Kovotojo su religija likimas atsidūrė kalbininkų rankose

Šilalės teismas, siekiantis išsiaiškinti, ar palangiškis Vaidas Želvys tyčiojosi iš religijos ir ją niekino, iš pradžių apklausė kunigą, o po to kreipėsi į kalbininkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2015, 8:56 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:18 PM

40 metų V.Želvys užsitraukė nemalonę dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių nuotraukų religine tematika su drastiškais komentarais.

Palangiškis teigė, kad per kelerius metus į jo socialinę paskyrą internete buvo įkelta apie 1700 fotografijų, iš jų 74 sudomino prokurorus.

Iškėlė baudžiamąją bylą

Pavyzdžiui, prie publikuojamos popiežiaus Pauliaus VI audiencijų salės Vatikane nuotraukos yra prierašas „Popiežius Vatikane pasistatė satanistinį sostą velniams“. Kitoje vietoje rašoma: „Politika yra liga. Politikai yra ligoniai. Tas pat ir su religija. Tai onkologinis susirgimas, dėl kurio žmonės pasmerkti mirti.“

Vienoje nuotraukoje vaizduojami katalikai žmogėdros su vyskupų apdarais. Jie rankose laiko taurę su knyga, o šalia guli kruvinas moters lavonas. „Kanibalai katalikai ėda Dievo kūną ir geria Dievo kraują“ – toks prierašas yra šalia.

Nuotraukoje, kurioje tėra kryžius, klausiama: „Kaip jums patinka zombių ir vampyrų religija?“

Dar vienoje nuotraukoje – prie stulpo pririšta moteris, o po ja – degantis laužas.

„Va, taip Lietuvoje buvo priimta krikščionybė. Gal kas nors apkaltins mane religinės nesantaikos kurstymu? Paskutinė ragana Lietuvoje sudeginta ant Šatrijos kalno apie 1812 m. Napoleonas po šio sudeginimo panaikino inkviziciją Lietuvoje, kaltų nebėra...“

Prie nuorodos į straipsnį „Lenkijos kunigas mirė homoseksualinės orgijos metu“ prirašytas komentaras: „Katalikiški dvasiniai mokytojai mėgsta paseksauti su vaikais. Jų dievas tikrai myli myli vaikus...“

V.Želviui buvo iškelta baudžiamoji byla, kurioje pateikti kaltinimai dėl sistemingo ir viešo tyčiojimosi iš religijos, jos niekinimo, neapykantos skatinimo, kurstymo diskriminuoti žmonių grupes dėl tikėjimo. Už tai gresia iki trejų metų nelaisvės.

Namuose ir darbe – kratos

Byla buvo iškelta po to, kai į Klaipėdos apylinkės prokuratūrą kreipėsi Lietuvos vyskupų konferencija.

Kartu su pareiškimu buvo atsiųstos ir trys nuotraukos, publikuotos viename socialiniame tinkle. Vienoje jų – kažkur prie belapių medžių stovintis medinis kryžius, o šalia vyras su kirviu, antroje – tą kryžių kertantis vyras, trečioje – jau nukirstas kryžius. Ir prierašas – prasidėjo Žemaitijos piliakalnių ir šventviečių valymas.

Nuotrauka aptikta Vaidu Žemaičiu prisistatančio asmens paskyroje.

Prokuratūra išsiaiškino, kad tai – V.Želvys. Jo namuose ir darbovietėje buvo atliktos kratos, ieškota kompiuterinės įrangos, fotoaparato, užrašų, visko, kas padėtų ištirti nusikaltimą.

Daiktinis įrodymas – kryžius

Iki šiol neteistas V.Želvys tikino, kad apie nukirstą kryžių nieko nežino, o kas įkėlė nuotraukas į jo paskyrą, neįsivaizduoja. Vėliau ta nuotrauka iš viso dingo.

2013 metų balandžio 22 dieną prasidėjusios išniekinto kryžiaus paieškos truko beveik metus.

Buvo kreiptasi į Žemaitijos parapijų kunigus, kultūros paveldo specialistus, Vakarų Lietuvos policijos komisariatus.

Tikslią kryžiaus vietą – Burbiškių piliakalnį Šilalės rajone nustatė operatyviniai darbuotojai.

Jiems daug padėjo Laukuvos parapijos klebonas Virgilijus Pocius, susisiekęs su viso rajono dvasininkais. Neįprastą bylos daiktinį įrodymą – medinį kryžių – jis priglaudė savo klebonijoje, kol byla bus išnagrinėta teisme.

V.Želviui atrodo, kad prokuratūra išsitraukė kažkokią sumontuotą nuotrauką iš interneto ir sukurpė bylą. Esą į jo paskyrą bet kas galėjo įkelti tą nuotrauką – jis jokio kryžiaus nekirto.

Dar pernai V.Želvys buvo laikinasis bendrovės „Godos grupė“ direktorius. Šiai bendrovei Palangoje priklausė restoranas ir viešbutis, bet įmonė bankrutavo.

Nesupranta, kodėl turi tylėti

Palangiškis teigė, kad Šilalės rajono teismo sprendimas kreiptis į kalbininkus jį nuliūdino: „Aišku, tikėjausi, kad būsiu išteisintas. Žiūrėsime, ką pasakys kalbos ekspertai.

Iš kunigo formuluočių prokuroras surašė kaltinamąjį aktą, paskui jį pakvietė į teismą kaip ekspertą. Aš sakau, kad kryžius – mirties simbolis, jis sako – meilės ir išsilaisvinimo, tai apie ką galima kalbėti?“

Palangiškio nuomone, jis palietė temas, kurios visuomenei yra tabu – apie tai nei kalbama, nei rašoma. Kad ir apie pedofiliją tarp kunigų.

„Lenkų arkivyskupas pareiškė, kad pedofilijos bylose kalti patys vaikai. Buvo straipsnis portale. Paskui aš pareiškiau savo nuomonę, ji gal ir subjektyvi. Bet kodėl turiu tylėti, jei yra laisvė ir teisė pareikšti savo nuomonę“, – stebisi kaltinamasis.

Tikino ginantis savo žemes

Palangiškis tikina, kad visiškai nėra nusiteikęs nei prieš tikinčiuosius, nei prieš religiją. Jam nepatinka tik religiniai ekstremistai.

„Aš esu tikras žemaitis, Lietuvos senbuvis ir ginu savo žemės, savo tėvonijos, savo tautos istoriją, jo tikėjimą, palikimą, – aiškino bedarbiu tapęs verslininkas. – Dabar, galima sakyti, esu laisvo oro direktorius.

Savo paskyroje raginu žmones atsisakyti blogų įpročių – rūkymo, alkoholio, kviečiu puoselėti ir tvarkyti aplinką, piliakalnius. O tas teismas – tarsi XXI amžiaus inkvizicija.“

Nuomone negalima švaistytis

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas kunigas Vilius Viktoravičius mano, kad kai kurie V.Želvio komentarai įžeidžia tikinčiųjų jausmus: „Geriau tokių dalykų nebūtų. Savo nuomone negalima švaistytis bet kur.

Geriausia ją reikšti savo namuose, o ne viešojoje vietoje. Kartais kai kurias savo laisves reikia apriboti.

Jei kas viešojoje erdvėje pasakytų, kad reikia nušauti Amerikos prezidentą, prie jo namų durų tuojau atsirastų specialiosios tarnybos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.