Vilijampolės socialinės globos namų vaikus rišo prie lovų?

Kaune esančių Vilijampolės socialinės globos namų darbuotojus užgriuvo kaltinimų lavina. Esą jie protinę ir fizinę negalią turinčius vaikus riša prie lovų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-02-05 10:35, atnaujinta 2018-01-14 02:09

Skandalą sukėlė prieš kelias dienas išplatintas ir „Lietuvos ryto" televizijos paviešintas vaizdo įrašas. Jame matyti, kaip lovoje linguojantis neįgalus paauglys staiga griebiamas už gerklės ir rišamas prie lovos.

Jaunuolis priešinasi, iškrinta iš lovos, tačiau baltu chalatu vilkintis globos namų darbuotojas jį vis vien įveikia.

Kituose kadruose užfiksuota, kaip lovoje desperatiškai linguoja prie jos pririštas paauglys.

Būna ir baisesnių dalykų

Šiuos kadrus išplatinęs Vilijampolės socialinės globos namų profesinės sąjungos pirmininkas, specialusis pedagogas Lorenas Mišeikis teigė vaizdo medžiagą gavęs iš anonimo ir tikino, kad šioje įstaigoje būna ir dar baisesnių dalykų.

„Esu pastebėjęs, jog vaikai rišami net tualetuose, kai viena ranka pritvirtinama prie porankio. Kiek laikysi, tiek jis ir sėdės – valandą, dvi ar tris.

Jei ateis kas nors iš administracijos ir pasiteiraus, bus galima atsakyti, jog vaikas ką tik pasodintas“, – „Lietuvos rytui“ sakė L.Mišeikis.

Jau 18 metų globos namuose dirbantis specialusis pedagogas tikino, kad prisidengdami globotinių negalia kiti darbuotojai piktnaudžiauja savo padėtimi.

„Kartais sakoma, jog vaikus reikia pririšti, kad juos būtų galima pamaitinti. Kodėl tuomet mes prie kėdžių nerišame savo vaikų? Juk būdami maži jie griebdavo ir už rankų, ir už šaukšto?

Jei čia gyvena paaugliai, kurių išsivystymas prilygsta 6 mėnesių kūdikiui, reikia suvokti, kad niekas nesuteikia teisės su jais elgtis ne kaip su žmonėmis“, – piktinosi L.Mišeikis.

Išgabena greitoji pagalba

Profesinės sąjungos pirmininkas teigė, jog neretai savaitgaliais globotiniai rišami ir prie lovų, ir prie vežimėlių, nes globos namuose likusiems darbuotojams per sunku sukontroliuoti visus neįgaliuosius.

„Man baisu, kad vaikas surišamas artimoje aplinkoje – miegamajame. Jis paliekamas pririštas prie lovos nakčiai, kai šalia esančioje lovoje guli kitas berniukas.

Kaip turi jaustis tas vaikas, kai kito globotinio akivaizdoje jam apribojama laisvė. Ką turi jausti kiti vaikai matydami rišamą vaiką?“ – klausė L.Mišeikis.

Pasak darbuotojo, leidimą fiksuoti vienus ar kitus globotinius suteikia medikai. Tuo esą piktnaudžiauja kai kurie darbuotojai, vaikus be reikalo erzina, provokuoja, o paskui suriša.

L.Mišeikis pasakojo, jog neįtikusius globotinius stengiamasi iškvietus greitosios pagalbos ekipažą išvežti į psichiatrijos ligoninę. Kodėl taip elgiamasi, profesinės sąjungos lyderiui nesuvokiama.

Jis atskleidė, kad globos namuose yra ir savų psichiatrų, ir psichotropinių vaistų, ir priemonių agresijos ištiktiems ligoniams suvaržyti.

Pedagogas pripažino – globotiniai neretai tampa agresyvūs, tačiau ne visuomet juos būtina rišti prie lovos, o juo labiau pririštus laikyti parą ir ilgiau. Jiems padėtų nusiraminimo kambarys, bet jo iki šiol niekas neįrengė.

Kreipėsi į prokuratūrą

Vilijampolės socialinių globos namų direktorius Linas Butkus sakė negalintis vertinti šokiruojančiame įraše užfiksuotų žiauraus elgesio su neįgaliais paaugliais faktų: „Tą vaizdo įrašą pirmąkart pamačiau televizijos laidoje, apie tokius dalykus anksčiau nežinojau. Mane ištiko šokas, kad darbuotojai apie tokius dalykus žino, viską filmuoja, o manęs neinformuoja.“

L.Butkus kreipėsi į prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Nuo 2013-ųjų gruodžio Vilijampolės socialinės globos namams vadovaujantis L.Butkus prasitarė turintis tam tikrų abejonių, ar šokiruojantys faktai užfiksuoti šiuose namuose: „Įraše vaikų veidai uždengti, todėl norėčiau sužinoti, kada ir kur tai vyko. Jei paaiškės, kad buvo viršyti įgaliojimai, tai padarę žmonės bus nubausti.“

Pradėjo savo tyrimą

Kilus skandalui dėl prievartos naudojimo prieš neįgalius vaikus, tyrimo ėmėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Viceministro Algirdo Šešelgio vadovaujama komisija privalės per dvi savaites ištirti paviešintus faktus.

„Globos įstaigoms nustatytos griežtos taisyklės, patvirtintos Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, kada galima naudoti fiksavimo priemones. Jų pažeidimas nebus toleruojamas“, – teigė A.Šešelgis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.