Baltosios pirštinės šildys tik dešinę ranką?

Ar normalu, kad rinkimus po policijos vėliava prižiūrės politiškai šališka organizacija? Būsimos kovos dėl savivaldybių fronte valdančiųjų partijų atstovai įžvelgia slaptą dešiniųjų jėgų desantą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Feb 12, 2015, 8:06 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:53 AM

Socialdemokratų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ lyderių teigimu, už rinkimų skaidrumą kovojanti visuomeninė jaunimo organizacija „Baltosios pirštinės“ yra dešiniųjų, pirmiausia konservatorių, palydovė ir rėmėja.

Likimo ironija – „Baltosios pirštinės“ šią savaitę pakilo į aukštesnį lygį.

Policijos departamentas šiuos aktyvistus paskelbė oficialiais policijos rėmėjais, kurie kartu su pareigūnais galės kontroliuoti rinkimų procesus – patruliuoti apylinkėse, rinkti informaciją, koordinuoti kitų savanorių veiksmus.

Vyriausieji rinkimų prievaizdai nieko bloga čia nemato, nors ir pripažino, kad dėl organizacijos nešališkumo jiems ne kartą buvo kilę abejonių.

Lydi įtarimai šališkumu

„Baltosios pirštinės“ nuo pat įsikūrimo per 2012 metų parlamento rinkimus išgarsėjo pareiškimais apie perkamos demokratijos pavojų, gausiais pranešimais apie esą masinius balsų pirkimo atvejus.

Visuomenininkai triukšmingai kaltino Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kad ji ieško būdų, kaip netirti pažeidimų, menkai bendradarbiauja su teisėsauga.

Tuomet politikos užkulisiuose iš karto ėmė sklisti kalbos, jog šis triukšmavimas ypač naudingas dešiniesiems – jau vien dėl to, kad būtų galima ginčyti Seimo rinkimų, kuriuos laimėjo socialdemokratai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“, rezultatus.

Vėliau ši organizacija pasižymėjo protesto akcijomis prie Ūkio ministerijos, kuriai tuo metu vadovavo opozicijos aršiai atakuota socialdemokratė Birutė Vėsaitė, rengė akcijas Seime balsuojant dėl „darbiečių“ patriarcho Viktoro Uspaskicho neliečiamybės.

Per prezidento rinkimus „Baltosios pirštinės“ buvo įtariamos išskirtiniu palankumu pagrindinei dešiniųjų sąjungininkei Daliai Grybauskaitei.

Buvęs šios organizacijos vedlys, visuomenininku prisistatantis Tadas Langaitis neseniai atvirai pasuko į politiką ir tapo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariu.

Daugelį kitų organizacijos branduolį sudarančių savanorių, tarp kurių nemažai iš užsienio sugrįžusio jaunimo, valdantieji kaltina simpatijomis dešiniesiems.

Nepaisant prieštaringų vertinimų, „Baltosios pirštinės" toliau stiprėja, sambūris gavo solidžią europinę paramą, o jo gretose yra daugiau kaip 500 savanorių.

Valdantiesiems nepatinka

„Žinoma, policijos rėmėju gali būti kiekvienas ir savaime vien dėl to piktintis neverta. Bet juk tai propagandinė dešiniųjų organizacija, kuri tokia buvo nuo pat pradžių.

Reikėtų pripažinti, kad policijos rėmėjų veikla per rinkimus – ne tas pat, kas, sakykim, pranešti pareigūnams apie ne vietoje gatvę perėjusį arba langą išdaužusį pilietį. Vis dėlto tai rinkimai“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis irgi teigė nesuprantąs tokio policijos veiksmo: „Juk visuomet buvo akivaizdu, kad tai – politinis darinys, užsiimantis dešiniesiems palankia veikla ir deklaracijomis.

Įstatymai aiškiai apibrėžia, kas gali būti rinkimų stebėtojai, tačiau policijos rėmėjai – jau kitas statusas. Galbūt teisiškai čia viskas ir gerai, bet politine prasme atrodo gana dviprasmiškai.“

Kad „Baltosios pirštinės“ – politiškai šališka organizacija, tvirtino ir Darbo partijos rinkimų štabo vadovas, vienas „darbiečių“ lyderių Vytautas Gapšys: „Mes juos vertiname kaip dešiniųjų rinkimų instrumentą ir pirmiausia konservatorių politinius palydovus.

Per prezidento rinkimus esame į juos kreipęsi ir pastebėję, kad jų reakcija buvo, švelniai tariant, blanki – skirtingai nei į visokias žinias apie galimus mūsų pažeidimus.“

Tačiau politikas teigė nesibaiminantis dėl to, kad „Baltosios pirštinės“ vaidina tokį vaidmenį rinkimuose.

„Policija turi dirbti su visais. Bet vis dėlto būtų gerai, kad ši organizacija atvirai pasiskelbtų, jog yra dešiniųjų palydovė“, – pridūrė V.Gapšys.

Būta net provokacijų

VRK pirmininko Zenono Vaigausko nuomone, policija taip pasielgė neperžengdama savo kompetencijos ribų. Tačiau kartu pripažino, jog ir jam yra kilę abejonių dėl „Baltųjų pirštinių“ nešališkumo.

„Gerai, kad atsiranda aktyvių žmonių, kuriems rūpi rinkimų skaidrumas ir jie už tai kovoja. Tačiau aš pats ne kartą esu kalbėjęs su jais, kad tokia veikla neturėtų kelti jokių abejonių, galinčių kristi ir ant viso rinkimų proceso objektyvumo. Perspėjau, kad jie netaptų kokios nors politinės jėgos įrankiu.

Šios organizacijos steigėjas dabar yra politikoje, pas konservatorius. Jų vadovybėje – ne tiek jau mažai konservatoriams prijaučiančių ar su jais susijusių žmonių.

Kita vertus, „Baltųjų pirštinių“ savanorių veikloje anksčiau būta ir provokacijų požymių. Pavyzdžiui, bažnyčioje vieno kandidato jie paprašė parodyti, kokią agitacinę medžiagą jis turi, o po to mėgino apskųsti dėl neva jos platinimo“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Z.Vaigauskas.

Anot VRK vadovo, šie savanoriai dažnai reikalauja iš komisijos pernelyg karštų sprendimų, patys nebūdami įsigilinę į situaciją, o po to kaltina rinkimų prievaizdus neva nedirbant savo darbo.

Neigė simpatijas partijoms

Tačiau „Baltosioms pirštinėms“ nuo rugpjūčio vadovaujantis Simas Simanauskas atmetė reiškiamus įtarimus.

„Labai norėčiau, kad mūsų nacionaliniame biure ar tarp koordinatorių kas nors parodytų bent vieną kurios nors partijos narį.

Mūsų kertiniai asmenys turi griežtai deklaruoti savo sąsajas ir priklausomybę, kuri nesuderinama su mūsų veikla.

Todėl ir T.Langaitis, nors ir buvo mūsų veidas, pasitraukė, nes turėjo politinių planų“, – aiškino S.Simanauskas.

Pasak „Baltųjų pirštinių“ vadovo, pagrindinė organizacijos idėja yra pilietinė – siekiama sudaryti objektyvią atsvarą per rinkimus partijų stebėtojams, kurie stebi tik vienas kitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.