Moksleivių verslai: nuo mobiliųjų aplikacijų iki vištų nuomos

Nuo indų dekoravimo iki laikrodžių gamybos ar mobiliųjų aplikacijų kūrimo ir platinimo – tokias įmones kuria ne tik solidūs verslininkai, bet ir dar mokyklos suole sėdintys bei savo sumanymus nusprendę paversti realybe moksleiviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Feb 7, 2015, 12:52 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:55 PM

Sostinėje šurmuliuojančioje parodoje „Studijos 2015“ šiemet pirmą kartą dalyvavo mokomosios mokinių bendrovės iš Vilniaus, Kauno ir kitų šalies miestų. Kad jauniesiems verslininkams netrūksta išradingumo, įrodė ir jų įmonių stenduose siūlomos produkcijos gausa – čia buvo galima įsigyti ne tik rankų darbo papuošalų, muilo, telefonų dėklų, laikiklių ir kitų aksesuarų, bet ir tokių netradicinių dalykų kaip LED iliuziniai laikrodžiai ar viešojo transporto bilietas-apyrankė.

Įmonės vadovė – 16-metė

Kaunietė Ugnė Andriuškevičiūtė, šiuo metu besimokanti Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijoje, gali drąsiai sakyti, kad jau dirba vadovaujamą darbą. Mergina yra moksleivių mokomosios įmonės „Fruit2go“ vadovė, nors merginai dar tik 16-a metų.

„Įmonė veikia tik porą mėnesių, mokykloje prekiaujame vaisių salotomis ir taip skatiname sveiką mokinių gyvenseną. Kol kas sekasi tikrai neblogai. Kadangi patys ruošti salotų mokykloje negalime, bendradarbiaujame su viena įmone, kuri tiekia produkciją. Toks sprendimas buvo priimtas įvertinus veiklos sąnaudas ir apsilankius visose būtinose veterinarijos tarnybose“, – apie verslo specifiką pasakojo mergina ir pridūrė, kad ateityje planuojama atsisakyti tiekėjo paslaugų ir salotas įmonė gamins savarankiškai.

U.Andriuškevičiūtė teigė, kad tokį verslą būtų galima plėtoti ir už mokyklos ribų.

Per valandą išdžiūstantys batai

Tos pačios gimnazijos moksleivis Avarianas Borkas dirba įmonėje „Dry & Cozy“, kuri gamina ir parduoda drėgmę sugeriančius ekologiškus batų įdėklus. „Kai peršlampa avalynė, žmonės dažnai batus džiovina pastatę juos po radiatoriumi. Tai gadina avalynę, ypač odinę, oda ima trauktis ir batai greičiau susidėvi. Mūsų siūlomi batų įdėklai ne tik padeda maždaug per valandą išdžiovinti batus, bet ir panaikina nemalonų kvapą.“

Įmonės atstovo teigimu, idėja imtis būtent tokių gaminių kilo tuomet, kai po nesėkmingo bandymo išdžiovinti batus su jais paprasčiausiai teko atsisveikinti. Šiuo metu įmonėje dirba aštuoni moksleiviai, jie patys viską gamina savo rankomis.

„Idėja tikrai atsipirko, šiuo metu jau turime pelno“, – pasakojo jaunasis verslininkas.

Žaidimą sužaidė 15 mln. kartų

„Lietuvos Junior Achievement“ direktorius Justinas Noreika teigė, kad šiemet mokinių bendrovių programoje dalyvaujančių ugdymo įstaigų skaičius didės, o pernai šioje programoje dalyvavo daugiau nei 90 mokyklų ir įsisteigė daugiau nei 160 mokomųjų bendrovių.

„Šios bendrovės realiai vykdė veiklą, perėjo visus raidos etapus, išplatino akcijas, pritraukė kapitalo, jį investavo į savo idėjos įgyvendinimą, dalyvavo mugėse ir pardavė daug savo produktų. Metų pabaigoje šios bendrovės buvo uždarytos ir išsidalinti dividendai“, – pasakojo pašnekovas ir pridūrė, kad geriausia pripažinta mokinių bendrovė dalyvauja Europos mokinių mokomųjų bendrovių mugėje.

Pernai sėkmingiausia pripažinta mokinių bendrovė iš Klaipėdos, kuri kūrė informacines ir edukacines mobiliąsias aplikacijas. „Bendrovė kūrė ir žaidimus, o vienas jų buvo sužaistas net penkiolika milijonų kartų – tokie skaičiai iškalbingi“, – sakė J.Noreika ir teigė, kad ne mažiau išradingi moksleiviai ir šiemet. Jų įmonės siūlo ekologiškus drėgmę sugeriančius produktus, LED iliuzijų laikrodžius. „inKrauk“ pasivadinusi mokinių bendrovė siūlo įsigyti specialius prie automobilio sėdynės tvirtinamus krepšius, kuriuose galima laikyti maisto produktus ir jie neišsibarstys po visą automobilio saloną.

„Viena moksleivių bendrovė iš Kauno siūlo labai praktišką produktą – specialų laikiklį besikraunančiam telefonui. Tai įdėklas, kuris prisispaudžia prie įkroviklio ir nereikia sukti galvos, kur padėti besikraunantį telefoną“, – pasakojo pašnekovas.

J.Noreikos teigimu, pradėję dirbti mokomosiose bendrovėse moksleiviai atsikrato iliuzijos, kad viskas gyvenime ateina labai  lengvai, be didelių pastangų. „Verslininko duonos paragavimas jau mokykloje – tikrai naudinga patirtis, plečianti akiratį. Imama labiau suprasti potencialaus darbdavio interesus, kaip veikia verslas, ko jam reikia, kad veiktų sėkmingai. Mokiniai, kurie išbandė savo jėgas mokomosiose įmonėse, yra vienu žingsniu priekyje, kai bando imtis verslo vėliau.“

Pasiūlymas – išsinuomoti vištą

Pašnekovo teigimu, tiek išlaidos, tiek jaunųjų verslininkų pelnas yra realūs – vienos bendrovės apsiriboja vos poros šimtų eurų apyvartinėmis lėšomis, o kitos pasiekia net kelių tūkstančių eurų apyvartą.

Į klausimą, kokia mokinių bendrovė jam paliko didžiausią įspūdį, pašnekovas atsakė: „Viena bendrovė iš Liuksemburgo siūlė tokią paslaugą kaip vištos nuoma. Įsivaizduokite, galite išsinuomoti vištą, kuri gyvena vištidėje ir kai jūs internetu ją išsinuomojate, jos dedami kiaušiniai tampa jūsų nuosavybe.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.