Vieniems atsirūgsta nauji skandalai, kitiems – seni poelgiai

Už prieštaringą visuomenės reakciją sukėlusius sprendimus tenka sumokėti. Šiuokart – Konstituciniam teismui bei socialinės apsaugos ir darbo ministrei. Tai parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ sausio 16–23 dienomis atlikta apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 31, 2015, 9:16 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:59 PM

Vertindami institucijų veiklą apklausos dalyviai mažesnius pažymius nei gruodį parašė Konstituciniam teismui. Juo pasitikinčių sumažėjo beveik 6 proc., o nepasitikinčių padaugėjo 3 procentais. Tokį gyventojų nuomonės pokytį tikriausiai lėmė šio teismo paskelbtas išaiškinimas, jog teisėjams jokiu būdu negalima karpyti socialinių garantijų, o kartu mažinti solidžių valstybinių pensijų.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrės „darbietės“ Algimantos Pabedinskienės reitingų krytis, matyt, labiausiai susijęs su didelį triukšmą sukėlusiu „Sodros“ pertvarkos projektu. Jam buvo atseikėta beveik pusantro milijono eurų, o nauda – labai abejotina. Negana to, pinigais buvo pamaloninti ir valdininkai. A.Pabedinskienę prieš mėnesį palankiai vertino 22,7 proc. žmonių, dabar – 18,6 proc., o nepalankiai – atitinkamai 15,6 ir 27,3 procento.

Apklausa parodė, kad žmonės ir toliau ypač nemėgsta konservatorių vedlio Andriaus Kubiliaus. Šįsyk jis surinko net 63 proc. nepalankių nuomonių ir pagal šį rodiklį net pralenkė daugelio keiksnojamą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovą Valdemarą Tomaševskį.

Politologas Mažvydas Jastramskis mano, kad per ekonominę krizę Vyriausybei vadovavęs A.Kubilius artimiausiu metu neturi nė menkiausios galimybės pakeisti nepalankaus žmonių požiūrio į jį: „Jo pavardė dar ilgai bus siejama su nemaloniais dalykais – sunkmečiu ir padidinta mokesčių našta.“

Per pastarąjį mėnesį suprastėjo ir A.Kubiliaus vadovaujamos partijos popieriai.

Šioje rikiuotėje tebepirmauja socialdemokratai, nors jų rėmėjų gretos irgi aptirpo. Arčiausiai lyderių žengia „Tvarka ir teisingumas“ ir Liberalų sąjūdis, o įkandin pastarųjų – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su Darbo partija.

Anot „Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio, toks liberalų reitingas – bene aukščiausias per visą apklausų istoriją.

Tiesa, M.Jastramskio nuomone, toks liberalų įvertinimas dar nereiškia, kad jie jau pralenkė konservatorius, bet šių partijų reitingai tampa vis labiau panašūs: „Liberalai konservatoriams jau ima kvėpuoti į nugarą.

Bet dėl to pastarieji turėtų tiktai džiaugtis, nes žvelgiant toliau į ateitį jiems vieniems, be stipresnių partnerių nematyti realių galimybių sudaryti dešiniųjų Vyriausybę.“

Politologas neatmetė, jog tam, kad liberalai išsiveržė į priekį, įtakos galėjo turėti ir aktyvi jų savivaldos rinkimų kampanija Vilniuje. O konservatoriai itin blaškėsi ieškodami kandidato į sostinės mero postą.

Grįžtant prie populiariausių šalies veikėjų galima konstatuoti, kad lyderiai nepasikeitė, – aukščiausiai vertinami prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius. Nors žmonių, manančių, kad būtent jie geriausiai atstovauja visuomenės interesams, kiek sumažėjo, sumažėjo ir apklausos dalyvių, vertinančių juos nepalankiai.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.