Drąsus miestas Vilnius rengs ekskursijas gėjų takais

Kaip Vilnius pasitiks pasakojimus apie gėjus? Netrukus pamatysime.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Feb 7, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:33 PM

Tokioje ekskursijoje jau kitą savaitę galės dalyvauti kiekvienas vilnietis ar miesto svečias.

O kol jos dar nevyksta, rengėjai siekia išlikti paslaptingi. Esą papasakos istorijos, aprodys lankytinas vietas, pažers intriguojančių faktų.

Ekskursijas apie gėjus ves profesionali gidė, o pramogų agentūros atstovė išdavė, kad dauguma objektų bus senamiestyje, jie susiję ir su senesne istorija, ir su dabartimi. Tiesa, tų objektų nėra daug.

Tik ko baiminasi rengėjai nurodydami, kad ekskursija bus draugiška LGBT, o joje gal dalyvaus Lietuvos gėjų lygos atstovai?

Agentūra, rengsianti ekskursijas apie gėjus, ne kartą mėgino pakutenti nervus vilniečiams ir svečiams.

Pavyzdžiui, pasakojo apie Vilnių – nuodėmių miestą, dėstė, kokias nuodėmes slepia senamiesčio gatvelės. Esą čia vaikščiojo ne tik didikai ir kunigaikščiai, bet knibždėte knibždėjo ir laisvo elgesio merginų.

Pasirodo, ir Vilniuje buvo raudonųjų žibintų kvartalas, kuriame stoviniuodavo žemiausio lygio moterys už pinigus. Gidė ekskursijų dalyviams vardijo, kiek anuomet uždirbdavo plaštakės, kaip jos gyveno, kas jas globojo.

Kitas šios pramogų agentūros renginys – „Baratonas“. Tai bėgiojimas po barus, kiekviename jų susiverčiant po gėrimo taurę.

Dar viena ekskursija – apie Apokalipsės pranašus. Esą visos istorijos apie baisiausias Vilnių užklupusias negandas neišgalvotos. Tai – miestą siaubę tvanai, maro epidemijos, gaisrai.

Prieš pirmąją ekskursiją apie gėjus gidei turbūt neramiai plaka širdis. Nežinia, kokia publika susirinks, nežinia, ko galima tikėtis.

Nerimauti verčia ir įvykiai Kaune, kai per „M.A.M.A.“ muzikos apdovanojimų ceremoniją į sceną užkopusį Lietuvos gėjų lygos vadovą V.Simonko pasitiko šūksniai ir švilpimas.

Nors stovėdamas ant scenos V.Simonko šūksnius atrėmė lengva ironija ir šmaikštumu, vėliau vis dėlto pareiškė, kad Kaunas neišlaikė išbandymo tolerancija.

Neįmanoma vertinti dar neįvykusios ekskursijos, tačiau vertėtų prisiminti Vilniuje vykusias gėjų eitynes. Kiek buvo diskusijų „už“ ir „prieš“, kiek galvos skausmo valdžiai dėl renginio vietos.

Kitas pavyzdys – į gatves taip ir neišriedėjęs troleibusas su homoseksualų reklama. Trypčiojo, trypčiojo vežėjai, kol nusprendė tokios transporto priemonės atsisakyti.

Kaip Vilnius pasitiks pasakojimus apie gėjus? Netrukus pamatysime.

˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.