Kūno kultas – ne meilės, o abejingumo sau išraiška

Lietuviai turi patarlę: „Lenk medį, kol jaunas“. Vokiečiai – gana panašią, bet dar aiškesnę: „Kojinę susiūk, kol skylė dar maža“. Visų sričių medikai nuolat kartoja: „Ankstyvose stadijose liga nesunkiai išgydoma“. Kartais tas kartojimas, pavyzdžiui, kviečiant pasinaudoti vėžio prevencijos programomis, atrodo netgi pernelyg įkyrus. Regis, visi, kam tai galėtų būti aktualu, kuo puikiausiai tai žino.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 5, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:37 AM

Deja – tikrovė kitokia. Kaip kitaip paaiškinti faktą, kad nemokama – būtent, nemokama, – gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa nepasinaudoja nė pusė moterų iš amžiaus grupės, kuriai ta programa skirta?

Žmonės nesitikrina, nes galbūt pati liga jų negąsdina? Tuomet gal visuomenė nežino, kad vien gimdos kaklelio vėžys (o kur dar kitos vėžio rūšys?) kasmet mūsų šalyje nusineša po daugiau kaip 200 moterų gyvybių? Moterų, kurių dauguma – dar jauno, darbingo amžiaus, kurios turi visas galimybes džiaugtis gyvenimu? Ar žmonės žino, kad pagrindinė mirčių priežastis – per vėlai diagnozuota liga?

Kartais atrodo, kad žmonės savęs tiesiog nemyli. Kaip kokie viduramžių mistikai yra abejingi tam materialiam apvalkalui, į kurį įmesta siela turi prabūti jai numatytus „žemiškos koronės“ metus. Su šiuo teiginiu, ko gero, retas sutiks.

Juk yra visiškai priešingai – per visų rūšių medijas, televiziją, interneto portalus, spalvotus žurnalus, reklamas, – visuomenei brukamas kūno kultas, kurį ji labai mielai priima.

Siurbiami riebalai, priauginami plaukai ir nagai, lyginama odos spalva, rausvinami skruostai, sukuriamas spindinčių akių įspūdis. Daroma nepaprastai daug, skiriama daug laiko, išleidžiama gausybė pinigų, stengiantis sukurti sveiko kūno įspūdį. Tačiau ar tokia meilė savo kūnui yra tikra? Ar tai iš viso meilė, ar savęs apgaudinėjimas?

Tai tas pats, lyg viešai demonstruoti laimingą šeimyninį gyvenimą, nors iš tiesų meilės šeimoje nė su žiburiu nerastum. Vien tik psichologinį ar net ir fizinį smurtą, išdavystes ir ledinį abejingumą. Ar plačios šypsenos vakarėlių nuotraukose gali kompensuoti vienumoje išlietas ašaras? Ar tokius santykius pavadintumėte laimingais?

Panašiai ir su meile sau. Užuot rūpinęsi, kaip atrodyti sveikai, labiau rūpinkimės, kad iš tiesų būtume sveiki. Informacijos apie sveikatą niekada nebus per daug. Juk ne veltui sakoma, kad sveikata – brangiausias turtas. Svarbiausia – suvokti tai, kol šis turtas dar mūsų rankose.

Jurgita Noreikienė yra šiandien startavusios lrytas.lt svetainės „Sveikata„ redaktorė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.