Žaliojo tilto gremėzdus turėtų keisti nauji simboliai

Surūdijusios Žaliojo tilto skulptūros turėtų keliauti į muziejų ir ten pasakoti savo istoriją, nes jų meninė vertė yra abejotina. Jos paprasčiausiai ir nėra. Tuo įsitikinęs Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Žaliojo tilto skulptūros.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žaliojo tilto skulptūros.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 9, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:22 PM

Surengtoje spaudos konferencijoje „Ar okupacijos simbolius paliksime iki kito Nepriklausomybės jubiliejaus?“, politikai ir visuomenės veikėjai diskutavo apie sovietinių skulptūrų likimą.

Miesto nepuošia ir niekada nepuoš

„Šios skulptūros man asocijuojasi su okupacija, stalinizmo triumfu, nes jos buvo statomas tuo metu, kai Lietuvos piliečiai buvo kalinami ir tremiami. Kalbėdami apie skulptūrų menines vertes pamirštame istoriją. Ką simbolizavo šios skulptūros ir su kuo buvo siejamos? Su totalitarinės valstybės įtvirtinimu, tautų genocidu, okupacija, trėmimu“, – kalbėjo Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Jo nuomone, tokios skulptūros neturėtų puošti miestų. Todėl artėjanti Kovo 11-oji yra gera gera proga nuimti okupacijos simbolius.

A.Anušauskas siūlo vietoje statulų pastatyti kitokius simbolius, kurie būtų susiję su Vilniumi ir Lietuvos istorija: „Tai būtų naujas žingsnis.“

„Mano supratimu, šios skulptūros turėtų surasti vietą muziejuose, kuriuose būtų kalbama apie totalitarinę valstybę, jos istoriją ir pasekmes lietuvių tautai ir valstybei“, – sakė Seimo narys ir pridūrė tikintis, kad bus priimtas sprendimas netaikyti teisinės apsaugos šiems simboliams.

Skulptūros skaudina

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Sausio 13-osios brolijos vadovas Kasparas Genzbigelis pabrėžė, kad Žaliojo tilto architektūrinis ansamblis skaudina Lietuvos laisvės gynėjus.

„Ne kartą buvo kalbėta, rašyti raštai ir peticijos. Bet yra girdimi tik mažos grupelės nuomonės ir noras, kai maišomos ideologiniu pagrindu pastatytos statulos su architektūriniais pastatais“, – sakė K.Genzbigelis.

Jis pabrėžė, kad kovotojus už Laisvę, bei Sausio 13-osios aukų gimines, skaudina kiekvieną dieną matomas paminklas okupantui, kuris nužudė jų artimąjį.

„Statulos pastatytos propagandinio maskavimo tikslais, kurie slėptų režimo nusikaltimus. Ideologiniu pagrindu jos ir turi būti nuverstos. Ar mes šiandien galime maskuoti Ribentropo-Molotovo paktą? Ar nebuvo išžudyti lietuviai? Nebuvo absoliučiai nieko? Mes taip parodome, kad nuostabus gyvenimas atėjo iš Rytų?“, – kalbėjo K.Genzbigelis.

Dėl apsaugos nesutaria

Šiuo metu Žaliasis tiltas su skulptūromis yra įrašytas į Kultūros vertybių registrą ir saugomas valstybės. Nemažą dalį žmonių piktina ant tilto esančios sovietinių karių skulptūros.

Tačiau visai neseniai Kultūros paveldo centras (KPC) paskelbė, kad teisinė apsauga Žaliojo tilto skulptūroms yra nereikalinga. Ši išvada sustiprino sovietinių skulptūrų nukėlimo šalininkų argumentus.

„Žaliasis tiltas su skulptūromis ir kitomis dalimis yra vientisas sovietų okupacijos laikmečio objektas, kuriame vaizduojami kultūros ministro įsakymu apibrėžti ženklai, todėl galimas sprendimas dėl teisinės apsaugos reikalingumo yra vienas – teisinė apsauga nereikalinga“, – rašoma Kultūros paveldo centro parengtame dokumente.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.