Jei nesi Lietuvoje – balsuoti savivaldos rinkimuose negali?

Nors ne vienas į savivaldos rinkimus susiruošęs politikas garsiai šaukia, kad padės į Lietuvą sugrąžinti emigrantus, atrodo, jog jų balsų tikrai nesulauks, mat savivaldos rinkimuose galima balsuoti tik atvykus į rinkimų apylinkę. Tokia situacija buvo naujiena ir kai kuriems Lietuvos diplomatams, kurie darbuojasi užsienyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Feb 18, 2015, 6:42 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:48 PM

Diplomatai liko nustebę

„Buvau labai nustebinta, kai sužinojau, kad negalėsiu jokiu kitu būdu balsuoti savivaldos rinkimuose, o tik atvykusi į savo apylinkę“, – kalbėjo Varšuvoje su šeima gyvenanti Jurgita Labutienė, kurios sutuoktinis dirba diplomatinėje tarnyboje.

Moteris teigė, jog Lietuvos ambasadose balsuoti negalės visi Lietuvos diplomatai, nes paprasčiausiai tokios galimybės nebus, o norint dalyvauti išankstiniame balsavime vis tiek nėra kito būdo, kaip tai padaryti, tik grįžus į Lietuvą. Tai ji sužinojo, kai pradėjo domėtis, kaip nebūdama Lietuvoje galėtų balsuoti rinkimuose.

„Šiuo metu esu Lietuvoje, bet netrukus turėsiu išvykti ir nemanau, kad grįšiu mero rinkimų dieną, tad tokia žinia, kad kitų variantų nėra, šiek nustebino“, – sakė J.Labutienė ir pridūrė abejojanti, kad daug diplomatų grįš į Lietuvą dėl rinkimų.

Galimybė balsuoti – tik Lietuvoje

Vilniaus miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Eugenija Ibianskienė patikino, kad užsienio atstovybėse dirbantys ar užsienyje gyvenantys rinkėjai, kurie rinkimų dieną bus ne Lietuvoje, galimybės kitaip balsuoti neturės: „Savivaldybių rinkimai niekuomet nebuvo rengiami ambasadose. Ten vyksta tik Seimo ir prezidento rinkimai.“

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė patvirtino informaciją, kad ambasadose balsuoti tikrai nebus galima. „Nereikėtų pamiršti, kad vyksta ir išankstinis balsavimas, tokiu atveju reikėtų atvykti į savo miesto savivaldybę.“ Išankstinis balsavimas savivaldybėse vyks vasario 25–26 dienomis ir kovo 11–12 dienomis.

Anot pašnekovės, šiuo metu tiek rinkėjai, tiek kandidatai ir politinės partijos tikriausiai susikoncentravę į kitus dalykus ir kol kas jokios kritikos dėl to nesulaukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.