Susiveržti diržus reikės ir Seimo klajūnams

Šių metų bendras Seimo biudžeto sumažinimas 5 procentais atsilieps ir parlamentarų komandiruotėms. Seimo valdybos sprendimu, kelionių žemėlapis šiemet stipriai susitrauks. Ar tai reiškia, kad parlamentarai prabangias ir egzotiškas komandiruotes turės pamiršti?

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 2, 2015, 7:37 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:15 AM

Daugiausiai komandiruočių praėjusiais metais turėjo Užsienio reikalų komiteto (URK) ir Europos reikalų komiteto atstovai.

Jau ne pirmus metus nepralenkiamas savo vizitų skaičiumi buvo parlamentaras Emanuelis Zingeris. Komandiruotėmis stengėsi neatsilikti ir Seimo narės Giedrė Purvaneckienė bei Birutė Vėsaitė.

Traukia egzotiški kraštai

Seimūnai savo vizitus vis dažniau rengia į tolimus ir egzotiškus kraštus. Pavyzdžiui, šią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius nepasikuklino ir komandiruotę susiplanavo į Omaną, esantį Persijos įlankos regione.

Premjeras Omaną laiko strateginiu partneriu. Ši kelionė turėtų būti naudinga Lietuvai ekonominiais ir politiniais tikslais. A.Butkevičius ketina pakviesti Omano investuotojus į Lietuvą ir pristatyti mūsų šalies privalumus.

Šiemet nusistatys prioritetus

Seimo valdyba 2015 metų komandiruočių žemėlapio dar tiksliai neapskaičiavo. Šiuo metu jis yra svarstomas ir teikiami pasiūlymai, kurie padėtų sutaupyti lėšas. Seimo valdyba siekia apibrėžti tarptautinio bendradarbiavimo prioritetus. Šiuo metu dėl to intensyviai dirbama su Užsienio reikalų komitetu (URK).

Parlamento vadovai siekia, kad komandiruočių skaičius šiemet būtų sumažintas. Pageidauja, kad tikslingiau būtų formuojamos Seimo delegacijų veiklos kryptys, o kai kurių jų būtų net ir atsisakyta.

2015 metais ženkliai bus sumažintos išlaidos komitetams. Tarpparlamentinėms grupėms ir jų delegacijoms pinigai kol kas nėra numatyti. Pagal URK siūlymą tie pinigai būtų skirti iš nenumatytų komandiruočių lėšų.

Pirmiausia bus siekiama saugumo

Prioritetai, į kurios bus atsižvelgiama siunčiant Seimo narius į užsienį, yra įvairūs. Tačiau pirminis Lietuvos prioritetas – saugumo klausimai. Todėl aktyviausiai turėtų dirbti Seimo delegacijos NATO, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) bei Europos Tarybos Parlamentinėse Asamblėjose.

Siūloma, kad prieš pateikiant prašymus dėl komandiruotės, pirmiausia turėtų būti pateikta rezoliucija. Prieš patenkant į valdybos rankas, ši rezoliucija ir komandiruotės tikslingumas turėtų būti apsvarstytas URK. Be URK atsakymo, prašymas nebūtų svarstomas Seimo valdyboje.

Stengsis panaikinti blaškymąsi

Pernai Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai Seimo nariams niekur nereikėjo vykti. Kitų šalių atstovai vyko pas mus. Todėl nebuvo daug neaiškumų ir Lietuva galėjo sutaupyti komandiruočių lėšų.

Šiais metais pirmąjį pusmetį pirmininkaus Latvija, o kitą – Liuksemburgas. Jau numatomi renginiai, į kuriuos Lietuvos atstovai kaip ES valstybės atstovai turi būtinai važiuoti. URK bus kaip koordinatorius į pirmininkaujančių valstybių rengiamus renginius.

Siekiama, kad viską koncentruotų ir koordinuotų Europos reikalų komitetas, kad būtų kompetetinga delegacija, kuri atstovauja mūsų valstybę.

Tokiu būdų būtų panaikinti nesusipratimai. Pavyzdžiui, kai Aplinkos apsaugos komitetas gauna kvietimą į ES Tarybos pirmininkaujančios valstybės renginį. Jie siunčia savo atstovą, o Europos reikalų komitetas savo. Todėl yra jaučiamas blaškymasis.

Praėjusių metų likutis – menkas

Praėjusiais metais Seimo valdyba parlamentarų komandiruotėms buvo numačiusi 376,5 tūkst. eurų (1,3 mln. litų). Per metus iš numatytų lėšų buvo išleista 349 tūkst. eurų (1,205 mln. litų). Seimui pavyko šiek tiek ir sutaupyti – 27,5 tūkst. eurų (95 tūkst. litų).

Seimo komitetai komandiruotėms išleido 104 tūkst. eurų (360 tūkst. litų). Seimo parlamentinės delegacijos tarptautinėse organizacijuose ir forumuose – 135,5 tūkst. eurų (468 tūkst. litų). Seimo frakcijos išeikvojo 10,4 tūkst. eurų (36 tūkst. litų). O nenumatytoms komandiruotėms buvo paskirta 34,8 tūkst. eurų (120 tūkst. litų).

Praeitais metais išlaidos Seimo vadovų komandiruotėms sudarė 46,3 tūkst. eurų (160 tūkst. litų). Tarpparlamentinių ryšių grupėms – 17,4 tūkst. eurų (60 tūkst. litų). Tiek Seimo atstovai nepasikuklinę ir išleido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.