Pagyrų ištroškęs P. Gražulis įklimpo – dabar turės pasiaiškinti

„Kandidatas į Vilniaus mero postą Petras Gražulis turės pasiaiškinti ir atsakyti į priekaištus asmenų, kaltinančių juos panaudojus savo politinei reklamai be sutikimo“, – trečiadienį lrytas.lt sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

VRK sulaukė žurnalistės Rūtos Janutienės protesto dėl P.Gražulio reklamos leidinyje pavartotų jos žodžių, kurių ji iš tiesų nesakė.<br>Montažas
VRK sulaukė žurnalistės Rūtos Janutienės protesto dėl P.Gražulio reklamos leidinyje pavartotų jos žodžių, kurių ji iš tiesų nesakė.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 4, 2015, 4:45 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 3:35 AM

VRK sulaukė žurnalistės Rūtos Janutienės protesto dėl P.Gražulio reklamos leidinyje pavartotų jos žodžių, kurių ji iš tiesų nesakė. Į savo rėmėjų sąrašą P.Gražulis įtraukė ir vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, tuo jį nustebindamas. Ministras išsigynė sakęs P.Gražulį liaupsinančius žodžius.

„Kreipiuosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją norėdama pareikšti protestą dėl Petro Gražulio rinkimų laikraštyje „Pažinkime Petrą Gražulį“ platinamos išgalvotos mano citatos ir mano atvaizdo naudojimo. Niekada nesu sakiusi tokios frazės, niekada nesu davusi sutikimo naudoti mano atvaizdą rinkimų agitacijoje. Prašau imtis visų priemonių, kad šio laikraščio platinimas būtų sustabdytas, o apie mano citatos suklastojimą būtų pranešta viešai ir atsiprašyta“, – teigiama žurnalistės R.Janutienės pareiškime VRK.

Žurnalistė pasipiktino

Politinės reklamos leidinyje „Pažinkime Petrą Gražulį“ puikuojasi 19 žinomų šalies politikų, dainininkų, mokslininkų. Tarp jų – ir žurnalistė R.Janutienė bei Vidaus reikalų ministerijos vadovas S.Skvernelis, kurie, pamatę šį leidinį, gerokai nustebo ir pasipiktino.

Po R.Janutienės portretu parašyta: „Petrą gerbiu už principingumą, pilietiškumą ir sąžiningumą. Jis geriausias iš visų kandidatų“.

Žurnalistė pasipiktinusi teigė, jog to niekada nesakė ir neketino reklamuoti P.Gražulio.

Paaiškėjo, kad „tvarkiečių“ kandidatas į Vilniaus mero postą politinei reklamai savavališkai panaudojo ir VRM vadovą.

Liaupsės – kaip L.Brežnevui

Laikraščio „Pažinkime Petrą Gražulį“ puslapyje S.Skvernelis neva sakęs, jog „Petro Gražulio kryptingas darbas ir idėjos, pagrįstos bendravimo bei bendradarbiavimo principu, tikrai padės sustiprinti miesto gerovės kūrimą ir pagalbą žmonėms“.

Citata – lyg iš sovietinių laikų Kompartijos suvažiavimo tribūnos, skirta pašlovinti liaupses mėgusį SSRS vadovą Leonidą Brežnevą.

Tačiau ministras išsigynė sakęs tokius žodžius.

„Taip aš nesakiau. Tai ne mano citatos“, – portalui lrytas.lt sakė S.Skvernelis ir patikino, kad šią situaciją pasiaiškins.

P.Gražulis teisinosi per darbus ir skubėjimą neapsižiūrėjęs ir užmiršęs su kai kuriais žmonėmis suderinti tekstus.

Žurnalistas kalbino žinomas asmenybes, gražiai pasisakančias apie P.Gražulį, – laidų vedėją, humoristą Vitalijų Cololo, signatarą Bronislovą Genzelį, Vilniaus metropoliteno propaguotoją Juozą Zykų, dainininkę Gretą Lebedevą ir kitus.

Daugelis jų teigė kalbėjęsi su P.Gražuliu ir sutikę panaudoti jų portretus ir citatas politinei reklamai.

Dainos – ne P.Gražuliui

Tiesa, ne visi jie žinojo, ką buvo pasakę. Ta prasme, žodžius į jų lūpas įdėjo P.Gražulis ar jo talkininkai.

Dainininkas Vytautas Šiškauskas smagiai pakikeno, kai perskaitė neva jo pasakytus žodžius: „Petro veiklumas ir iniciatyvumas bus naudingas Vilniaus kultūrai. Mano dainos skiriamos ir jam“.

„Na, mano dainos tai tikrai ne jam skirtos, – juokdamasis kalbėjo V.Šiškauskas. – Petras man skambino, prašė, kad ką nors gero apie jį pasakyčiau. Sakiau, ką nors pasirašyk.“

Disidentas Antanas Terleckas negalėjo pasakyti, ar jis tiksliai pacituotas.

„Kalbėjausi su P.Gražuliu, nepamenu tiksliai, ką sakiau. Bet kaip yra, taip gerai, aš remiu Petrą“, – tvirtino A.Terleckas.

Rinkimų leidinio puslapiuose pagyras P.Gražuliui taip pat žeria signataras Nikolajus Medvedevas, advokatas Rimas Andrikis, profesorius Romualdas Ginevičius.

Teks aiškintis VRK

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas neatmetė galimybės, kad P.Gražuliui gali tekti aiškintis ne tik rinkimų komisijoje, bet ir teisme.

„Rinkimų įstatymas atskirai nenumato atsakomybės už asmens nuotraukos ar žodžių panaudojimo politinei reklamai be jo sutikimo. Tačiau Rinkimų įstatymas reikalauja nepažeisti teisės normų. Tai gali būti autorių teisių apsaugos ir kiti panašūs įstatymai“, – teigė Z.Vaigauskas.

Jis sakė, kad tokie akibrokštai per rinkimus kartais nukeliauja iki teismo salių.

„Buvo atvejis, jau senokai, kai viena partija agitacinei medžiagai panaudojo mitingo metu nufotografuoto žmogaus atvaizdą. Jis kreipėsi į teismą, kiek pamenu, jį laimėjo“, – prisiminė Z.Vaigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.