Neregėto įžūlumo aferą kurpė prokuroro vardu

Atgauti žemę pabandžiusių pakruojiškių šeimų gyvenimas virto košmaru. Į įžūlių sukčių tinklus įvilioti žmonės priversti bendrauti su antstoliais ir mokėti milžiniškas skolas, kurių nepadarė.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-02-06 06:14, atnaujinta 2018-01-14 00:14

Pakruojo rajone ramiai gyvenusios Kęstučio Latono ir jo sesers Angėlinos Verenkevičienės šeimos patikėjo kaimynystėje sodybą nusipirkusiu teisininku Raimondu Jančiausku ir tapo išradingai sukurpto sukčiavimo plano aukomis.

Areštuotas turtas, banko sąskaitos ir nuolat persekiojanti baimė prarasti namus – taip po neseniai paskelbto Apeliacinio teismo sprendimo gyvena šie Klovainių miestelio gyventojai.

Aferas kurpė teisininkai

Prieš kelerius metus K.Latonas ir A.Verenkevičienė gavo kvietimą į teismą kaip atsakovai.

Žinia buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus: abi šeimos išsiaiškino, kad patys to nežinodami atkūrė žemės nuosavybę keliose Lietuvos vietose – Ignalinos, Akmenės, Mažeikių rajonuose.

Tuomet jie kažkokiems nepažįstamiems žmonėms pardavė kiek daugiau nei 80 hektarų žemės.

Negana to, ta pati žemė skirtingiems pirkėjams buvo parduota ir du kartus.

Vieną kartą – pagal išankstinę sutartį. Ją pasirašę pirkėjai kreipėsi į teismą prašydami atlyginti patirtus nuostolius. O tie nuostoliai sudarė šimtus tūkstančių litų.

Mat vieną kartą žemė buvo parduota už 220 tūkstančių litų, o antrą kartą tas pats sklypas kitam žmogui – jau už 270 tūkstančių litų.

Brolio ir sesers vardu veikę sukčiai yra žinomi. Už visos šios aferos kyšo buvusio Pakruojo prokuroro padėjėjo, vėliau Šiaulių apskrities juristo, Kalėjimų departamento pareigūno ir Alytaus mero patarėjo R.Jančiausko ausys.

Šis vyras ir jo tėvas Kęstutis Jančiauskas praėjusią savaitę atsidūrė areštinėje. Teismas leido R.Jančiauską suimti trims, o jo tėvą – vienam mėnesiui.

Įtariama, kad jiedu su dar keliais asmenimis, tarp kurių yra žemėtvarkos institucijose dirbusių specialistų, kelerius metus suko didelio masto žemės pardavimo aferą.

R.Jančiauskas kartu su bendrininkais įtariamas klastojęs įvairius prašymus, išvadas dėl žemės nuosavybės atkūrimo. Tai jie darė svetimais vardais, pasinaudoję žmonių patiklumu ir gavę jų įgaliojimus tvarkyti reikalus.

Atgauta žemė būdavo parduodama, o pinigai taip ir nepasiekdavo tariamų pretendentų į žemės nuosavybės atkūrimą.

Sukčių aukomis tapo daugiau kaip dvidešimt nieko neįtariančių žmonių. Jų vardu veikė įgaliojimus gavę aferistai. Šiuo metu išnagrinėti ir teismui perduoti tik du epizodai.

Pasitikėjo naujuoju kaimynu

„Tokio dalyko net baisiausiame sapne susapnuoti neįmanoma. Mano senelis turėjo šešis hektarus žemės Pakruojo rajone. Didžiąją jos dalį dar prieš mirdama buvo atgavusi mano mama Ona Latonienė.

Buvo likę neatsiimti 25 arai. Padėti juos atgauti pasisiūlė kaimynystėje sodybą nusipirkęs R.Jančiauskas, prisistatęs prokuroru“, – kelerių metų senumo įvykius prisimena ekskavatorininku dirbantis 48-erių K.Latonas.

Jo sesuo 42-ejų A.Verenkevičienė prisiminė, kaip prieš 4 metus į jos kuklius namus pasibeldė naujasis kaimynas.

Jis pasakė, kad šalia esančią apleistą sodybą nusipirko kaip vasarnamį, darys remontą, o kieme išsikas tvenkinį.

„Esu prokuroras, jei reikės pasikonsultuoti teisiniais klausimais, visada galite kreiptis“, – išeidamas tarstelėjo vyras.

A.Verenkevičienė apsidžiaugė tokiu kaimynu. Kartą moteris, kartu su broliu tvarkydama mirusios motinos daiktus, rado nebaigtus tvarkyti žemės grąžinimo dokumentus.

Jie paklausė R.Jančiausko, ar negalėtų patarti, kaip toliau elgtis su tais dokumentais.

Teisininkas pažadėjo pagelbėti. Jis pasakė, kad paprasčiau būtų, jeigu K.Latonas ir A.Verenkevičienė parašytų įgaliojimus veikti jų vardu.

Neperskaitė, ką pasirašė

„Mes dar abejojome. Bet R.Jančiauskas man pasakė, kad brolis jau pasirašė tokį įgaliojimą, nors, kaip vėliau paaiškėjo, jis to dar nebuvo padaręs. Tada ir aš pasirašiau – net neskaitydama, kas parašyta.

Pasitikėjau kaimynu prokuroru. Tą patį jis pasakė mano broliui. Jis irgi pasirašė“, – prisimena moteris.

Vėliau paaiškėjo, kad brolis ir sesuo, patys to nežinodami, R.Jančiausko tėvą Kęstutį net dešimčiai metų įgaliojo jiems atstovauti įvairiose instancijose – bankuose ar kitose kredito įstaigose, net gauti paveldėtus pinigus.

Po to paklausę apie žemės atgavimo reikalus klovainiškiai kiekvieną kartą iš R.Jančiausko išgirsdavo miglotą atsakymą – viskas juda ne taip greitai, kaip norėtųsi.

Tik paskui paaiškėjo, kad tikrąja K.Latono ir A.Verenkevičienės senelio žeme R.Jančiauskas nė nesidomėjo. Mat neatsiimtos jos buvo likę vos 25 arai. Kitą dalį – daugiau nei 5 hektarus prieš mirtį jau buvo susigrąžinusi pati O.Latonienė.

Turi mokėti už sukčius

R.Jančiauskas su bendrininkais O.Latonienės vardu atsiėmė tariamai jai priklausiusią žemę Mažeikių ir Ignalinos rajonuose.

K.Latono teigimu, tvarkydami dokumentus sukčiai įsigudrino suklastoti net jo mirusios motinos parašą. Veikdami kaip įgaliotieji asmenys jie ėmė pardavinėti neva O.Latonienės palikuonių atgautą žemę.

Kai aferos ėmė kilti į paviršių ir jomis susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjai bei prokurorai, žemės pirkėjai suprato buvę apgauti.

Jie ėmė reikalauti pinigų, kuriuos sumokėjo už žemę aferistams.

Tačiau jie ėmė pirštais rodyti į K.Latoną ir A.Verenkevičienę, kurių įgalioti veikė, nors brolis ir sesuo nieko net nenutuokė apie jų vardu daromus nusikaltimus.

Pinigus praradę pirkėjai kreipėsi į teismą norėdami iš K.Latono ir A.Verenkevičienės susigrąžinti už žemę sumokėtus pinigus.

Šiaulių apygardos teismas 2011 metais ieškinį atmetė. Tačiau pirkėjai kreipėsi į Apeliacinį teismą.

Jis praėjusių metų gruodį priėmė abi šeimas sukrėtusį sprendimą: K.Latonas ir A.Verenkevičienė solidariai privalo grąžinti žemės pirkėjo sumokėtus pinigus. Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Šis sprendimas mums sukėlė neviltį. Akivaizdu, kad esame apgauti, mumis pasinaudojo aferistai. Jie už grotų laukia teismo, o mes turime atiduoti jų susižertus pinigus.

Mes, paprasti žmonės, pasijutome maži, nieko verti ir tarsi nematomi Lietuvoje. O tokiu pat būdu apgautų žmonių yra dešimtys. Ar ir jie turės kompensuoti sukčių susišluotus pinigus?“ – kalbėjo K.Latono žmona Rūta.

O iš jos vyro kiekvieną mėnesį jau išskaičiuojama 70 proc. atlyginimo.

Vieni nukentėjusieji turi mokėti kitiems

* Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras Andrejus Mirnas kuruoja ikiteisminius tyrimus, kuriuose vieni įtariamųjų yra R. ir K.Jančiauskai.

* Šiuo metu teismui jau atiduota viena byla, kitas ikiteisminis tyrimas irgi baigiamas.

* Prokuroras patvirtino, kad Lietuvoje yra daugiau kaip dvidešimt žmonių, kurie nukentėjo panašiomis kaip ir K.Latono bei A.Verenkevičienės aplinkybėmis.

* „Pinigus praradę žmonės bylinėjosi kitoje civilinėje byloje, kurioje šios šeimos buvo atsakovės. Aš teisėjo sprendimo nekomentuosiu, nors ir turiu savo nuomonę. Šiuo metu į teismą yra atiduota byla, kurioje K.Latonas ir A.Verenkevičienė pripažinti nukentėjusiaisiais. Jeigu teismas pripažintų R. ir K.Jančiauskų kaltę, tuomet, manau, ir pasikeistų ir K.Latono bei A.Verenkevičienės situacija“, – teigė A.Mirnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.