Rusai šantažuoja Lietuvą dėl Žaliojo tilto skulptūrų

„Jei nuversite Žaliojo tilto skulptūras, tai dar pažiūrėsime, kas bus su jūsų paminklais Karaliaučiaus srityje“, – maždaug taip šią savaitę prakalbo tarp Lenkijos ir Lietuvos įsiterpusio izoliuoto rusiško anklavo, po Antrojo pasaulinio karo okupuoto sovietų, žiniasklaida.

Rusai šantažuoja Lietuvą dėl Žaliojo tilto skulptūrų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Rusai šantažuoja Lietuvą dėl Žaliojo tilto skulptūrų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:31 PM

Kaip rašo portalas kaliningrad.ru, šią savaitę ant lietuvių poeto, filosofo ir švietėjo Liudviko Rėzos paminklo Karaliaučiuje kažkas pakabino plakatą, perspėjantį negriauti Žaliojo tilto skulptūrų Vilniuje.

„Dalia, būk atsargi – neliesk Žaliojo tilto skulptūrų!“ – plakate rusiškai kreipiamasi į Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Paminklą 2005 m. Karaliaučiui padovanojo Lietuva, taip paminėdama 750-ąsias miesto įkūrimo metines.

Naktį iškabintas plakatas Karaliaučiuje vienareikšmiškai vertinamas kaip perspėjimas Lietuvai negriauti ant Žaliojo tilto stovinčių sovietinių okupacijos simbolių, vilniečių vadinamų tiesiog „balvonais“.

„Tai galima vertinti kaip perspėjimą, kad Lietuvai vertingų objektų, esančių Karaliaučiaus srityje, likimas priklauso nuo Žaliojo tilto skulptūrų Vilniuje likimo. Be paminklo L.Rėzai, mūsų regione yra tiesiog lietuviškos kultūros šventovė – pastoriaus ir švietėjo Kristijono Donelaičio muziejus. Jo išlaikymo išlaidas dengia Karaliaučiaus sritis, o Lietuva nuo muziejaus išlaikymo išsisukinėja. Jei skulptūros nuo Žaliojo tilto bus nuverstos, niekas nežino, kas nutiks su paminklais L.Rėzai ir K.Donelaičiui“, – be užuolankų rėžia kaliningrad.ru.

Portalas rubaltic.ru šią situaciją pavadino „paminklų karu“. Portalas taip pat rašo, kad asmenys, pakabinę plakatą ant L.Rėzos paminklo, yra nežinomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.