D.Grybauskaitė nusivylė R.Šalaševičiūte, premjeras gina ministrę

Priekaištavo ministerijai

Vilniaus vaiko raidos centre.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus vaiko raidos centre.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-01-29 14:17, atnaujinta 2018-01-14 17:07

„Sistema, kuri prižiūri vaikus tiek globos namuose, tiek kitur, yra labai atsilikusi, ir gauname neigiamų pastabų iš tarptautinių organizacijų – tiek Jungtinių Tautų, tiek Europos Komisijos dėl paslaugų teikimo. Konkreti situacija šitame centre – prieš dvejus metus griuvus stogui buvo uždarytas vienas pastatas, užuot sprendusi klausimą, kaip išlaikyti tą patį paslaugų ir gydymo lygį, Vyriausybė sprendė atvirkščiai – mažino paslaugų kiekį, ir net finansavimas šitam centrui 2015 metais buvos sumažintas puse milijono eurų“, – žurnalistams VRC sakė šalies vadovė.

Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė žadėjo, kad centras iki rugsėjo bus perkeltas į sanatorijos „Pušyno kelias“ patalpas Vilniuje – du korpusus reikės renovuoti, o kitiems užteks kosmetinio remonto, tam jau numatyti pinigai.

„Pažadai, kuriuos šiandien išgirdau iš ministrės, kad neva bus galima laikinai spręsti ir iškeldinti dalį šio centro iki rugsėjo pirmosios, skamba šiek tiek nerealiai, bet pažadas toks yra. Labai gerai, labai konkreti data, tai yra ministrės politinis įsipareigojimas. Tikiuosi, ji jums į kameras pakartos, ir bus labai geras atskaitos taškas – ar ministerijos ir toliau gamina popierius, rinksis darbo grupėse ir nieko nesugebės padaryti konkrečiai žmogui. Labai trumpas laikas, labai greitai pamatysime, ar tai sprendžiama“, – sakė prezidentė.

Priekaištavo ministerijai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) privalo pasirūpinti, kad raidos ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams turi būti taikomas visas reikiamas gydymas, sako prezidentė D.Grybauskaitė.

Ketvirtadienį apsilankiusi Vilniaus vaiko raidos centre prezidentė išsakė priekaištų ministerijai, jog vieninteliam Lietuvoje kompleksinį gydymą vaikams teikiančiam centrui mažinamas finansavimas, centras negali teikti visų gydymo paslaugų, o vaikams gydymo tenka laukti ir pusę metų.

„Vaiko raidos centro padėtis atspindi Sveikatos apsaugos ministerijos požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatos problemas. Ministerija neranda laiko pasirūpinti pažeidžiamiausiais vaikais. Jau daugiau nei metus jie gauna tik dalį reikiamo gydymo. Jeigu šie vaikai laiku sulauktų pagalbos, išvengtume daugelio tragedijų ir vaikų netekčių“, – spaudos pranešime cituojama prezidentė.

Premjeras gina ministrę

Tuo tarpu ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius tikina pasitikintis prezidentės sukritikuota sveikatos apsaugos ministre R.Šalaševičiūte.

„Sveikatos apsaugos ministrė tikrai dirba labai atsakingai. Aišku, ji pasiruošusi pertvarkyti savo komandą – ji dalimi savo komandos yra nepatenkinta. Šįryt ministrė buvo pas mane ir mes apie tai kalbėjomės. Jai yra iškeltos didžiulės užduotys, ir aš manau, kad ji yra pasiruošusi visus planus įgyvendinti“, – sakė A.Butkevičius.

Lankėsi vaiko raidos centre

Vaiko raidos centro padėtį šalies vadovė aptarė su šio centro direktore Jovita Petrulyte, sveikatos apsaugos ministre R.Šalaševičiūte, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų generaliniu direktoriumi Kęstučiu Strupu, klinikų filialo Vaikų ligoninės vadovu Juozu Raistenskiu, vaikų ir paauglių psichiatru Dainiumi Pūru, nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Kaip nurodo Prezidentūra, dėl šių problemų į D.Grybauskaitę kreipėsi tėvai ir nevyriausybinės organizacijos. Vaiko raidos centre, kurio steigėjai yra Sveikatos apsaugos ministerija ir Vilniaus universitetas, kasmet gydoma iki 2000 vaikų, bet poreikis esąs kur kas didesnis.

Nuo 2013 metų rudens, kai įgriuvo šios gydymo įstaigos stogas, pagrindinis korpusas yra uždarytas. Vaikai ir darbuotojai esą priversti glaustis likusioje įstaigos dalyje „apgailėtinomis sąlygomis“, o pastaraisiais metais daugiau nei puse milijono eurų sumažėjo šios įstaigos biudžetas.

Šalies vadovė pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministrės, dirbančios pusę metų, „apšilimo laikas jau pasibaigė“ ir laukiama konkrečių darbų.

„SAM turi inicijuoti Vyriausybės sprendimą, kad Vaiko raidos centras vėl dirbtų visa apimtimi, ir vaikai gautų ne dalinį, o visą gydymą“, – teigia valstybės vadovė.

Prezidentė taip pat išsakė priekaištus dėl prieš metus ministerijos išsakyto, tačiau iki šiol neįgyvendinto įsipareigojimo pagerinti Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės sąlygas.

Reikalaus Vyriausybės atsakomybės

Pasak prezidentės, tiek psichinės, tiek fizinės vaikų sveikatos klausimai Lietuvoje nesulaukia pakankamo dėmesio, nors Lietuvos medicina atskirose srityse pasiekusi labai aukštų tarptautinio lygio rezultatų, bet vaikų priežiūros sistema globos namuose ir kitur vis dar yra labai atsilikusi.

„Mes, Lietuva, gauname didžiausias neigiamas pastabas iš tarptautinių organizacijų – tiek Jungtinių Tautų, tiek EK – dėl paslaugų teikimo ir dėl konkrečios situacijos šiame centre, kai daugiau nei prieš metus, įgriuvus stogui, buvo uždarytas vienas pastatas. Užuot sprendusi šį klausimą, kaip išlaikyti tą patį paslaugų ir gydymo lygį, Vyriausybė situaciją išsprendė atvirkščiai, t.y. sumažino paslaugų kiekį, šeimos ir mamos turi laukti eilėje daugiau nei 6 mėnesius, ir netgi finansavimas šiam centrui 2015 m. buvo sumažintas net 0,5 mln. eurų, užuot ieškojus naujų būdų, kaip užtikrinti vaikų gydymą.

Taigi pažadai, kuriuos šiandien išgirdau iš ministerijos ir ministrės, kad neva bus galima laikinai spręsti ir iškeldinti dalį šio centro kitur iki rugsėjo 1 d., skamba šiek tiek nerealiai, bet toks pažadas yra. Labai gerai. Labai konkreti data, tai yra ministrės politinis įsipareigojimas, ir, tikiuosi, ji jums į kameras tą patį pakartos, ir tai bus labai geras atskaitos taškas įsitikinti, ar ministerijos ir toliau tik gamins popierius, rinksis darbo grupėje, ir nesugebės nieko konkrečiai padaryti žmogui“, – žurnalistams po apsilankymo sakė prezidentė.

Visą Vyriausybę D.Grybauskaitę paragino atkreipti dėmesį į tai, kad tiek vaiko sveikata, tiek vaikų globos namai, švietimo sistema yra tarpusavyje susiję, tai trijų ministerijų ir visos Vyriausybės atsakomybė. Šias problemas esą reikia spręsti bendrai per strateginį komitetą.

„Ir tos atsakomybės iš Vyriausybės ir reikalausiu“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.