Dėl teistumo susigūžę veikėjai įstrigo rėtyje

Išbrokuota dar daugiau kaip du šimtai kandidatų į savivaldybių tarybas. Šįkart Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) iš sąrašų išbraukė asmenis, nuslėpusius buvusį teistumą.

Nepaskelbę apie buvusį teistumą kandidatai turi įvairiausių pasiteisinimų.<br>N.Povilaičio nuotr.
Nepaskelbę apie buvusį teistumą kandidatai turi įvairiausių pasiteisinimų.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 29, 2015, 8:09 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:27 PM

Vakarykštis komisijos sprendimas galėjo sumažinti konkurenciją dėl Kauno mero kėdės, į kurią taikosi net šešiolika politikų.

Mat paaiškėjo, kad buvusio teistumo nenurodė šio posto siekiantis Emigrantų partijos vedlys Juozas Murauskas. Tiesa, už kyšininkavimą teistas buvęs Kauno savivaldybės vairuotojas apie tai pranešė prieš dvejus metus siekdamas Seimo nario mandato.

Tada J.Murauskas anketoje nurodė, kad nusikaltimas prieš jį esą buvo išprovokuotas.

Šį kartą jis savo praeities nuodėmių kažkodėl nebuvo linkęs atskleisti, bet VRK šiam kandidatui suteikė malonę – leido iki penktadienio gauti specialią Vidaus reikalų ministerijos pažymą.

Trauktis suskubo patys

Nuodėmingos praeities nepanoro atskleisti ir daugiau Kaune valdžios siekiančių asmenų. Iš šešiolikos teistumą nuslėpti bandžiusių kandidatų šiame mieste net keturi priklauso Kovotojų už Lietuvą sąjungai.

Nemažai tokių žmonių taip pat rasta partijų ir visuomeninių komitetų sąrašuose į Panevėžio savivaldą. Keli tokie atvejai privertė nepatogiai pasijusti Seimo narį Povilą Urbšį.

Panevėžyje šio politiko vardu pavadintas komitetas dėl bandymo nuslėpti praeitį neteko dviejų savo kandidatų – Arvydo Baltrūno ir Rimo Baranausko.

Tiesa, pastarieji netgi nelaukė VRK sprendimo ir iš sąrašo skubiai pasitraukė patys.

P.Urbšys „Lietuvos rytui“ vakar aiškino, kad jie esą nesiekė nuslėpti buvusių nuodėmių, o tiesiog manė, jog jos buvo pernelyg menkos: „Vienas jų, atrodo, buvo teistas už konfliktą per avariją Vokietijoje, kitas – už vogtų metalų laikymą. Bet tie įvykiai buvo seniai ir todėl kandidatai manė, kad apie juos pranešti nereikia.“

Bet aplaidžiai anketą užpildę kandidatai metė šešėlį ant P.Urbšio, kuris prieš pasukdamas į politiką buvo aukštas Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnas.

Parlamentaras tvirtino neturėjęs žinių apie kandidatų teistumą, domėtis kiekvieno jų praeitimi negalėjęs, todėl nedemaskavęs: „Gal būčiau žinojęs, jei jie būtų padarę kokius nors korupcinius nusikaltimus arba tai būtų vykę neseniai. Bet tokių sąraše tikrai nėra.“

Teisino užmaršumu

Dėl teistumą nuslėpusių kandidatų gausos sąrašuose daugiausia rūpesčių kilo „Tvarkos ir teisingumo“ partijai bei Valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Jų abiejų sąrašuose tokių asmenų – po 34.

„Viską išsiaiškinsime, kodėl taip atsitiko, ir stengsimės, kad tai nesikartotų“, – teisinosi viena Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovų Seimo narė Rima Baškienė.

Vis dėlto politikė mano, jog kandidatai buvusio teistumo nenurodė ne dėl piktybiškų paskatų: „Ko gero, tai užmaršumo ar neatidumo požymiai.

Juk ne visuomet gali prisiminti, kokį administracinį teisės pažeidimą padarei jaunystėje.“

Partijos negali atsijoti

Pasiteisinimų rado ir „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovas parlamentaras Kęstas Komskis, kuris turėjo priekaištų tokių asmenų atrinkimo sistemai: „Kažkada buvo siekiama, kad partijos turėtų galimybę pačios patikrinti sąrašus, bet tai nebuvo įteisinta.“

Pasak K.Komskio, neretai net patys kandidatai nežino, kad buvo teisti, todėl partijoms atsijoti pelus nuo grūdų ir garantuoti, jog visi pateiks teisingus duomenis apie save, esą neįmanoma.

Įkliuvo ir skaidruolių

Vidaus reikalų ministerijai ir rinkimų prievaizdams perkračius kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašus paaiškėjo, kad nėra visiškai skaidrūs net didžiausi moralės sergėtojai.

Pavyzdžiui, prisiminti ir paskelbti buvusio teistumo nepanoro 12 konservatorių ir 13 liberalų.

Darbo partijos sąrašuose tokių buvo aptikta 23, pas socialdemokratus – 16.

Jau žinoma, jog dėl nuslėpto teistumo išbrokavus kai kuriuos kandidatus sugrius mažiausiai keturi visuomeninių komitetų pateikti sąrašai.

Tokių asmenų rankiojimas dar nėra baigtas. Tai planuojama padaryti iki šio penktadienio.

Manoma, kad kandidatų sąrašai gali sutrumpėti dar beveik 70 asmenų.

Gyvena ne ten, kur bandė siekti valdžios

Anksčiau VRK iš kandidatų sąrašų išbraukė asmenis, kurie pateikė neteisingus gyvenamosios vietos deklaracijos duomenis.

Dėl to rinkimuose negalės dalyvauti du žinomi žmonės, buvę įrašyti Liberalų sąjūdžio sąrašuose.

Tai – į Vilniaus miesto savivaldybę kandidatavusi garsi šachmatininkė, didmeistrė V.Čmilytė-Nielsen ir dainininkas T.Rupulevičius, kuris kandidatavo į Klaipėdos miesto savivaldybę.

V.Čmilytė-Nielsen gyvenamąją vietą yra deklaravusi Šiauliuose, T.Rupulevičius registruotas Palangoje.

Vilniaus konservatoriai neteko kandidatavusio pedagogo B.Burgio, kuris gyvena Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.