NATO naikintuvai virš Baltijos jūros perėmė retą rusų paukštį

NATO oro policijos misiją atliekantys Italijos naikintuvai penktadienį virš Baltijos jūros perėmė ir palydėjo retai mūsų kraštuose pasirodantį Rusijos kariškių orlaivį.

Italijos naikintuvai penktadienį virš Baltijos jūros perėmė ir palydėjo retai mūsų kraštuose pasirodantį Rusijos kariškių orlaivį Il-38.<br>Igor Dvurekov/wikipedia.org nuotr.
Italijos naikintuvai penktadienį virš Baltijos jūros perėmė ir palydėjo retai mūsų kraštuose pasirodantį Rusijos kariškių orlaivį Il-38.<br>Igor Dvurekov/wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2015, 5:56 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:58 PM

Apie į orą pakeltus NATO naikintuvus socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos kariškiai. Pasak pranešimo, penktadienį NATO oro policijos misiją vykdantys Italijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ į orą iš Zoknių pakelti pagal pavojaus signalą, virš neutralių Baltijos jūros vandenų perėmė ir palydėjo prie NATO oro erdvės priartėjusį Rusijos kariškių lėktuvą Il-38.

Rusų lėktuvo maršrutas tradiciškai nenurodomas.

NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse šiuo metu vadovauja Aviacijos bazėje Zokniuose greta Šiaulių dislokuoti Italijos karo pilotai su naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Italų karo pilotai Lietuvoje dislokuoti pirmą kartą.

Italų misiją sustiprina Lenkijos karo pilotai su naikintuvais MiG-29.

Emario bazėje Estijoje dislokuoti ispanai su naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. O Lenkijoje prie Marlborko – belgai su F-16.

Galėjo dalyvauti pratybose

Nors kol kas tiksliai nėra žinoma, ko ieškojo virš Baltijos jūros Il-38, neatmetama, kad jis galėjo dalyvauti rusų pratybos, skirtose povandeninių laivų aptikimui ir naikinimui. Kad tokios pratybos vyksta Baltijos jūroje penktadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Kaip rašoma rusų pranešime, Baltijos jūros poligonuose Rusijos laivyno korvetė „Soobrazitelnyy" treniravosi ieškoti, aptikti ir naikinti povandeninius laivus. Tam buvo panaudota naujausia rusų turima įranga, o priešo vaidmenį atliko „Varšavianka" tipo rusų povandeninis laivas.

Aptikus povandeninį laivą, buvo imituojamas jo sunaikinimas mažagabaričiais kompleksais „Paket“.

Pratybas rusų korvetė „Soobrazitelnyy" tęsia toliau. 

Tuo tarpu agentūra BNS, remdamasi Latvijos kariškiais, informavo, kad Baltijos jūroje netoli Latvijos krantų penktadienį buvo užfiksuotas ir kitų Rusijos karinių jūrų pajėgų laivų judėjimas.

Latvijos išskirtinės ekonominės zonos vandenyse už 10 jūrmylių (18,5 km) nuo jūrinės sienos buvo užfiksuotas „Finik“ klasės pagalbinis laivas ir Rusijos povandeninis laivas.

Apie Il-38

Prie Baltijos šalių sienų iki šiol retai pasirodydavęs Rusijos kariškių orlaivis Il-38 (pagal NATO klasifikaciją – „May“) yra skirtas patruliavimui virš jūrų, jūrų žvalgybai ir povandeninių laivų paieškai. Jis pagamintas ant keleivinio orlaivio Il-18 bazės.

Orlaivis aptikti ir naikinti povandeninius laivus gali tiek savarankiškai, tiek sąveikaudamas kartu su tokios pačios paskirties karo laivais.

Pirmą kartą į orą šis lėktuvas pakilo 1961 m. Nuo 1967 m. Sovietų Sąjungoje vykdyta serijinė šio orlaivio gamyba. Nutraukta septyniasdešimtųjų viduryje. Iš viso buvo pagaminti 65 tokie lėktuvai.

Mūsų dienomis šį orlaivį naudoja Rusijos ir Indijos kariškiai. Rusijos kariuomenėje Il-38 priskirtas laivyno aviacijai.

Lėktuvo įgulą sudaro septyni žmonės. Maksimalus orlaivio greitis – 650 km/val. skrendant 6 km aukštyje. Maksimalus jo pakilimo aukštis – 8 km, kovinio veikimo nuotolis – 2 tūkst. 200 km.

Lėktuvas gali būti ginkluotas bombomis, torpedomis, jūrinėmis minomis. Tačiau gynybinių kulkosvaidžių, kad galėtų gintis nuo netikėtai pasirodžiusios priešo aviacijos šis orlaivis neturi.

2013 m. duomenimis, Rusija turėjo 40 šio modelio orlaivių, dar 12 buvo saugomi, tačiau neskraidė. Planuojama, kad iki 2020 m. 28 tokie lėktuvai bus modernizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.