D. Malaškevičius: „Korupcija policijoje visiškai neišnyks“

Lietuvos policijos vadovybėje įvyko permainų. Generalinio komisaro pavaduotojui Algirdui Stončaičiui laimėjus konkursą eiti Vidaus reikalų ministerijos kanclerio pareigas, į atsilaisvinusią vietą trečiadienį paskirtas Donatas Malaškevičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 11, 2015, 1:52 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:10 PM

Tai vienas žinomiausių Lietuvos policijos pareigūnų, tapęs savotišku kovos su korupcija veidu. D.Malaškevičius nuo pat įkūrimo vadovavo Policijos departamento Imuniteto valdybai.

Pristatydamas naująjį pavaduotoją vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis teigė, kad pokyčiai bus naudingi visai policijos sistemai. „Tikiuosi, kad naujasis pavaduotojas įneš naujų pokyčių, energijos, jaunatviškumo“, – sakė S.Skvernelis.

D.Malaškevičius trečiadienį atsakė į lrytas.lt klausimus.

– Jūs esate Imuniteto valdybos įkūrėjas. Ar negaila palikti tarnybos, kuriai atidavėte tiek darbo ir širdies, buvote vadinamas šios valdybos ideologu?

– Buvau tik Imuniteto valdybos veidas, o joje dirba išties daug žmonių. Aišku, šiek tiek gaila palikti šį darbą, tačiau puikiai suprantu, kad tai kitas etapas. Ateina laikas, kai turi tai palikti.

Mano paskyrimas į kitas pareigas duos naujos ir Imuniteto valdybai. Kai jai vadovavau nuo pat įkūrimo, žmonės žiūrėjo tik į mane. O dabar atėjo metas leisti atsiskleisti ir kitiems žmonėms. Tiesiog ateina toks etapas, kai kūrėjai, stovėję prie organizacijos ištakų, turi pasitraukti.

Atrodo, jog padariau viską, kad Imuniteto valdyba būtų savarankiška, nepriklausoma, ambicinga ir galėtų pati toliau sėkmingai tobulėti. Kad ji netaptų vieno žmogaus, šiuo atveju mano, įkaite.

– Ar atsiras kas jus pakeis Imuniteto valdybos vadovo poste? Kokį tikitės išvysti įpėdinį?

– Neabejoju, kad toks žmogus tikrai atsiras. O tiems, kurie jį rinks, nes bus atliekama atrankos procedūra, kurie vėliau vertins, norėčiau palinkėti pernelyg nelyginti su manimi.

Labai paprasta vertinti pagal tai, koks žmogus prieš tai vadovavo valdybai. Tačiau kiekvienas yra skirtingas, ateina su savo filosofija, savo požiūriu į darbą, kiek kitomis idėjomis.

Kita vertus, kai žmogus su tomis pat idėjomis vienoje vietoje įstringa daug metų, taip pat nėra gerai. Kyla klausimas, ar jis gali objektyviai pažiūrėti į tai, kas nuveikta.

Sunku pasakyti, kas bus kitas Imuniteto valdybos vadovas, jam padėsiu viskuo, kuo tik galėsiu. Tik norėčiau palinkėti, kad jis neatsidurtų mano šešėlyje, turėtų pakankamai veiksmų laisvės. Tai svarbiausia.

– Dėl savo principingumo kovojant su korupcija tapote savotišku policijos veidu. Ar eidamas naujas pareigas taip pat nemažai dėmesio skirsite korupcijai policijos sistemoje išgyvendinti?

– Dar dirbdamas Imuniteto valdyboje sakiau, kad korupcijos policijoje apraiškos nėra tik šios valdybos galvos skausmas, tai visos policijos sistemos bėda.

Kita vertus, daug mūsų iškeltų problemų galėjo būti sėkmingai išspręstos vadovų lygmeniu administravimo būdais.

Bet kokiu atveju patirtis, leidžianti numatyti, kur gali būti korupcijos apraiškų ar negerovių, bus labai naudinga.

Būsiu atsakingas už visas policijos investicijas, pinigus, techniką, viešuosius pirkimus. Labai svarbu, kad čia viskas vyktų skaidriai. Anksčiau šioje srityje būta tam tikrų ne itin malonių, ikiteisminiais tyrimais pasibaigusių atvejų ir dėl statybų, ir dėl automobilių pirkimo.

Todėl ši sritis labai jautri, reikia stengtis, kad joje neliktų jokių galimybių pasireikšti korupcijai.

– Kaip manote, ar korupcija, ypač žemiausiose policijos grandyse, kada nors išnyks? Juk visuomenę labiausiai piktina nesąžiningi patruliai, už pinigus paleidžiantys girtus vairuotojus ar tykantys žioplesnių vairuotojų ir juos reketuojantys.

– Neturime būti naivūs ir tikėtis, kad tų reiškinių neliks. Juk netikima, kad nusikalstamumas kaip reiškinys visiškai išnyks iš mūsų visuomenės. Korupcija – taip pat nusikalstamumo apraiška.

Pagrindinis Imuniteto valdybos uždavinys buvo ne išnaikinti korupciją, nes suprantame, kad utopinių tikslų sau užsibrėžti negalime. Nėra tokios pasaulio valstybės ir policijos, kuriose šios negerovės nebūtų.

Pagrindinis mūsų tikslas buvo ir išlieka, kad korupcijos lygis nepasiektų kritinio. Kad policija nebūtų pakirsta korupcijos ir nesakytume, jog kai kurios jos funkcijos dėl korupcijos masto negali būti normaliai atliekamos.

Matome, kad korupcijos lygis jau sumažėjęs. Aš tikiu ir tikiuosi, kad jis dar labiau sumažės. Aišku, norėtųsi, kad jos visai nebūtų, tačiau negalime būti naivūs. To niekada neatsitiks, nes ir tos Vakarų šalys, į kurias mes lygiuojamės, taip pat turi nemažai korupcinių problemų. Kol žmogus bus gyvas, kol išliks žmonija, gyvuos ir šios negerovės. Tokia jau žmogaus prigimtis.

Dirbo įvairiose policijos grandyse

Donatas Malaškevičius gimė 1976 m. liepos 22 d., 2000 m. baigė Lietuvos teisės akademijos magistrantūros studijas, jam suteiktas teisės magistro kvalifikacinis laipsnis.

D.Malaškevičius darbą vidaus tarnybos sistemoje pradėjo 1995 m. eidamas Transporto policijos valdybos prie Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento Vilniaus transporto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus policininko pareigas, vėliau dirbo Policijos departamento Vilniaus zonos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos Kontrabandos ir neplatinamų medžiagų kontrolės skyriaus inspektoriumi.

1999-04-28 D.Malaškevičius buvo paskirtas Policijos departamento Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos 3-iosios valdybos skyriaus Vilniaus apskričiai inspektoriumi, vėliau ėjo tos pačios valdybos, to paties skyriaus vyresniojo inspektoriaus pareigas. 2000–2001 m. dirbo Vilniaus miesto vyriausiajame policijos komisariate Kontrabandos, narkotinių ir neplatinamų medžiagų kontrolės skyriaus vyresniuoju inspektoriumi, inspektoriumi.

2001-05-16 buvo paskirtas Policijos departamento Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus vyresniuoju inspektoriumi.

Nuo 2001-10-01 tarnybą tęsė Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyboje.

Nuo 2007-12-06 iki 2009-06-01 ėjo Policijos departamento Tarptautinio bendradarbiavimo valdybos specialiojo atašė (Airijos Respublikoje) pareigas.

2009-07-07 buvo paskirtas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto trečiojo policijos komisariato viršininku.

Nuo 2011-09-19, laimėjęs atranką, buvo paskirtas Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininku.

Dirbdamas vidaus tarnybos sistemoje D.Malaškevičius ne kartą apdovanotas ir skatintas, nuolat tobulino kvalifikaciją tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Vedęs, su žmona augina tris vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.