Be moterų – nė iš vietos

Kažkodėl dalis vyrų prisimena moterį tik Valentino ir Kovo 8-tosios proga. Nors Lietuvoje, žvelgiant per istorijos prizmę, vertų dėmesio moterų niekaip netrūksta. Jau vien todėl kiekvienas turėtų įžvelgti moteryje potencialią asmenybę.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

2015-02-14 08:11, atnaujinta 2018-01-13 05:35

Dėl visa ko. Ne, nepradėsiu litanijos „už kiekvieno didžiavyrio stovi moteris“. Nes Lietuvoje, regis, už kiekvieno vyro moteris guli, būna – ir negyva. Nes taip galima suprasti pasižiūrėjus statistiką apie smurtą prieš moterį. Ypač seksualinį smurtą dar ir pasibaigianti moters nužudymu. Tokiam smurtui galo nesimato.

Save pristatantis padoriu vyras, žinoma, pasipiktins. Mat jis, per tas šventes net pasišokėdamas lekia su glėbių gėlių ar šokolado gabalu, lyg tos moterys būtų kažkokios barbės, tik ir laukiančios po smūgio į galvą kumščiu ar žodžių užsimiršti rožių kvape.

Ar Valentino, ar Kovo aštuntosios proga, Seimo nariai (beveik visi vyrai) puls dovanoti gėles tiems apgailėtiniems procentėliams Seimo nariams – moterims. Taip, mūsų Seime jos sudaro tik 23,4 proc. Konkrečiai – 33 moterys. Vyriausybėje jų trys.

O štai Ruandos parlamente moterų – 56,3 proc. Seimo nariai vyrai suoks ditirambus, visai pamiršę įstatymą, kurį lrytas.lt vyr. redaktorius pavadino „Mirtinai išgąsdinto kiškio įstatymas„: „Tikras mirtinai išgąsdinto kiškio priešmirtinių pažadų rinkinys! Moterų ir vyrų algų skirtumą per šešerius metus sumažinti 0,05 procento – nuo 12,5 iki 12,45. Padaryti taip, kad 2021 m. šalyje moterys sudarytų 20 proc. sprendimų priėmėjų ir einančių aukščiausias pareigas vadovų (dabar – 19,24 proc.). Smulkiojo ir vidutinio verslo vadovų moterų tuomet turėsią būti žiauriai didelis nuošimtis – net 30 proc. (užpernai jų buvo 26 proc.)“.

Betgi, nėra čia ko gadinti švenčių. Moterų turime kiek akys užmato. Daugiau moterų nei vyrų. Ypač – buvusioje konservatorių vyriausybėje ir Seime moterys pasiekė aukščiausią įmanomą Lietuvoje politinės įtakos lygį.

Turėjome Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, finansų ministrę Ingridą Šimonytę, krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę ir, nors ir nepartinę, bet konservatorių statytinę prezidentę Dalią Grybauskaitę. Šiandien turime keturias viename.

Mišinys išėjo tiek galingas, kad D. Grybauskaitė pasiuntė V. Putiną ten, kur jam ir vieta, ir taip akimirksniu tapo JAV ir Rytų Europos kietos politikos prieš V.Putino režimą šalininkų numylėtine.

Moterys Lietuvoje visur, kur tik pažiūrėsi: politikoje, sporte, kultūroje, švietime, žiniasklaidoje, karvedyboje, versle, sveikatos priežiūroje. Lietuvos moterys – vienos labiausiai išsilavinusių ES. 2013 m. net 41,5 procento 25–64 metų amžiaus moterų buvo įgijusios aukštąjį išsilavinimą. Lietuvą pagal šį rodiklį lenkia keturios ES šalys – Suomija, Estija, Airija, Švedija.

Bet su lygiomis vyrų ir moterų teisėmis vis dar atsiliekame, nors tu ką. Kokia išsilavinusi moteris bebūtų, alga mažesnė ir darbo krūvis dvigubas: dirba darbe, dirba namuose.

Lietuvoje vis dar atsiranda vyrų davatkų besikėsinančių į moters teisę į savo kūną, į šeimos planavimą, į moters pačią dvasią. Kur tik nepažiūrėsi, trys mums svarbiausios religijos per savo nuodėmingus tarpininkus vyrus, vis siekia „sudrausminti“, tai yra uždaryti moterį į vyro sukurtą narvą, kuriame galioja 613 judėjiškų taisyklių.

Pavyzdžiui, ortodoksės žydės moterys nieko nežino apie savo intymias vietas, nes orgazmas (kaip ir masturbacija) yra siaubingas nusikaltimas.

Na, ir vėl gadinu šventinę nuotaiką. Jeigu jau prakalbau apie žydes, tai ir pratęsiu, nes, žinia, Naujasis testamentas neįmanomas be Senojo testamento.

Paradoksas: kaip ir Lietuvos istorijoje, taip ir žydų, buvo moterų vaidinusių svarbų istorinį- religinį vaidmenį. Viena vertus, jos didvyrės, kita vertus, vyro vergė. Izraelyje, kuriame dabar viešiu, daugelis didžiuojasi buvusia Izraelio ministre pirmininke Golda Meir, bet nesididžiuoja faktu, jog vedybų reikalai atiduoti rabinatui.

O tai reiškia, kad norint skirtis, būtinas vyro sutikimas. Jeigu vyras kažkur dingsta, moteris įgauna „prirakintos moters“ statusą. (Kol neatsiras vyras, tol jai negalima nei ištekėti, nei gimdyti.). Kitą vertus, jeigu vyras, padavęs skyryboms, nori palikti šalį, jis finansiškai ‚nurengiamas nuogai“, tai yra turi padėti didžiulę sumą garantuojančią alimentus, vaikų priežiūrą iki 18 metų.

Antraip niekur iš šalies nedingsi. Izraelyje taip pat netrūksta seksualinių nusikaltimų, už kurios kalėjimu sumokėjo net buvęs Izraelio prezidentas. Regis, Izraelio moterys tarnauja kariuomenėje, puikiai valdo automatinį karabiną, bet nuo seksualinės prievartos ar seksualinio priekabiavimo, kaip ir jų sesės Lietuvoje, neapsaugotos.

Taigi, nei krikščionių, nei judėjų, nei musulmonų šalyse moterys nėra apsaugotos nuo smurto prieš jas. Kas gi taip drasko vyrų sielas, kad anie virsta monstrais naktį, o ryte neša gėles moteriai ir nekaltai, lyg niekur nieko, dar ir paklausia „ar myli mane?“.

Kartą G.Meir pastebėjo: „Negaliu pasakyti, ar moteris yra geresnė už vyrą, bet tikrai jau ne blogesnė“. Šis pastebėjimas remiasi sena žydų išmintimi: „Vyras be moters yra tik pusė vyro“. Todėl leisiu sau Valentino dienos proga su šia išmintimi ir pasveikinti... Lietuvos vyrus.

Su Valentino diena, ponai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?