neurochirurgijos skyriaus paslaugų bus perkeltos į Kauną? – „Lietuvos rytas“ paklausė S.Ročkos.

– Šis skyrius buvo sukurtas operuoti kaukolės pamato ir kitoms retesnėms operacijoms, kai reikalingos ir kitos funkcionuojančios struktūros, kad būtų galima suteikti kompleksinę pagalbą.

Tai skyrius, kurio uždavinys ne skaldyti neurochirurgiją Lietuvoje, o dirbti su šia reta patologija. O dabar tai buvo paprasčiausiai uždrausta.

– Kaip tokia pertvarka atsilieps pacientams?

– Ministerija aiškina, jog Kauno klinikose bus sutelktas visas gydymas ir teikiamos geriausios paslaugos.

Bet pacientas arba pas turės ten nuvykti, arba turės būti nugabentas. Tai jau sukelia keblumų.

Kitas svarbus dalykas: jei žmogus operuotas klinikoje, kuri vienintelė teikia tokias paslaugas, tokio paciento priežiūra irgi tenka vienai ligoninei.

Turime pagalvoti, kas tokioje vienintelėje klinikoje gali nutikti po kelerių metų. Jeigu ten liks tik vienas gydytojas, kuris dirbs be jokios konkurencijos ir dirbs tik su viena patologija, ar jis tikrai tobulės? Ar pavyks išlaikyti ir gerinti paslaugų kokybę?

– Aiškinama, kad į Kauną bus perkelta nedaug procedūrų. Bet medikai, atrodo, kitokios nuomonės?

– V.Andriukaitis pasirašė įsakymą remdamasis skaičiavimo tvarka, kuri šalyje jau keletą metų neegzistuoja.

Dabartinė ministrė R.Šalaševičiūtė irgi viešai užsiminė vos apie šimtą perkeliamų operacijų. Bet tai susiję tik su viena pasirašyto įsakymo dalimi.

Kalbant apie visus buvusio ministro įsakymo punktus, kai skaičiavimus pateikė keletas centrų ir pagal keletą skirtingų metodikų, perkeliamų į Kauną operacijų skaičius svyruoja nuo 800 iki 1200.

Bus tik vienintelė nuomonė

Ne vieną logika nepagrįstos pertvarkos pavojų įžvelgė ir Santariškių neurochirurgijos centre dirbantis neurochirurgas Ugnius Kšanas.

„Pacientai anksčiau turėdavo teisę išgirsti ir antrąją nuomonę ar pasirinkti, kurios gydymo įstaigos medikams patikės savo sveikatą, o po šios reformos tokio pasirinkimo nebus – liks viena nuomonė ir viena operacijos galimybė.

Išgirdęs teiginį „nieko negalime padaryti“ žmogus bus priverstas tuo patikėti, nes niekas kitas jo neapžiūrės, kitos nuomonės nepasakys. Tai juk bus uždrausta.

Sulaukiu daugybės susirūpinusių pacientų skambučių ir kol kas nežinau, ką jiems atsakyti“, – kalbėjo U.Kšanas.

Pertvarka – diskriminuojanti

Kaip rodo „Lietuvos ryto" turimi dokumentai, Sveikatos apsaugos ministerijos užmojus prastai įvertino ir Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT).

„Toks reglamentavimas – ydingas ir diskriminacinis, nes asmens sveikatos priežiūros įstaiga, atitinkanti visus reikalavimus, turinti licenciją, suteikiančią teisę teikti neurochirurgijos paslaugas, netenka teisės tai daryti“, – pripažino specialistai.

VASPVT patvirtino ir medikų pareikštus nuogąstavimus, kad dėl tokios pertvarkos gali nukentėti paslaugų kokybė bei prieinamumas.

Ministrė jaučiasi teisuolė

Gruodžio 29 dieną „Lietuvos ryto" televizija parodė reportažą, kuriame R.Šalaševičiūtė pareiškė, kad pertvarka gera, tačiau gruodžio 31-ąją sustabdė V.Andriukaičio pasirašyto įsakymo įsigaliojimą vienam mėnesiui – iki vasario 1 dienos.

Prieš kelias dienas R.Šalaševičiūtė „Lietuvos rytui" teigė, kad sprendimas jau priimtas – įsakymas įsigalios, nes darbai, kurie buvo numatyti, jau atlikti, konkretizuota ir pataisyta Neurochirurgijos programa.

Ministrė taip pat aiškino, kad medikai be pagrindo baiminasi dėl Neurochirurgijos skyriaus Santariškėse likimo: „Manau, sostinės gydytojų baimė yra nepagrįsta. Juo labiau kad didžiausias jų operacijų skaičius – insulto atvejai.“

Reaguodama į Santariškių medikų priekaištus, kad po pertvarkos Neurochirurgijos skyriaus medikų krūvis mažės 80 proc., R.Šalaševičiūtė kontratakavo: „Nepatvirtintais duomenimis, jie net nėra suformavę komandos, kokios reikėtų, bet ten yra nauja įranga.

Jeigu dar geriau pasigilinsime, kelia abejonių ir tai, kaip buvo įsteigtas Neurochirurgijos skyrius ir kokiu būdu buvo įsigyta įranga. Tik šiuo metu jiems pavyko prisikviesti pripažintų neurochirurgų.“

Politikės melas pribloškė

Tokie R.Šalaševičiūtės samprotavimai pribloškė Santariškių klinikų medikus.

„Ministrė teigia, kad mes daugiausia operuojame insulto atvejus, bet tai netiesa. Daugiausia operacijų yra būtent galvos smegenų navikų ir galvos smegenų pamato ar kamieno patologijos.

Nuo liepos mėnesio skyriuje atlikta apie 300 operacijų, iš kurių tiktai 4–5 insulto atveju“, – sakė U.Kšanas.

Gydytojo teigimu, kalbėdama apie operacijų statistiką ministrė pateikė netikslius skaičius, o pati Neurochirurgijos skyriaus komanda anaiptol nėra naujai formuojama.

Kol kas neaišku, kaip įsigaliojus minėtai tvarkai vyks darbas priešiškomis stovyklomis tapusiose Vilniaus ir Kauno gydymo įstaigose. Akivaizdu tai, kad nei ištįsusios eilės prie medikų kabinetų, nei priverstinė būtinybė vykti į kitą miestą ar keisti gydytoją pacientų nenudžiugins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.