V. Mazuronis: „Tavęs nenori, o tu dar kažko triniesi“

Europarlamentaras Valentinas Mazuronis antradienį pranešė paliekąs valdančiąją partiją „Tvarka ir teisingumas“.

V.Mazuronis (kairėje) nebeseks paskui R.Paksą.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
V.Mazuronis (kairėje) nebeseks paskui R.Paksą.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 17, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:19 AM

„Dėkoju visiems Šiaulių miesto ir apskrities, visiems Lietuvos partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariams, dėkoju bendrapartiečiams, su kuriais kūrėme partiją ir dirbome kartu visus metus, tarp jų ir prezidentui Rolandui Paksui už bendrą darbą. Tikiu, kad su daugeliu partiečių ir toliau liksime bičiuliais“, – rašoma politiko pranešime socialiniame tinkle „Facebook“.

V.Mazuronis prašo jo nebelaikyti partijos nariu nuo antradienio. Jis teigia tokį pareiškimą įteikęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ Šiaulių miesto skyriaus pirmininkei Daivai Matonienei.

Jis yra vienas iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ kūrėjų, o 2002-2003 metais buvo jos pirmininkas.

Nenorėjo „trintis“ partijoje

Kodėl V.Mazuronis nepaliko partijos prieš mėnesį, kartu su sūnumi Andriumi? „Žmogus vyresnio amžiaus, tai ir mąstai lėčiau. Bet čia – juokaujant“, – atsakydamas juokus mėtė V.Mazuronis.

Politikas sakė, kad stengiasi nedaryti emocionalių sprendimų, todėl jo apsisprendimas užtruko.

„Manau, kad reikalingas tam tikras laikas, kad susigulėtų emocijos, apsisprendimai, mintys. Kai tas obuolys prisirpsta, tuomet ir nukrenta nuo obels. Tuomet atsiranda ir sprendimai. Jeigu aš atrodyčiau reikalingas partijai, o jeigu tiksliau- naujai partijos vadovybei, tie pamąstymai galėjo ir turėjo būti iš vadovybės pusės.

Nes priešingu atveju – lyg ir tavęs nenori, o tu dar kažko triniesi. Aš manau, kad visada, jeigu nori kažką priimti, tai skyriaus vadovas turi pasikalbėti kaip bus dirbama, ar įmanomas vienas ar kitas variantas ir panašiai“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Kodėl sprendimas užtruko?

V.Mazuronis pripažino nenorėjęs palikti partijos: „Buvau vienas iš partijos kūrėjų, buvau be R.Pakso partijos pirmininkas ir buvau pačiu sunkiausiu metu partijoje. Pareiškime parašiau, kad visiems labai nuoširdžiai dėkoju, per tuos metus neabejotinai daug daug išmokau. Tai nėra noras lakstyti arba ką turi iškeisti į kažką geresnio.“

Apie savo pasitraukimą V.Mazuronis nepranešė partijos pirmininkui Rolandui Paksui. Pagal partijos įstatus, eilinis partijos narys, yra priimamas ir atleidžiamas skyriaus lygmenyje.

„Aš tai skyriaus lygmenyje ir padariau. Galimybių diskutuoti (su partijos vadovybe. – Red.) kaip būtų galima dirbti vienai ar kitaip ar trečiaip, pastaruoju metu su partijos vadovybe nevyko. Bet aš suprantu – gal laiko nebuvo, gal žmonės užsiėmę... Pokalbių arba kvietimų kalbėti ta tema – nebuvo“, – sakė jis.

Prisijungs prie kitų partijų?

Ar V.Mazuroniui nėra skaudu palikti partiją? „Tai nei pati laimingiausia ar sėkmingiausia diena mano gyvenime. Išėjimai nėra labai didelė sėkmė... Kartais reikia nuryti ir karčias piliules, jeigu nori būti sveikas. Nuoskaudų ar skaudumų tikrai nėra, aš ne pirma diena politikoje. Be to, šitas klausimas yra ne visai man... Yra kaip yra, tai nėra tragedija, žemė neapsivertė“, – kalbėjo V.Mazuronis. Iš balso tono buvo justi, kad politikas yra geros nuotaikos. 

Buvęs „tvarkietis“ pabrėžė, kad laikosi ne griovimo ir negatyvo pozicijos, o kūrybos ir perspektyvos: „Kol man atrodė, kad galima kažką pasikeisti arba pakeisti, o kai pasirodė, kad jau laikas persijungti  į perspektyvą, tą ir padariau.“

V.Mazuronis pripažino, kad su kitomis partijos derybų ar susitarimų dėl perėjimo nėra. Jis pabrėžė, kad nori likti aktyvioje politikoje. Dabar laikas pagalvoti, kaip tai reikės įgyvendinti. V. Mazuronis neatmeta nei prisijungimo prie kitų partijų, nei savos partijos kūrimo.

„Galiu būti aktyvus europarlamentaras ir dirbti vienas“, – sakė jis.

Susilpnins partiją

V.Mazuronio pasitraukimas susilpnins valdančiąją „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, mano Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius Mindaugas Jurkynas.

„Tvarka ir teisingumas“ netenka vieno iš savo partijos lyderių, vienos iš partijos iškilių asmenybių. Tai nereiškia, kad ten nebus kitų ar nėra kitų, bet, žinoma, šios partijos įvaizdžiui tai nėra teigiamas ženklas“, – BNS antradienį sakė politologas.

M.Jurkyno teigimu, kitiems partijoms nariams reikės įdirbio, kad jie taptų atpažįstami visuomenėje, todėl „vieno iš lyderių pasitraukimas yra partijos susilpninimas – bent jau trumpuoju laikotarpiu“.

„Tai vyksta prieš savivaldybių tarybų rinkimus. Aišku, žmonės tai atsimins ir galbūt kai kurie rinkėjai apie tai pagalvos, nors savivaldos rinkimuose labiau žiūrima į vietos asmenybes“, – sakė M.Jurkynas.

Pasak politologo, tikėtina, kad europarlamentaras, buvęs aplinkos ministras V.Mazuronis gali prisijungti prie opozicinio Liberalų sąjūdžio.

R.Paksas nenustebo

Partijos pirmininkui R.Paksui žinia apie V.Mazuronio pasitraukimą buvo netikėta vien dėl to, kad jis šiuo metu yra išvykęs. Tačiau partijos vadovas neslėpė, kad tokio pareiškimo iš politiko anksčiau ar vėliau tikėjosi.

„Aš manau, kad tai yra tik fakto konstatavimas. Buvo galima pastebėti, kad ilgą laiko tarpą išsiskyrė pažiūros. Nebuvo tai ir slepiama. Ką padarysi, turime 17 tūkst. partijos narių, turime tikslų, bandysime eiti toliau, kaip ir ėjome. Norisi tokiais atvejais tiesiog padėkoti už darbą ir prisiminti, kas buvo gera, nekreipti dėmesio į tai, kas buvo ne taip ir palinkėti abiem žmonėms sėkmės politiniame ir asmeniniame gyvenime“, – kalbėjo R.Paksas.

Prieš mėnesį partiją „Tvarka ir teisingumas“ paliko ir V.Mazuronio sūnus Andrius. Tąkart jis teigė, kad šioje partijoje pasigedo laisvo dialogo, konstruktyvių diskusijų ir naujo požiūrio į valstybės, kaip vakarietiškos ir modernios šalies, ateitį.

„Tiesą pasakius, nebeturiu vilties, kad galėčiau kada nors įtikinti partijos vadovybę, kad jų požiūris į valstybės vystymąsi yra žalingas Lietuvai“, – palikdamas partiją prieš mėnesį sakė A.Mazuronis.

Abu Mazuroniai pastaruoju metu buvo aktyviai kritikavo „tvarkiečių“ lyderį.  

„Tai yra vidinis išsiauklėjimo ir tolerancijos laipsnis. Daug kartų teko matyti, kad politikai trenkdami durimis išsako visokius vertinimus, kurie galbūt labiau tinka naujiems šeimininkams“, – vertindamas tokius aštrius pasisakymus kalbėjo R.Paksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.