Regėjimo negalios išgarsintą politikę bendrapartiečiai gina mūru

Tyliai laukti ir nieko nedaryti. Tokį sprendimą priėmė Šiaulių socialdemokratai, svarstę, kaip elgtis dėl skandalo sūkuryje atsidūrusios Virginijos Račienės.

Kilus skandalui V.Račienę pakirto paslaptinga liga.<br>G.Šiupario nuotr.
Kilus skandalui V.Račienę pakirto paslaptinga liga.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2015-01-29 17:20, atnaujinta 2018-01-14 16:26

Ši mažai kam žinoma 50-metė šiaulietė išgarsėjo visoje šalyje praėjusią savaitę, kai pasirodė dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacija apie menamą politikės regėjimo negalią.

Kilus skandalui, Šiaulių socialdemokratai buvo ištikti šoko, nes V.Račienė yra penkta jų kandidatų į Šiaulių miesto tarybą sąraše.

Tikslas – teisinis imunitetas?

Portalo lrytas.lt duomenimis, socialdemokratų Šiaulių skyriuje vykusiame posėdyje buvo pateikta keli pasiūlymai.

Pirmiausia pasiūlyta V.Račienei pačiai paaiškinti, ar skelbti faktai atitinka tikrovę. Kitas pasiūlymas buvo pareikalauti, kad politikė susispenduotų iki pareigūnų tyrimo pabaigos – nebebūtų per savivaldos rinkimus metamas šešėlis visai partijai.

Trečias pasiūlymas buvo V.Račienei kreiptis į teisėsaugą, jei ji jaučiasi apšmeižta, ir išsiieškoti žalą.

Neoficialiais duomenimis, V.Račienės šalininkams nebuvo priimtinas nė vienas variantas: pareikšta, kad situacija visiškai kontroliuojama, o kaltinimai bendrapartietei – laužti iš piršto. Nuspręsta nedaryti nieko, o blogiausiu atveju partiniame sąraše vietoj V.Račienės pavardės rinkėjams palikti tuščią eilutę.

„Likus mėnesiui iki rinkimų kandidatai įgija teisinį neliečiamumą. Matyt, to ir siekiama“, – portalui lrytas.lt sakė situaciją šiauliečių socialdemokratų virtuvėje gerai žinantis šaltinis.

Negalia netrukdė vairuoti

Žurnalistinis tyrimas buvo atliktas dėl kalbų, kad ne vienerius metus politikė gauna išmokas kaip 90 proc. regėjimo negalią turinti ligonė. Neoficialiais duomenimis, per mėnesį V.Račienei iš valstybės biudžeto buvo išmokama per 200 eurų. Ši žinia daug kam buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus – V.Račienę artimai pažįstantys žmonės ją įsidėmėjo kaip skaitančią be akinių, vairuojančią automobilį.

Šiauliuose jokia paslaptis, jog politikė po renginius nuosavu automobiliu vežioja parlamentarą Edvardą Žakarį, yra įdarbinta Seimo kanceliarijoje kaip šio Seimo nario padėjėja.

V.Račienė trečią kadenciją dirba Šiaulių miesto taryboje, bet retas ją yra matęs su akiniais. Tremtyje gimusi politikė oficialiai niekada nebuvo prasitarusi apie jokią negalią. Dar daugiau – deklaracijoje nurodyti jos pomėgiai – knygos ir rankdarbiai – sunkiai suderinami tokią negalią turinčiam žmogui.

„Lietuvos ryto“ žurnalisto pakalbinta V.Račienė neteko amo, kai išgirdo klausimą, kaip vairuoja turėdama 90 proc. negalią. Politikė nebandė neigti šio fakto, tik kartojo apie „asmeninę nelaimę, tragediją“.

Apie sveikatos bėdas neprasitarė

Po dienraščio publikacijos šiaulietė atsisakė kalbėti apie savo negalios laipsnį – ėmė dangstytis privatų gyvenimą ginančiu įstatymu.

Kai ši skandalinga istorija pasirodė viešumoje, V.Račienę staiga pakirto ūmi liga. Susirgusi politikė pranešė globos namų „Šaltinis“ vadovei, kad sausio 22-29 d. turi nedarbingumo lapelį, o į darbą ilgai negrįš – atostogaus iki kovo vidurio.

Šios globos įstaigos laikinajai direktorei Marytei Žalpienei irgi buvo naujiena apie V.Račienės negalią, nes kasdien į darbą automobiliu atvažiuodavusi pavaldinė niekada neprasitarė apie sveikatos bėdas.

Paslapties įminti nepadėjo ir pokalbis su V.Račienę konsultuojančia šeimos gydytoja Elena Mockuviene. Ši medikė yra politikės bendrapartietė ir kolegė Šiaulių miesto taryboje.

Gydytoja E.Mockuvienė sakė pirmą kartą girdinti apie pacientės problemas dėl regos ir tvirtino niekada nerašiusi jai siuntimo pas okulistą.

Sprendimą priims penktadienį

Apie V.Račienės regėjimo negalią nebuvo užsiminta ir pažymose iš medikų. Tokią pažymą globos įstaigai kasmet turi pristatyti visi darbuotojai.

Šiuose dokumentuose yra medikų įrašai, kad V.Račienė gali dirbti, kad jos regėjimas yra geras.

Po dienraščio publikacijos Šiaulių apygardos prokuratūra nurodė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybai patikrinti faktus ir priimti sprendimą, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT Šiaulių skyriaus vadovas Darius Balčiūnas trečiadienį lrytas.lt žurnalistui sakė, kad dar teberenkami dokumentai, pažymos: „Manau, sprendimas bus priimtas šį penktadienį“.

STT agentai jau lankėsi globos namuose „Šaltinis“ ir išsivežė juos dominančius dokumentus. Įstaigos vadovė V.Žalpienė sakė, kad pareigūnams atidavė ir V.Račienės sveikatos pažymėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.