Lietuvos gimtadienyje laisvės kovas šlovins ir ukrainiečiai

Kas į vieną sceną suveda ir sujungia Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos atlikėjus? Žinoma – Lietuvos Nepriklausomybės šventė ir dainos apie mūsų pokario partizanus.

Specialūs Vasario 16-ajai skirti grupės „Skylė“ koncertai – sena ir ne vienerius metus siekianti tradicija.
Specialūs Vasario 16-ajai skirti grupės „Skylė“ koncertai – sena ir ne vienerius metus siekianti tradicija.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 7:21 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:35 PM

Tokią įvairiaspalvę dovaną Lietuvos publikai Vasario 16-osios proga parengė žinoma šalies roko grupė „Skylė“ ir dainininkė Aistė Smilgevičiūtė, kviečiantys tą dieną į savo koncertą-pilietinę šventę „Broliai“.

Kartu su dainininke ir grupe dainas iš to paties grupės albumo, skirto Lietuvos „miško broliams“, atliks ne tik žinomi šalies dainininkai, bet ir svečiai iš kaimyninių šalių.

Tai – ne tik garbė, bet ir broliška pareiga. Taip savo dalyvavimą koncerte, kuris vyks sostinės „Compensos“ koncertų salėje, vadina svečiai, lietuviškas dainas atliksiantys ir savo, ir mūsų kalbomis.

Šventė – masinė ir tarptautinė

Specialūs Vasario 16-ajai skirti grupės „Skylė“ koncertai – sena ir ne vienerius metus siekianti tradicija. Juose grupė atlikdavo įvairių savo kūrybos periodų dainas. Tačiau išties masiniu renginiu toks proginis koncertas virto pernai, kai jame apsilankė keli tūkstančiai žmonių, o nuo scenos skambėjo visos „Brolių“ dainos.

Bene didžiausio publikos pripažinimo ir valstybės apdovanojimų sulaukęs grupės albumas, pašvęstas Lietuvos pokario laisvės kovai, kaip vientisas kūrinys specialiuose grupės koncertuose skamba retokai, tad tokie koncertai grupei bei jos gerbėjams – didelis ir laukiamas įvykis.

Būtent koncerto masiškumas – viena iš svarbiausių tokio pilietinio renginio idėjos sudedamųjų dalių. Mat svarbiausias grupės tikslas – kad kuo daugiau žmonių valstybės gimtadienį švęstų asmeniškai ir nuoširdžiai, o svarbiausios valstybės šventės atsikratytų oficialių ir „valdiškų“ renginių etiketės, kad į koncertą ateitų kuo daugiau jaunimo.

Pastaraisiais metais daug nuogąstaujama dėl to, kad svarbių Lietuvos švenčių proga čia dažnai atkeliauja įvairūs atlikėjai iš Rusijos, taip neva atlikdami specialią propagandinę misiją. „Skylės“ atstovai teigia, kad tokie pilietiniai koncertai – geriausias priešnuodis prieš tokias baimes bei atsakas į galimas grėsmes.

Originali praėjusių metų koncerto idėja – specialus iš grupės gerbėjų suburtas savanoriškas choras „Gentis“, kuris neišsiskirstė ir po koncerto bei tapo neatskiriama visų didesnių „Skylės“ renginių dalimi.

Praėjusiais metais kartu su grupe ir A.Smilgevičiūte kai kurias dainas atliko įvairūs Lietuvos atlikėjai. Tuo tarpu šiemet grupė ir koncerto rengėjai nusprendė renginiui suteikti ir tarptautinį matmenį. Tad ant scenos kartu su lietuviais pasirodys ir baltarusiai, latviai, lenkai bei ukrainiečiai.

Tai – žinomos baltarusių bei latvių grupių „Liapis Trubetskoy“ ir „Skyforger“ atstovai, atlikėjas iš Lenkijos Piotras Karpienia ir ukrainiečių kolektyvo „TaRuta“, savo repertuare turinčio ir lietuviškų dainų, nariai.

Menininkus suvedė Maidanas

Kaimyninių šalių atstovai koncerte dalyvaus pabrėždami istorinę savo tautų ir lietuvių bendrystę bei vienybę, tuo tarpu ukrainiečių dalyvavimas ypatingas tuo, jog „Skylė“ nuo pat Kijevo Maidano pradžios reiškia paramą Ukrainos kovai už laisvę.

Protestų Maidane bangos, nušlavusios Rusijos remtą Kijevo režimą, pradžioje „Skylė“ koncertavo pagrindinėje Ukrainos aikštėje, ant tuo metu svarbiausios Ukrainos scenos, kurioje vienas kitą keitė žymiausi Ukrainos bei pasaulio politikai, kultūros, visuomenės veikėjai, pilietiniai aktyvistai ir, žinoma, įvairios muzikos grupės.

Jau tuomet vienos iš albumo „Broliai“ dainų, „Priesaikos“ priedainis Maidane skambėjo ukrainietiškai. Grįžusi į Lietuvą, grupė ukrainiečių kalba įrašė visą dainą ir išleido videoklipą, padedama vienos iš pagrindinių Maidano aktyvistų grupių „Babylon'13“.

Vėliau ukrainiečių kalba pasirodė ir „Brolių“ daina „Pinavija“ bei viena iš populiariausių pastarųjų metų „Skylės“ dainų „Baltas brolis“.

„Skylė“ šią dainą atliko kartu su viena žinomiausių Ukrainos dainininkių Ruslana paramos Ukrainai koncerte Vilniuje.

Visos šios dainos sugulė į specialų minialbumą.

Tuo tarpu šiame Vasario 16-osios koncerte kiekvienas iš svečių „Brolių“ dainas dainuos savo kalbomis.

„Mūsų grupei dalyvavimas koncerte būtent Lietuvos Nepriklausomybės dienos proga – didelės simbolinės reikšmės įvykis. Džiaugiamės, kad tai – jau savotiška tradicija. Mat dalyvavimo ir pernai Vilniuje vykusiame Kovo 11-ajai skirtame koncerte.

Mes itin vertiname ir branginame tą paramą, kurią Lietuva mums teikė nuo pirmųjų Maidano dienų ir teikia dabar, karo su Rusijos Federacija metu. Taigi, mums dalyvauti koncerte „Broliai“ – garbės reikalas“, – lrytas.lt sakė grupės „TaRuta“ atstovas Jevhenas Romanenko.

Jis teigė, kad jo grupė buvo itin aktyvi Maidano dalyvė ir yra jo scenos rekordininkė – koncertavo ten daugiausia kartų, todėl tiesiog „negalėjo“ praleisti progos koncertuoti kartu su „Skyle“, nes gerai atsimena jos pasirodymą Maidane.

„Itin įsiminė lietuvių daina su ukrainietišku priedainiu. „TaRutos“ repertuare yra daina, kurios autorius – vienas iš paskutiniųjų Ukrainos partizanų Grigorijus Gerčakas, 25 metus praleidęs sovietų lageriuose. Jis visada itin gerai atsiliepdavo apie lietuvių „miško brolius“, jų didvyriškumą ir Tėvynės meilę.

Būtent todėl mes nusprendėme jo dainą išversti į lietuvių kalbą ir skirti visiems lietuviams, neabejingiems Ukrainos likimui. Taip mūsų repertuare atsirado daina „Oi,viršūnės mano! Taip mes tarsi apsikeitėme su „Skyle" tokiomis pačiomis dovanomis“, – sakė J.Romanenko.

Apie savo partizanus prisiminė ir latvių patriotinės bei sunkiosios muzikos grupės „Skyforger“ narys Peteris Kvetkovkis.

„Žinoma, kad mes gerai žinome lietuvių pokario partizanus, nes tokia pati kova vyko ir čia Latvijoje. Kai kurie mūsų vaikinai išsilaikė miškuose net iki 1956 m.! Puiku, kad „Skylė" taip pagerbia šiuos žmones ir mes galime prisijungti.

Daug kartų koncertavome Lietuvoje ir čia turime daug draugų. Lietuviai ir latviai – kraujo broliai ir baltai, todėl turi laikytis kartu. Mūsų tautų istorija ir kultūra labai rūpi „Skyforger“ ir mes esame laimingi, matydami, kad ir Lietuvoje yra taip pat mąstančių grupių. Tokie koncertai, kaip šis, dar labiau sustiprina mūsų ryšius“, – sakė P.Kvetkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.