J. Olekas pasiūlė receptą, kaip kovoti su „koloradais“

Kol lietuviai sunerimę stebi įvykius Ukrainoje, Krašto apsaugos misterija tęsi pažadą ir neseniai paruoštą leidinį apie tai, kaip reiktų elgtis ištikus ekstremaliai situacijai ar prasidėjus karui, pristato šalies bibliotekoms.

Ministras akcentavo, kad svarbu atkreipti dėmesį, jog galimas karo atveju ir neginkluotas pasipriešinimas.<br>M.Kulbio nuotr.
Ministras akcentavo, kad svarbu atkreipti dėmesį, jog galimas karo atveju ir neginkluotas pasipriešinimas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2015, 4:30 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:42 AM

Pasiklausyti krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, kuris pristatė knygą „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms ir karo metui“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje susirinko pilna salė klausytojų.

„Imtis tokios iniciatyvos paragino Lietuvos žmonių klausimai, ką reikėtų daryti, jei nutiktų taip, jai Lietuvoje nutiktų taip, kaip Ukrainoje“, – sakė ministras ir pridūrė, kad jau seniai reikėjo leidinio, kuris informuotų gyventojus, kas iš tiesų vyksta ir ką reikia daryti, jei vis tik šalyje prasideda karas.

Ministras akcentavo, kad svarbu atkreipti dėmesį, jog galimas karo atveju ir neginkluotas pasipriešinimas: „Juk būna, kai darbe viskas iš rankų krenta, darbo grupių daug kuriama... Yra labai daug formų ir būdų nepritarti okupantams. Manau ir šiemet Antakalnio kapinėse gegužės devintąją bus ne vienas, kuris bus įsisegęs Georgijaus juostelę, o mes juk galime įsisegti daug trispalvių ir neiti ten“, – kalbėjo ministras.

Leidinys ne panikai, o nuraminimui

Pristatyme dalyvavęs atsakingasis knygos redaktorius, Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos ir planavimo departamento direktoriaus pavaduotojas dr. Karolis Aleksa kalbėjo: „Leidinyje kalbama apie civilinę saugą ir pilietinę gynybą, bei kas iš viso vyksta valstybėje karinės mobilizacijos metu.

Kadangi šaltojo karo metu buvo labai populiarios pilietinio pasipriešinimo ir pilietinės gynybos temos, jos apžvelgiamos ir šiame leidinyje, tiesa, jau iš vakarietiškojo požiūrio perspektyvos ir mūsų turimos lietuviškos patirties“.

K.Aleksa teigė, kad tam tikras grėsmes kelia ir įvairios spekuliacijos bei kibernetinės atakos.

„Leidinys tikrai ne kelti panikai, o atvirkščiai – jis skirtas nuraminti. Juk net ir paskelbus karinę mobilizaciją ir toliau veiks bankai, ligoninės ir pan. Juk nebus taip, kad paskelbus mobilizaciją dalis karo prievolininkų kažkur išbėgo, o visi kiti blaškosi, taip tikrai nebus“, – juokavo K. Aleksa ir pridūrė, kad leidinys ir yra skirtas informuoti gyventojus apie tai, kaip reaguoti ekstremalių situacijų metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.