Dainininkė Birutė Petrikytė: „Ar mane žudysite dėl skolos?“

Kai praėjusį pavasarį buvo paskelbta apie Birutės Petrikytės 60-mečiui skirtus koncertus, žiūrovų antplūdžio meldė ne tik atlikėja, bet ir būrys tų, kuriems dainininkė yra skolinga. Nors bilietų buvo parduota daug, skolos, atrodo, nesumažėjo.

Per B.Petrikytės 60-mečio koncertus buvo pilnos trys didžiausios Lietuvos arenos, bet pelno esą gauta tik skatikai.
Per B.Petrikytės 60-mečio koncertus buvo pilnos trys didžiausios Lietuvos arenos, bet pelno esą gauta tik skatikai.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2015, 8:13 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:35 AM

„Kartą Birutė rėžė tiesiai šviesiai: neturiu pinigų, tai ar mane dabar už tai nužudysite?

Teko kreiptis į antstolius. Nežinau, ar pavyks atgauti savus pinigus, – Birutė skolinga ne tik man. Vilties nedaug, su ja – tik vėjus gaudyti“, – skundėsi klaipėdietė Elvyra Bukauskienė, kuriai B.Petrikytė negrąžina skolos – 20 tūkstančių eurų.

Šios istorijos jau ėmėsi teismas, bet atgauti pinigus bus nelengva – dainininkę slegia ir daugiau dar gerokai didesnių skolų.

Skolininkė ėmė slapstytis

2010-aisiais savo bičiulei B.Petrikytei dviem mėnesiams paskolinusi pinigų E.Bukauskienė nė neįtarė, kad dėl jų teks grumtis teismuose.

„Mes susipažinome pas mane, Nidos restorane „Piteris“, kuris veikė kurorto pašto pastate. Birutė, jos duktė Andželika ir brolis Rolandas dalyvaudavo restorano muzikinėse programose.

Po kiek laiko, tai buvo 2010-ųjų vasaros pradžia, per Neringos vasaros sezono atidarymo šventę vėl netikėtai susitikome. Birutė pakvietė pas save į svečius.

Artėjant jos rengiamam festivaliui „Birutės uostas“ Birutė pasiguodė, kad trūksta pinigų, ir paprašė jų paskolinti porai mėnesių. Surašėme skolos vekselį.

Po festivalio ji žadėjo viską grąžinti, tačiau pinigų neatgaunu iki šiol.

Iš pradžių šiek tiek atiduodavo, o paskui viskas baigėsi – ėmė vengti manęs, neatsiliepdavo į telefono skambučius“, – pasakojo klaipėdietė.

E.Bukauskienė trumpai dirbo ir dainininkei priklausiusių svečių namų „Birutės uostas“ bare.

„Aš pastebėjau, kad jai patinka, kaip žmonės sako, baliai festivaliai, patinka rodytis viešumoje, reklamuotis, bet su tais, iš kurių skolinosi pinigų, nelabai nori bendrauti.

Birutė mėgsta gyventi plačiai: mačiau, kaip pinigai taškomi į visas puses. O aš ja tada patikėjau, ji sugebėjo įtikinti, kad viskas bus gerai. O dabar kartais atrodo, jog visi aplinkui kalti, kad ji turi grąžinti skolas“, – kalbėjo E.Bukauskienė.

„Fortūnos šypsena“ nepadėjo

E.Bukauskienei pernai buvo nušvitusi viltis atgauti pinigus.

Gegužės pabaigoje didžiosiose Lietuvos arenose – Vilniaus „Siemens“, Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Švyturio“ – vyko B.Petrikytės 60-mečio jubiliejiniai koncertai „Fortūnos šypsena“.

Koncertai buvo reklamuojami labai skambiai – grandiozinis šou, neįtikėtinas šviesos ir garso renginys, truksiantis tris su puse valandos.

Jame kartu su B.Petrikyte dalyvavo ir jos draugai – atlikėjai Kastytis Kerbedis, Viktoras Malinauskas, Ovidijus Vyšniauskas, Česlovas Gabalis, Povilas Meškėla, Simonas Donskovas, Romas Bubnelis, Stepas Januška.

Garbingiausi „Fortūnos šypsenos“ svečiai turėjo būti Rusijos dainininkas Valerijus Leontjevas ir Latvijos kompozitorius Raimondas Paulas. Vien šios dvi garsios pavardės garantavo, kad į koncertus plūs žiūrovai.

Bet R.Paulas Lietuvoje nepasirodė. B.Petrikytė vėliau aiškino, kad jis susirgo.

Kai kam atrodo, kad garsaus kompozitoriaus pavardė buvo tik masalas žiūrovams.

Skolas išieško du antstoliai

E.Bukauskienė jau 2013 metais kreipėsi į antstolę Vidą Daugirdienę dėl 71 508 litų skolos išieškojimo iš B.Petrikytės.

Ši antstolė po kiek laiko prisijungė prie antstolio Aleksandro Selezniovo atliekamo skolų išieškojimo iš tos pačios dainininkės.

Tikimasi padengti skolas gavus pinigų pardavus B.Petrikytės turėtą gyvenamąjį namą su žemės sklypu Giruliuose ir kitą jos turtą.

Pagal įstatymus už laiku negrąžintus pagal vekselį paskolintus pinigus skaičiuojami šeši procentai metinių palūkanų.

Trys arenos buvo pilnos

E.Bukauskienės prašymu buvo nuspręsta areštuoti pinigus, surinktus už bilietus į koncertus.

„Maniau, kad areštuos pinigus už bilietus, ir viskas pagaliau baigsis. Kai iki koncerto liko trys dienos, į mane kreipėsi Klaipėdos bendrovės Baltijos bunkeriavimo agentūros vadovas Vladimiras Sergijenka.

Pasirodo, jo bendrovė dėl jubiliejinių koncertų su B.Petrikyte buvo pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį.

V.Sergijenka maldavo atšaukti areštą – esą jau tiek pinigų įdėta, o jei sąskaitos bus įšaldytos, negavęs avanso neatvažiuos V.Leontjevas, koncertai neįvyks, viskas žlugs.

Nenorėjau nieko žlugdyti. Su V.Sergijenka pasirašėme laidavimo sutartį.

Susitarėme, kad pinigus atgausiu iškart po koncertų, tačiau koncertai praėjo, ir vėl tyla“, – aiškino E.Bukauskienė.

Norėdama savo akimis pamatyti, kiek žmonių susirenka į koncertus, ji pati nuėjo į „Švyturio“ areną.

„Turėjau daugybę rūpesčių, kitos dienos rytą turėjau išskristi į Ispaniją, tačiau vis vien nuėjau į koncertą. Klaipėdoje arena buvo sausakimša. Tas pat Kaune ir Vilniuje.

Apie tai man draugai pasakojo. Nesuprantu: salės pilnos, o už bilietus esą surinkta visai nedaug pinigų.

Bilietai kainavo nuo 60 iki 200 litų. Gal kas nors išplovė tuos pinigus? Juk jei nebūtų buvęs panaikintas areštas, tie koncertai išvis nebūtų įvykę“, – svarstė skolos neatgaunanti verslininkė.

Sulaukė tik pažadų

B.Petrikytė buvo pažadėjusi E.Bukauskienei iki praėjusių metų gegužės 28 dienos grąžinti skolą. Bet taip neatsitiko.

Kur nukeliavo už bilietus surinkti pinigai, verslininkė nežino. Dabar lieka tik graužtis, kad tąkart buvo pernelyg nuolaidi, – „Fortūnos šypsena“ jai nebuvo palanki.

Kadangi ir laidavimo sutartį pasirašiusi Baltijos bunkeriavimo agentūra negrąžino pažadėtų pinigų, E.Bukauskienė nusprendė kreiptis į teismą.

B.Petrikytę pažįstantys žmonės sako, kad dainininkė paskendusi skolose.

Kartais ji esą nieko bloga negalvoja, sutinka su bet kokiomis sąlygomis, kad tik tuo metu gautų pinigų. O paskui dainininkė ieško naujų būdų, kaip padengti ankstesnes skolas.

Ar dar yra vilties klaipėdietei verslininkei atgauti pinigus, nežinia.

Antstolės V.Daugirdienės manymu, galimybių, kad E.Bukauskienės skolą pavyks išieškoti, nedaug.

Panašių bylų B.Petrikytei iškelta ir daugiau.

„Ne kartą bendravau su B.Petrikyte. Ji ateidavo ir viena, ir su E.Bukauskiene.

Atlikėja vis žadėdavo atsiskaityti su žmonėmis, sakydavo: palaukite, kai tik bus pinigėlių, viską atiduosiu. Bet niekas nesikeičia. Pasielgta ir nesąžiningai, ir nedraugiškai – juk anksčiau abi artimai bendravo“, – sakė V.Daugirdienė.

Dėl skolos – į teismą

E.Bukauskienė dėl 20 tūkst. eurų skolos nusprendė kreiptis į Klaipėdos miesto apylinkės teismą.

Atsakovai šioje byloje – laidavimo sutartį pasirašiusi Baltijos bunkeriavimo agentūra ir V.Sergijenka, o B.Petrikytė – trečiasis asmuo.

„Prieš kreipdamiesi į teismą pasiūlėme B.Petrikytei sudaryti taikos sutartį – viską aptarėme pernai gruodį.

Parengiau dokumentą – sutarties pasirašymo dieną ji sumoka 30 tūkst. litų, o likusią sumą – per pusmetį.

Sutartą dieną ji nepasirodė, tik atsiuntė žinutę – esu ligoninėje pas mamą.

Kitą dieną – tas pat. O mes išsiaiškinome, kad tuo metu ji ne mamą slaugė, o savo bare šventė dukters Andželikos vestuvių sukaktį.

Linksminasi ne tik pati Birutė, iš Vokietijos parvažiavusi jos dukra su vyru, bet ir neva serganti motina.

Beliko pasiųsti Birutei žinutę ir palinkėti gražiai atšvęsti“, – sakė E.Bukauskienės advokatas Kazimieras Vainoras.

Koncertai – fiasko?

Tuomet neliko nieko kita, tiktai kreiptis į teismą. Neseniai šioje byloje įvyko parengiamasis posėdis.

B.Petrikytė prašė teismo atmesti ieškinį, o bendrovės Baltijos bunkeriavimo agentūros advokatas pateikė savo versiją.

Agentūra taip pat nesutinka su ieškiniu. Neneigiama, kad buvo pasirašytas laidavimo dokumentas, tačiau jame pažymėta, kad B.Petrikytės skola bus grąžinta įvykus koncertams ir tik gavus pakankamai pinigų už parduotus bilietus.

O tų pinigų esą gauta tik keli tūkstančiai eurų.

„Mano klientas, su B.Petrikytės muzikos klubu sudaręs jungtinės veiklos sutartį, tikina, kad koncertų turas „Fortūnos šypsena“ – nepavykęs projektas. Paprasčiausiai patirtas fiasko – nesusirinko žiūrovai, vadinasi, nėra iš ko atsiskaityti.

Į projektą sukišta daugybė pinigų ir nieko neatgauta. Ieškovė tvirtina, kad pinigų surinkta pakankamai, bet tokių dokumentų teismui nepateikė.

Pareikalavome, kad jie būtų pateikti kitam teismo posėdžiui“, – sakė advokatė Asta Kaušikaitė.

Kitas teismo posėdis vyks balandį. Jo metu turėtų paaiškėti, kiek buvo surinkta pinigų už bilietus į koncertus trijose didžiosiose arenose ir kaip jie buvo panaudoti.

A.Petrikytei nepavyko pasiekti bankroto

* Bėdų dėl negrąžintų skolų turi ne tik B.Petrikytė, bet ir jos duktė Andželika.

* Užpernai rugpjūtį Palangos apylinkės teismas atsisakė jai kelti bankroto bylą. Šią žinią A.Petrikytė sužinojo prieš pat vestuves su Vokietijos piliečiu.

* Įvertinęs visus byloje surinktus duomenis teismas nusprendė, kad moteris turi būdų atkurti savo mokumą ir dar gali kreditoriams grąžinti skolas.

* Tai buvo pirmas atvejis, kai teismas atsisakė kelti fizinio asmens bankroto bylą.

* Šią teismo nutartį A.Petrikytė apskundė Klaipėdos apygardos teismui. Jis dėl kai kurių procesinių spragų grąžino bylą Palangos teismui nagrinėti iš naujo.

* Prieš metus teismas pareiškėjai grąžino ieškinį, nes ji nustatytų trūkumų neištaisė. A.Petrikytė daugiau niekur nesikreipė – netrukus ankstesnė nutartis įsigaliojo.

* Garsios atlikėjos duktė teismo prašė pripažinti ją bankrutavusia ir taip mėgino išvengti skolų išieškojimo. Teismui ji teigė, kad dėl šalį ištikusio ekonominio sunkmečio sumažėjo jos pajamos, ji neteko darbo ir nebegali sumokėti skolų.

* Nuo 2007 iki 2009 metų moteris ėmė įvairaus dydžio vartojamąsias paskolas iš „Snoro“ ir „Citadele“ bankų.

* Gavusi paskolą iš Medicinos banko A.Petrikytė Kauno rajone maždaug už 400 tūkst. litų įsigijo gyvenamąjį namą ir žemės sklypą. Šis nekilnojamasis turtas Medicinos bankui buvo įkeistas už gautą paskolą.

* Didžiausi A.Petrikytės įsipareigojimai numatyti sutartyje, pagal kurią ji savo turtu laidavo už kito asmens paimtą paskolą iš „Danske Bank“ Lietuvos filialo.

* Tai reiškia, kad kitam asmeniui paskolą suteikęs ir jos neatgaunantis „Danske Bank“ skolos sugrąžinimo gali pareikalauti ir iš laiduotojos.

* Iš viso A.Petrikytės įsipareigojimai siekė apie pusantro milijono litų. Moteris apie savo skolas kalbėjo nenoriai. Ji teigė, kad bankams skolinga daug mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.