Kaimynų karą dėl vamzdžio primins gumbas pakaušyje

Du solidžias pareigas einantys pusamžiai vyrai kibo vienas kitam į atlapus pačiame sostinės centre. Vasario 16-osios gatvėje esančiame name užviręs buitinis ginčas atvėrė įsisenėjusias daugiabučių bėdas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2015-02-01 17:03, atnaujinta 2018-01-14 10:49

Vilniaus policijai ir teismui tenka narplioti kivirčą, kilusį Vasario 16-osios gatvės 2-uoju numeriu pažymėtame name.

Į jį įsivėlė solidūs žmonės: Vilniaus teritorinės ligonių kasos viršininkas Vytautas Mockus ir įmonių konsultantas Arūnas Virgilijus Puodžiukas.

Grasino plačiais ryšiais

V.Mockus iki šiol glosto praskeltą pakaušį.

A.V.Puodžiukas sako negalintis atsigauti nuo moralinio šoko, kai motinos Emilijos Puodžiukienės pakviestas jos bute Vasario 16-osios gatvėje pamatė tris nepažįstamus vyriškius, ardančius virtuvės sieną, ir palaikė juos įsibrovėliais.

Vilnietis pasipiktino sužinojęs, kad vienas nekviestų svečių – motinos kaimynas, Vilniaus teritorinės ligonių kasos viršininkas V.Mockus.

„Jis elgėsi įžūliai, grasino plačiais ryšiais. Nepakluso reikalavimui pasitraukti iš privačios erdvės, išvadino mane banditu.

Teko iškviesti policiją, na, susistumdėme. V.Mockus gąsdino mane savo ryšiais. Ar gali taip elgtis valstybės pareigūnas?“ – stebėjosi A.V.Puodžiukas.

Nesuprato, ko vyrai nori

V.Mockus neliko skolingas sakydamas, kad jis E.Puodžiukienės bute lankėsi teisėtai, kaip namo bendrijos pirmininkas, iš anksto pranešęs, kad su namo administratoriais atvyks keisti pagrindinio vandentiekio stovo.

Jis tvirtino, kad kaimynės sūnus elgėsi neadekvačiai, nežinia, kodėl įsiaudrino, smurtavo.

Vasario 16-osios gatvės 2-ojo namo 31 bute gyvenanti 72 metų pensininkė E.Puodžiukienė sakė lemtingo ginčo išvakarėse sulaukusi skambučio – kažkoks vyras pasakė, kad rytoj ateis lyg santechnikai, lyg elektrikai kažko remontuoti.

„Atėjo kaimynas V.Mockus, pasisakė esąs bendrijos pirmininkas, ir du vyrai, neva santechnikai. Pakišo kažkokį popierių, pažymėjimų neparodė ir sakė keisiantys vandentiekio stovą.

Tada sunerimau – juk neseniai vamzdžius pakeičiau. Jokiai bendrijai aš nepriklausau. O kaimynas V.Mockus išpirkęs šeštame aukšte esančias palėpes, ten butą įrenginėja. Nežinau net ar statybos teisėtos, pamaniau, namas senas, dar atsitiks kas nors negero ir paskambinau sūnui“, – pasakojo moteris.

Teks aiškintis teisme

A.V.Puodžiukas pas motiną atlėkė akimirksniu.

„Tai buvo perėjimo prie euro dienos, žiniasklaidoje mirgėjo perspėjimai saugotis sukčių. O pas ligotą motiną – trys nepažįstami vyrai. Prašau parodyti dokumentus – nerodė. Liepiau išeiti iš svetimo buto – neklausė.

Teko kviesti policiją, pasakiau, kad motinos bute stovi trys nepažįstami asmenys“, – pasakojo vilnietis.

Kai su kaukiančiomis sirenomis atvažiavo du policijos ekipažai, vyrai jau buvo spėję gerokai apsistumdyti.

„A.V.Puodžiukas staiga griebė man už veido, pradrėskė paakį. Aš muštis nepratęs, jis pastūmė mane, trenkiausi į staktą ir prasiskėliau galvą“, – pasakojo Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktorius V.Mockus.

Vilniaus trečiasis policijos komisariatas tiria A.V.Puodžiuko pareiškimą dėl patekimo į privačią nuosavybę apgaulės būdu.

V.Mockus neliko skolingas – pasitarė su advokatais ir kreipėsi į teismą dėl patirto kūno sužalojimo.

Dėl palėpės įkūrė bendriją

Ši keista ir tuo pat metu tipiška ambicijų ir interesų draskomam daugiabučių kolektyvui istorija prasidėjo senokai.

Jau prieš 8 metus V.Mockus apsigyveno name Vasario 16-osios gatvėje. Namas buvo statytas 1957 metais ir skirtas Lietuvos komunistų vado Antano Sniečkaus sumanymui vykdyti – prisivilioti į sovietų Lietuvą į Vakarus pasitraukusius lietuvių inteligentus.

Jiems anuomet pastatytas prašmatnus būstas iki šiol vadinamas „amerikonų namu“.

Bet istorinės auros apgaubtas namas jau gerokai sutrešęs. Ypač apgailėtina kanalizacijos ir vandentiekio įranga.

Gyventojai skundėsi, kad spaudimas toks menkas, kad jau antrame aukšte iš čiaupo vanduo kartais vos laša.

Ilgai derino dokumentus

Penktame aukšte, kur apsigyveno V.Mockus, – dar daugiau bėdų. Jau nekalbant apie šeštą aukštą: čia įrengtos palėpės patalpos šlamštui laikyti.

Dalį palėpių išsipirko V.Mockus. Tai buvo ilgas, varginantis procesas. Projektus reikėjo derinti su paveldosaugininkais, daryti pertvarkymus bendrojo naudojimo patalpose.

Ir tuomet jam kilo mintis savo būsto patogumus suderinti su bendrais namo poreikiais.

„Įsteigiau bendriją, neėmiau jokio atlyginimo kaip bendrijos pirmininkas. Dauguma namo gyventojų juk pensininkai. Nemažai pavyko nuveikti: pastatėme kieme pašaliniams automobilius statyti draudžiančius ženklus.

Daugumą vamzdžių pakeitėme, vanduo dabar cirkuliuoja normaliai. Bet, kaip ir dažnai būna, vieno buto savininkė užsispyrė. Ir darbai dabar sustojo, nes pakeisti vamzdynus reikia visuose butuose“, – savo nuopelnus vardijo ir nedraugiška kaimyne skundėsi V.Mockus.

Įėjimą užrakino spyna

Bet E.Puodžiukienė laikėsi savo – ji parašė skundą statybos prievaizdams. Moteris sunerimusi, kad butų palėpės patalpas verčiantis kaimynas gyventojus pasmerkė Pilėnų daliai.

„V.Mockus spyna rakinamomis durimis užtvėrė kelią gyventojams patekti iš laiptinės į palėpes ir ant stogo. Nuo namo išorinės dalies nuėmė gaisrines kopėčias“, – rašoma E.Puodžiukienės vardu surašytame skunde Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Kai veiksmo vietoje lankėsi žurnalistai, laiptinės durys į palėpę iš tiesų buvo ką tik įstatytos, kabojo spyna.

Tačiau V.Mockus aiškino įėjimą užtvėręs laikinai, kol vyksta remonto darbai šeštame aukšte – kad neapdulkėtų laiptinės ir žmonės dulkėmis nekvėpuotų. O senas gaisrines kopėčias esą leido nuimti priešgaisrinės saugos pareigūnai – jos senos, sutrešusios ir apskritai neatitinka priešgaisrinės saugos įrangos reikalavimų.

Regi savivalę ir netvarką

Pasidarbavęs bendrijos pirmininku visuomeniniais pagrindais V.Mockus teigė savo kailiu patyręs, kad tai neparankiausios pareigos pasaulyje.

„Mane kvietė į apklausas policija tarsi nusikaltėlį. Statybų inspektoriai ir paveldosaugininkai kiekvieną žingsnį tikrina. Įdomu, kur jie buvo anksčiau, – šiame ir aplinkiniuose namuose pilna savavališkų perstatymų, be leidimų įrengtų patalpų, daug netvarkos“, – kraipė galvą V.Mockus.

Jis apgailestavo, kad kaimynų kivirčai trukdo baigti suremontuoti palėpes. Ne tik tą plotą, kurį jis išsipirko, bet ir kitiems namo gyventojams priklausantį.

V.Mockaus manymu, palėpes būtų galima paversti jaukiais mansardiniais butais ir juos naudoti patiems arba parduoti.

Būtų naudos, o dabar – tik supuvę vamzdžiai ir gumbas pakaušyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.