P. Auštrevičius nutarė badauti ilgiau nei vieną dieną

Europarlamentaras Petras Auštrevičius trečiadienį paskelbė bado streiką. Tokios akcijos jis nutarė imtis dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Vladimiro Putino šalyje kalinamos ukrainietės pilotės Nadios Savčenko. Ketvirtadienį jis tęsia paskelbtą badavimą.

P.Auštrevičius tęsia bado akciją.<br>Montažas
P.Auštrevičius tęsia bado akciją.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:37 AM

„Ši akcija yra dalis bendro proceso, kuriuo mes norime atkreipti dėmesį į kritišką N.Savčenkos sveikatos ir moralinę būklę. Nuo vakar pradėjome siųsti laiškus Rusijos Federacijos ambasadoriui prie Europos Sąjungos (ES) Vladimirui Čižovui skatindami paremti ir prisidėti prie simbolinės bado akcijos“, – sakė P.Auštrevičius.

Siekia kūrybingai atkreipti dėmesį

Ketvirtadienį prie bado akcijos turėjo prisidėti ir vokiečių europarlamentarė Rebecca Harms. Ji palaiko idėjos tikslą, tačiau negali badauti, todėl antrą dieną bado akciją tęsia P.Auštrevičius.

Europarlamentaras tikisi, kad į šią akciją įsitrauks apie 50 Parlamento narių ir taip bus atkreiptas šalių dėmesys į N.Savčenko situaciją.

„Aš manau, kad ES yra išnaudojusi oficialias klasikines poveikio priemones. Kiek kalbėta, susitikta ir ką? Niekas nesikeičia, Rusija nereaguoja, todėl mūsų pareiga būti politiškai kūrybingiems. Atrodytų, ką galima pakeisti, bet kartais neįvertiname politinės pozicijos stiprumo. Tai žmonių asmeninis susitapatinimas su situacija“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Politikas sakė, kad jaučiasi gerai, juolab kad trumpas badavimas neturi didelės įtakos sveikatai: „Normaliam žmogui kelios dienos yra nieko tokio. Bet aš net nebandau lygiuotis į N.Savčenko, kuri badauja jau 55 dienas.“

P.Auštrevičius kreipėsi į Rusijos ambasadorių Europos Sąjungoje V.Čižovą su raginimu paleisti N.Savčenko. Tačiau kol kas jokio atsako nėra. Jam laiškai bus siunčiami kasdien.

N.Savčenko neteko daug svorio

N.Savčenko pernai birželį buvo sučiupta prorusiškų separatistų Ukrainos rytuose. Liepos pradžioje buvo paskelbta, kad ji  laikoma viename Rusijos tardymo izoliatoriuje ir kaltinama prisidėjusi prie dviejų rusų žurnalistų nužudymo.

Rusijos federalinis tyrimų komitetas, tiesiogiai pavaldus prezidentui V.Putinui, kaltina N.Savčenko teikus koordinates vienam apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainoje, per kurį žuvo tie du Rusijos žurnalistai.

Tačiau N.Savčenko gynybos advokatai turi įrodymų, kad moters nebuvo to incidento vietoje, nes Rusijos palaikomi separatistai ją sučiupo valandą ar dvi prieš žurnalistus pražudžiusį sprogimą. Ukraina kaltina Rusiją jos pagrobimu ir reikalauja, kad pilotė būtų paleista.

Gruodžio 13 dieną N.Savčenko paskelbė bado streiką. Pirmadienį jos advokatas Markas Feiginas pareiškė susirūpinimą, kad N.Savčenko gali mirti, jeigu toliau atsisakys maisto, nes yra labai nusilpusi ir neteko 12 kg svorio.

Atsisako bet kokio maisto

N.Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

Federalinės bausmių vykdymo tarnybos pareigūnė Kristina Belousova patvirtino, kad iš ikiteisminio arešto įstaigos ukrainietė pilotė buvo perkelta į ligoninę.

„Kadangi Nadija Savčenko jau ilgą laiką atsisako bet kokio maisto, Federalinė bausmių vykdymo tarnyba nusprendė pasiųsti ją į medicinos skyrių tolesnių tyrimų ir stebėjimo“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė K.Belousova.

Pasak jos, gydytojų teigimu, 33 metų N.Savčenko būklė yra patenkinama, „ji nuolat stebima medicinos personalo ir gauna būtiną palaikomąjį gydymą“.

K.Belousova pažymėjo, kad gydytojai toliau įkalbinėja N.Savčenko nutraukti bado streiką ir aiškina, kokios gali būti pasekmės, jeigu ji atsisakys tai padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.