Lietuva didins karių skaičių ir įsigis bepiločių lėktuvų

Įtempta situacija Ukrainoje ir stringantys taikos derybų procesai verčia sunerimti net ir tuos, kurie iki šiol politika nesidomėjo. Dar daugiau įvairių diskusijų paskatino Krašto apsaugos ministerijos iniciatyvos informuoti gyventojus, kaip reikėtų elgtis karo atveju ar ekstremalių situacijų metu. Ministerija taip pat paviešino informaciją, kokia gynybos strategija bus vadovaujamasi ateinančius penkerius metus.

Būsimųjų ministerijos pirkinių sąraše – nauja prieštankinė, priešlėktuvinė ginkluotė, savaeigė artilerija, minosvaidžiai bei specialioji technika ir transporto priemonės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Būsimųjų ministerijos pirkinių sąraše – nauja prieštankinė, priešlėktuvinė ginkluotė, savaeigė artilerija, minosvaidžiai bei specialioji technika ir transporto priemonės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Feb 9, 2015, 1:01 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:53 PM

Išmoko Ukrainos pamokas

Pirmadienį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pristatė 2015–2020 metų gaires. Tai vienas pagrindinių krašto apsaugos sistemos veiklos planavimo dokumentų. Jis nustato pajėgumų plėtros, karinio bendradarbiavimo ir kitų krašto apsaugos sistemos veiklos aspektų prioritetus, principus ir kryptis.

Ministro gairės remiasi Seimo patvirtinta Krašto apsaugos sistemos plėtros programa, Nacionalinio saugumo strategija, Karine strategija ir kitais dokumentais.

„Atsižvelgiame į geopolitinę situaciją ir kai kurias išmoktas Ukrainos pamokas, pateikiu gaires ir noriu pabrėžti kelias išskirtines minėto dokumento dalis“, – teigė ministras ir pabrėžė, kad atsižvelgiant į NATO rekomendacijas jau padidintas biudžetas gynybai. Pinigai bus skirti ginkluotei įsigyti ir personalui mokyti.

„Turime kalbėti ne tik apie kariuomenės pasirengimą krašto gynybai, bet ir apie konkrečius rezultatus“, – kalbėjo ministras. Taip pat paminėjo, kad vienas didžiausių pasiekimų – įkurtos greitojo reagavimo pajėgos. Šiuo metu planuojamos minėtų pajėgų pratybos.

Modernizuos ginkluotę

„Galime priimti NATO štabą Lietuvoje ir esame pasirengę, kad ateityje Lietuvoje galėtų būti bataliono dydžio karinis vienetas. Dėl to dar teks išspręsti keletą klausimų“, – kalbėjo ministras ir pabrėžė, kad planuojama, jog Lietuvos kariai nuolat dalyvautų pratybose Lietuvoje ir užsienyje.

Ministro teigimu, turima ambicijų, kad kasmet tarnaujančių karių skaičius būtų didinamas bent keliais šimtais.

„Kasmet norėtume turėti bent penkių šimtų karių prieaugį“, – sakė ministras ir pridūrė, jog planuojama aktyvinti verbavimą ir paprastinti priėmimą į profesinę karo tarnybą.

Ministras atskleidė, kad Lietuva derasi su Vokietija dėl artilerijos sistemų įsigijimo. J.Olekas šį klausimą kitą savaitę planuoja aptarti su Vokietijos gynybos ministre.  

Daug dėmesio bus skiriama kariams parengti ir aprūpinti. Būsimųjų ministerijos pirkinių sąraše – nauja prieštankinė, priešlėktuvinė ginkluotė, savaeigė artilerija, minosvaidžiai bei specialioji technika ir transporto priemonės. Ministras prasitarė, kad Lietuvos kariuomenė planuoja įsigyti ir naudoti bepiločius lėktuvus.

„Svarbiausias uždavinys – priešo atgrasymas ir pasirengimas reaguoti į priešiškus veiksmus. Anksčiau minėtus pokyčius ir sprendimus turėtų pajusti ne tik kariuomenė, bet visos ginkluotosios pajėgos“, – kalbėjo ministras ir pastebėjo, kad jei visus planus pavyks įgyvendinti, Lietuvos kariuomenė tvirčiau stovės ant kojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.