Biržiečių šeima bijo nugarmėti į bedugnę po namu

„Jeigu būsi viena ir pradės griūti namas, bėk į kiemą. Jeigu durys prasmegs po žeme, šok per langą“, – taip savo 11-metę dukterį moko biržietė Stasė Briedienė.

Šio Biržų rajone esančio namo gyventojai kartais po grindimis girdi garsų braškėjimą ir stiprius dundesius.<br>A.Švelnos nuotr.
Šio Biržų rajone esančio namo gyventojai kartais po grindimis girdi garsų braškėjimą ir stiprius dundesius.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:33 PM

Biržų rajono Naciūnų kaime gyvenanti S.Briedienė neabejoja, kad po šeimos namu yra didžiulė ertmė, į kurią bet kada galima nugarmėti.

Prieš septynerius metus su šeima į vienkiemį atsikrausčiusi S.Briedienė dabar jau turi ne vieną įrodymą, kad šiame name gyventi pavojinga.

Atvykę naujakuriai nieko bloga neįtarė net ir tada, kai padovanoto namo kieme vieną rytą vos keli metrai nuo langų išvydo smegduobę. Apie pusantro metro pločio ir metro gylio duobę jie patys užpylė žemėmis.

Maždaug prieš pusmetį moteris patyrė tikrą siaubą – būdama namuose po grindimis išgirdo garsų braškėjimą ir stiprų dundesį.

Išėjusi į kiemą S.Briedienė nieko įtartina nepastebėjo. Tačiau nerimą dar labiau pakurstė jos sutuoktinis. Vyras pasakė, kad tokį garsą namuose jis jau kartą buvo girdėjęs. Tai atsitiko praėjusių metų sausį, kai S.Briedienė gulėjo ligoninėje.

Karstinių įgriuvų teritorijoje gyvenantys žmonės žino, kad taip dunda po žemėmis susidarančios ertmės. Jeigu viršutinis žemės sluoksnis neatlaiko, jis įgriūva į tuštumą.

Sodybos gyventojams nerimą kėlė ir daugiau įtartinų požymių: skylanti namo siena, vienoje namo dalyje iš po grindų besiveržiantis šaltis ir drėgmė.

Moteris ėmė minti įvairių tarnybų slenksčius ieškodama pagalbos. Praėjusį rudenį į S.Briedienės sodybą buvo atvažiavę geologai. Jie nemokamai rankiniu būdu padarė keletą gręžinių pievelėje, keli metrai nuo tos vietos, kur girdėti įtartini garsai.

Nustatyta, kad po namu maždaug pustrečio metro gylyje iš tiesų yra tuštuma.

„Pakviečiau geologus į trobą išgerti arbatos. Bet jie nėjo – prisipažino, kad bijo prasmegti. Todėl išnešiau jiems arbatos į kiemą“, – pasakojo S.Briedienė.

Geologai tuomet padarė išvadą, kad sodyboje žmonėms gyventi pavojinga. Tačiau tam, kad būtų nustatyta tiksliau, reikia atlikti išsamesnius nepigiai kainuojančius grunto tyrimus.

Neseniai Biržų tarybos nariai po ilgų svarstymų nusprendė skirti iš rajono biudžeto 8 tūkstančius eurų, kad moters sodyboje būtų atlikti keliasdešimties metrų gylio geologiniai gręžiniai.

Tiesa, tokiam sprendimui buvo nemažai prieštaraujančių.

Esą gyvenant karstinėje zonoje ne vienos sodybos šeimininkai norėtų išsitirti po namu esantį gruntą. Vis dėlto buvo nubalsuota skirti pinigų.

„Džiaugiamės dėl šio sprendimo, bet kartu nepalieka baimė. Pirmiausia savivaldybė turės skelbti viešųjų pirkimų konkursą, o kol bus atlikti šie formalumai, mums dar teks pagyventi pavojingame name. Šeimos narius neretai persekioja košmariški sapnai – mūsų namas nugarma po žeme, mes – kartu su juo“, – kalbėjo S.Briedienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.