Kas ir už kiek parduoda leidimus gyventi Lietuvoje?

Garsiai neigęs „Lietuvos ryto“ įspėjimus, kad Rusijos nusikaltėlių šulai traukia į mūsų šalį, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis praregėjo. Tačiau ar ikiteisminis tyrimas atsakys į klausimą, kas ir už kiek parduoda leidimus gyventi Lietuvoje?

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 10, 2015, 9:06 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:02 PM

Kol vidaus reikalų ministras S.Skvernelis kartojo, kad Rusijos nusikaltėliai niekada negaus leidimo gyventi Lietuvoje, vienas įtakingiausių kaimyninės valstybės šešėlinio pasaulio veikėjų Achmedas Jevlojevas ne tik apsilankė Vilniuje, bet ir susitvarkė visus reikiamus dokumentus leidimui gauti.

Tai sužinoję iš „Lietuvos ryto“, valdininkai susiėmė už galvos ir pareiškė, kad tokios netvarkos Lietuvoje negali būti – kaltuosius tuoj pat nustatys ir nubaus.

„Aš manau, kad tai yra didelė klaida. Jei taip, tai ji tikrai nedovanotina. Būtų galima įžvelgti piktnaudžiavimą, galbūt ir siekiant naudos. Mes atliksime tyrimą ir jo rezultatus vertinsime labai griežtai“, – pažadėjo vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Tyrimai jau pradėti

Netylėjo ir kvailio vietoje dėl savo žodžių likęs S.Skvernelis. Jis susisiekė su policijos vadovu Linu Pernavu ir nurodė dėl „Lietuvos ryte“ paskelbtų faktų pradėti tarnybinį patikrinimą.

„Tarnybinis patikrinimas buvo pradėtas šeštadienį, kai tik pasirodė „Lietuvos ryto“ publikacija, o pirmadienį pradėjome ir ikiteisminį tyrimą“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė L.Pernavas.

Kol kas tyrimas buvo pradėtas dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Jei atsiras duomenų, kad A.Jevlojevui leidimą gyventi Lietuvoje išdavę Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos pareigūnai už šią paslaugą gavo atlygį, įtarimų jiems padaugės.

L.Pernavas tikisi, kad ikiteisminio tyrimo rezultatų ilgai laukti nereikės, nes nustatyti, kurie pareigūnai nusispjovė į valdžios teiginius, kad A.Jevlojevui leidimas gyventi Lietuvoje yra sustabdytas, nebus sunku.

Daug sunkiau bus išsiaiškinti, ar pareigūnai rusą pamalonino ne už ačiū.

„Pasistengsime viską atlikti kuo greičiau. Trijų mėnesių tyrimui tikrai nereikės, pirmuosius rezultatus tikimės turėti jau po savaitės“, – teigė L.Pernavas.

Susitvarkė per savaitę

Išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje A.Jevlojevui ir kitam Rusijos mafijos atstovui Olegui Šamaninui Migracijos departamentas nusprendė pernai lapkričio 12 dieną.

Kai apie tai pranešė „Lietuvos rytas“, S.Skvernelis suskubo pareikšti, kad leidimas nebus išduotas, nes gauta papildomos informacijos.

Vadinamąjį įteisintą vagį A.Jevlojevą Lietuvoje globojantiems nusikalstamo pasaulio atstovams S.Skvernelio daužymas kumščiu į stalą ir aiškinimas, kad Rusijos nusikaltėliams keliai į Lietuvą užverti, buvo signalas veikti greičiau.

Jie patarė A.Jevlojevui kuo skubiau vykti į Lietuvą ir tvarkytis reikiamus dokumentus. Šis veikėjas taip ir padarė.

Sausio 22 dieną A.Jevlojevas atvyko į Vilnių, sumokėjo 58 eurų mokestį, Migracijos valdyboje jis buvo nufotografuotas, paimti jo pirštų atspaudai.

Sausio 29-ąją gavęs trokštamą leidimą, Ingušijos mafijos vadeiva išvyko nežinoma kryptimi – greičiausiai į kurią nors Europos Sąjungos valstybę.

Valdininkai subūrė grupuotę

Teigiama, kad leidimas, suteikiantis A.Jevlojevui teisę laisvai keliauti po Europą, jam galėjo kainuoti kelias dešimtis tūkstančius eurų – dalis pinigų nubyrėjo leidimą tvarkiusiems pareigūnams, dalį už tarpininkavimą pasiėmė jo globėjai.

Kad leidimai gyventi Lietuvoje dalijami už pinigus, niekam ne naujiena.

2012 metų lapkritį Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos neteko net keturių skyrių vadovų, vieno skyriaus vedėjo pavaduotojo ir vieno vyriausiojo specialisto.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išsiaiškino, kad Migracijos departamente buvo suburta kone organizuota nusikalstama grupuotė, kurios nariai, veikdami kartu su advokatais, už atlygį parūpino leidimus gyventi Lietuvoje pusšimčiui užsieniečių, daugiausia atvykėliams iš Gruzijos.

Byla keliauja į teismą

Tada įtarimai buvo pareikšti septyniems Migracijos departamento darbuotojams, šeši jų – Teisės, tarptautinio bendradarbiavimo ir personalo skyriaus vedėjas Vaidas Kulikauskas, jo pavaduotoja Renata Romančiukienė, Imigracijos reikalų skyriaus vedėja Violeta Rožkovienė, Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas Antanas Turčinas ir Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Irena Merkienė buvo nušalinti nuo pareigų.

Septintas įtariamasis liko dirbti, nes jis iškart pripažino savo kaltę.

Pasak Vilniaus apygardos prokuroro Lino Kuprusevičiaus, ikiteisminis tyrimas jau baigiamas ir netrukus penki įtariamieji, tarp kurių trys buvę Migracijos departamento pareigūnai, keliaus į teismą.

Jiems pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, poveikio darymo, papirkimo, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad į STT ir prokuratūros nemalonę patekęs A.Turčinas su nusikalstama veika nieko bendra neturėjo, todėl įtarimai jam buvo panaikinti, o I.Merkienė, V.Kulikauskas ir V.Rožkovienė nuo bausmės atleisti pagal laidavimą.

Kalta biurokratinė sistema

Kartu su Migracijos departamento pareigūnais tąkart STT įkliuvo ir du teisininkai – advokatas Arūnas Merkys bei advokato padėjėjas Ignotas Ungaila. Jie jau išgirdo nuosprendį. A.Merkiui teismas skyrė 4518 eurų baudą, o I.Ungaila nuo bausmės atleistas pagal laidavimą ir metus turės būti prižiūrimas savo motinos Irenos Ungailienės.

I.Ungaila teisme prisipažino, kad ieškoti lengvesnių kelių gaunant leidimus migrantams jį privertė paini mūsų teisinė sistema – atvykėliai laikino leidimo Lietuvoje laukdavo pusmetį, o ir praėjus jam jiems neretai būdavo atšaunama, kad dar trūksta vieno ar kito dokumento.

Vargams su biurokratais nesibaigiant I.Ungaila prisiminė, kad turi pažįstamą advokatą A.Merkį, kuris anksčiau buvo dirbęs Migracijos departamente, todėl paprašė jo pagalbos.

Minėjo tik mažas sumas

Tai, kad už paslaugą reikės susimokėti, kaip teisme teigė buvęs advokato padėjėjas, jam tada nepasirodė nusikaltimas.

Už leidimo laikinai gyventi Lietuvoje sutvarkymą A.Merkys teigė ėmęs nuo 500 iki 1000 litų. Suma priklausė nuo to, ar tai buvo pavieniai asmenys, ar dokumentus reikėdavo tvarkyti visai atvykėlių šeimai.

Iš I.Ungailos gautus pinigus jis per savo žmoną I.Merkienę perduodavo V.Rožkovienei. Esą sumos nebuvo didelės – keturis kartus perdavęs po 400 litų, kartą – tik 200 litų.

Pats A.Merkys negalėjo pasakyti, kiek užsidirbo iš nusikalstamos veikos, nes gautų sumų niekur nefiksavo.

„Galėjau uždirbti apie 17 tūkst. litų“, – teisme skaičiavo buvęs advokatas.

Paleido narkotikais prekiavusį tadžiką

* Tai jau ne pirmas kartas, kai Lietuvoje tvarką palaikyti turinčios institucijos priima žinomiems nusikaltėliams palankius sprendimus.

* Pernai vasarį Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius (nuotr.) į laisvę paleido Tadžikistano pilietį Komildžaną Umarovą, kurį Lietuvos teisėsaugininkai su 10 kilogramų heroino ir nemaža pinigų suma buvo sulaikę 2013 metų spalio 20 dieną.

* K.Umarovo ir jo tautiečio sulaikymą tąkart pareigūnai vadino viena sėkmingiausių Lietuvoje įvykdytų narkotikų prekeivių sulaikymo operacijų, tačiau A.Kisielius byloje nerado įrodymų, kad tadžikas būtų prisidėjęs prie jam inkriminuojamų ypač sunkių nusikaltimų – jis esą ne tik neprekiavo narkotikais, bet ir galėjo nežinoti apie jų egzistavimą.

* Tokią išvadą A.Kisielius padarė dėl to, kad kartu su K.Umarovu sulaikytas jo bendrininkas visą kaltę prisiėmė sau, nors paleisto įtariamojo piršto atspaudų buvo rasta ir ant heroino paketų, paimtų per kratas.

* Pasinaudojęs proga K.Umarovas iškart dingo iš Lietuvos.

Nusikaltėlių šulas pasirodė paliegęs

* 2013 metų birželį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis (nuotr.) į laisvę paleido Rusijos pilietį Givį Gordeladzę.

* Vienas pagrindinių Europoje veikiančio organizuotų nusikaltėlių klano vadeivų G.Gordeladzė buvo sulaikytas remiantis Europos arešto orderiu, kurį yra išdavusi Italija.

* Prokurorai prašė jį suimti, bet G.Viederis tam nematė pagrindo. Remdamasis labai abejotinais motyvais teisėjas jam skyrė tik 30 tūkst. litų užstatą ir švelniausią namų arešto režimą – būti namie nuo 22 iki 6 val.

* Praėjus kelioms valandoms po nutarties paskelbimo Vilniaus apygardos teismo teisėja Audronė Kartanienė G.Viederio nutartį panaikino ir nurodė G.Gordeladzę suimti, tačiau įtariamasis jau buvo spėjęs pabėgti.

* G.Gordeladzė yra vadinamas įteisintu vagimi, kuris su savo bendrais prievartavo turtą iš Italijos įmonių.

* Italijos policija apie dvejus metus aiškinosi jo ir Kutaisio klano nusikalstamas veikas. Jiems padėjo dešimties valstybių pareigūnai.

* „Man tas žmogus atrodė silpnas, gal apgavo, sudarė tokį įspūdį – jis neatrodė toks, kuris galėtų bėgti“, – tada teisinosi G.Viederis.

* Po skandalingosios nutarties G.Viederis parašė pareiškimą išeiti iš darbo, bet kitą dieną persigalvojo ir jį atsiėmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.