Savarankiškai įsidarbinti bedarbiui trukdo Darbo birža?

Darbo biržos durų varstymas – ne laikinas etapas, o gyvenimo būdas – taip ciniškai neretai atsiliepiama apie nesėkmingų paieškų kamuojamus bedarbius. Bet kartais nutinka taip, kad įsidarbinti turinti padėti institucija pati šį procesą galimai ima gaišinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-02-13 14:44, atnaujinta 2018-01-13 06:59

Radus darbą problemos nesibaigė

„Ilgai ieškojau darbo. Būdavo taip, kad duoda Darbo birža kokį nors telefoną, nueinu pas darbdavį, o jis pažiūri ir atsidūsta: „Būtum bent dešimt metų jaunesnis, tikrai įdarbintume“. O lapelyje, kurį privalo užpildyti, parašo: „Vyksta konkursas“, – apie darbo paieškas pasakojo trejus metus Darbo biržos duris varstantis 60-metis Gvidas Kazlauskas.

Vyras pasakojo apie absurdiškus atvejus, kai netrukus paskambinti pažadėjęs darbdavys net nesivargina užsirašyti telefono. „Tuomet aš pajuokauju, kad bent telefono numerio turėtų paklausti, mat nežinosiu, prie kurios bažnyčios stovėti, kai varpai skambės“, – ironizavo pašnekovas.

„Prieš savaitę man pavyko susirasti darbą. Pats darbdavio paklausiau, ar jam nekliūva namo amžius. Tikrai nudžiugino atsakymas, kad jokių problemų, mat aš jau nepabėgsiu į Švediją, Angliją ar dar kur nors...

Su darbdaviu sukirtome rankomis, jis pažadėjo Darbo biržai nusiųsti pranešimą, kad ketina mane įdarbinti ir paprašyti subsidijuoti mano darbo vietą. Tai padaręs iš Darbo biržos jokių žinių nesulaukė“, – pasakojo pašnekovas. Ir pridūrė, kad darbdavio išsiųstą laišką Darbo biržos specialistai atrado po poros dienų.

Laikas įvesti bedarbio krepšelį?

Pirmadienį G.Kazlauskas pats apsilankė Darbo biržoje. Vyras labai nerimavo, kad bet koks delsimas gali paversti darbo radybas niekais: „Apsilankęs Darbo biržoje sužinojau, kad mano atvejui svarstyti duotos penkios darbo dienos. Šiek tiek nustebau, nes juk man per tas penkias dienas valgyti taip pat norisi. Juk per tą laiką galėčiau pradėti dirbti ir uždirbti. Galiausiai paaiškėjo, kad mano atvejis buvo svarstomas posėdyje savaitės viduryje. Labai apsidžiaugiau, kad į mano situaciją Darbo biržos specialistai atkreipė dėmesį, bet viskas džiaugsmas išgaravo, kai paskambinau darbdaviui ir sužinojau, jog jis jokių žinių iš niekur nesulaukė.“

G.Kazlauskas nenuleido rankų ir pats dar kartą kreipėsi į Darbo biržą. Čia sužinojo, kad šios įstaigos vadovas jokių sprendimų dėl jo darbo vietos subsidijavimo nepriėmė. „Šiandien jau trečia diena, kai direktorius negali suraityti savo svarbiojo parašo. Savaitę vaikštau be darbo, gaunu pašalpą. Darbo birža gal kaip vaikų namai – su kiekvienu bedarbiu gauna krepšelį?“ – svarstė pašnekovas.

„Teko darbuotis nuo Melnragės iki konteinerių terminalo, mat turiu dokerio mechanizatoriaus profesiją ir dirbau su uosto technika. Darbas, kurį susiradau, yra kvalifikuotas, moku valdyti autokrautuvus, elektros krautuvus, teko dirbti su uosto kranais. Ir štai Vilniuje radau tokį darbą, kur mano kvalifikacija labai reikalinga“, – pasakojo G.Kazlauskas. Su darbdaviu sulygo ir ne minimalų darbo užmokestį, bet tikrai nesitikėjo, kad reikalai įstrigs Darbo biržoje.

Darbo birža: „Tai nesusipratimas dėl terminų“

Darbo biržos Komunikacijos skyriaus vadovė Jūratė Baublienė teigė, kad žmogus veikiausiai ne taip suprato procedūras arba Darbo biržos specialistai neaiškiai paaiškino terminus.

„Darbo birža supranta žmogaus norą kuo skubiau pradėti dirbti ir visada yra suinteresuota tarpininkauti jo įdarbinimo procese. Tai padarė ir šiuo konkrečiu atveju, tačiau reikia atsižvelgti ir į tai, kad finansuojamos priemonės įgyvendinamos laikantis nustatytų reikalavimų ir terminų.

Anot Darbo biržos atstovės, G.Kazlauską norinčio įdarbinti  darbdavio prašymas dėl įdarbinimo subsidijuojant priemonės įgyvendinimą Vilniaus teritorinės darbo biržos Vilniaus skyriuje gautas 2015 metų vasario mėn. 11 d. „Tą pačią dieną komisija jį apsvarstė ir pateikė Vilniaus TDB direktoriui tvirtinti. Pagal reglamentuotą tvarką Darbo birža, gavusi darbdavio pasiūlymą dėl įdarbinimo subsidijuojant, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo pasiūlymo pateikimo dienos patikrina, ar darbdavys atitinka nustatytas sąlygas, tai pat įvertina, ar darbo biržoje darbo ieškančio asmens turima kvalifikacija ir kompetencija atitinka darbdavio nurodytus reikalavimus ir tik tada priima sprendimų dėl įdarbinimo subsidijuojant įgyvendinimo ir finansavimo sutarties sudarymo“, – teigė ji.

Pašnekovės teigimu, penkių darbo dienų terminas imamas skaičiuoti nuo tada, kai dokumentas įregistruojamas: „Natūralu, kad žmogus nerimavo ir nekantravo, jei jam personalas tinkamai nepaaiškino tvarkos. Šiuo metu viskas išsiaiškinta, reikalai sprendžiami į jus besikreipusio žmogaus naudai. Tokių atvejų pasitaiko retai. Noriu pabrėžti, kad norime įdarbinti kuo daugiau žmonių ir padaryti tai kuo sėkmingiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.