Politinė korupcija pagal prezidentę D. Grybauskaitę

Apie vasario 16-ąją, kai Lietuvos žmones mini valstybės atkūrimo dieną, norėtųsi rašyti tik gražius dalykus. Bet pati valdžia, šį kartą aukščiausioji politinė valdžia, prezidentė, pavertė ją tarsi politinių žaidimų dėlionės diena. Aukščiausiųjų valstybės apdovanojimų, ordinų, dalybos kai kuriems politikams šią vasario 16-ąją priminė politinę korupciją, su kuria, kaip dažnai teigiama, D.Grybauskaitė kovoja.

Daugiau nuotraukų (1)

Tiesiai šviesiai

Feb 18, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 8:18 PM

Priminsime, kad korupcija yra laikoma piktnaudžiavimas patikėta galia, siekiant asmeninės naudos. Tai ne tik kyšiai: jų davimas ar ėmimas, bet ir visos kitos piktnaudžiavimo valstybės tarnyba formos, įskaitant ir prekybą įtaka. Ką bendro turi aukščiausieji valstybės apdovanojimai su prezidentės požiūriu į politinę korupciją?

Tą dieną, berods pirmą kartą Lietuvos istorijoje, vienu metu labai aukšto rango valstybės apdovanojimai: Vytauto Didžiojo ordino Komandoro Kryžius buvo įteikti aukščiausiojo lygio politikams: socialdemokratų lyderiui premjerui Algirdui Butkevičiui ir buvusiam premjerui, konservatorių lyderiui Andriui Kubiliui. Kaip buvo oficialiai Prezidentūros paskelbta, už valstybės strateginių objektų įgyvendinimą.

Kad Lietuvos žmonės suprastų kokius objektus turėjo omenyje Prezidentūra, šiek tiek žemesnio lygio apdovanojimai: Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius buvo įteiktas Energetikos ministrui Rokui Masiuliui, deleguotam pagal Darbo partijos kvotą bei jo pirmtakui šiame poste konservatoriui Arvydui Sekmokui. Dabar visiems turi būti aišku: apdovanojimus politikai gavo už energetikos projektų įgyvendinimą.

Bet, ar tikrai ordinai įteikti būtent už tai? Ar normali yra praktika, kad aukščiausioji valdžia apdovanoja įtakingiausių parlamentinių partijų lyderius? Kaip iš tikrųjų atrodė svarbiausių energetikos projektų: atominės elektrinės bei suskystintų dujų terminalo įgyvendinimas? Ar viskas ten buvo gražu, kaip bando parodyti prezidentė? Ar nėra čia, vis dėlto, ir šalutinių interesų nieko bendra su energetika neturinčių?

Suskystintų dujų terminalo ir atominės energetikos projektai yra tikrai svarbūs valstybės gyvenime. Bet pastarąjį juk A.Kubiliaus Vyriausybė kartu su ministru A.Sekmoku sužlugdė. Kaip turėdami rankose valstybės resursus jo propagavimui, jie pralaimėjo alternatyvios energetikos interesams, už jų stovintiems finansinėms grupėms bei jų deleguotiems į valdžią politikams? Kiek mūsų valstybei tai kainavo?

Nebuvo tikriausiai labiau besislapstančio energetikos ministro, kaip A.Sekmokas ir labiau arogantiško šiuo klausimu premjero, kaip A.Kubilius. Ką abu jie taip slėpė nuo žmonių? Kol kas yra žinomi tik informacijos fragmentai. Milijonus gavę neaiškūs konsultantai, aplipę taip ir neįgyvendintą atominės elektrinės projektą.

Milžiniški atlyginimai saviems, net, jeigu esi kadrų skyriaus darbuotoja. Korupciją primenantis pasenusio atominio reaktoriaus Japonijoje užpirkimas. Ar prezidentės nuomone nereikia aiškintis, kiek čia viskas buvo skaidru? Ar ne tai palaidojo ir atominės elektrinės projektą, prieš kurį žmonės nubalsavo ? Tai, už ką čia reikia apdovanoti?

Šio projekto nesugebėjo išjudinti iš vietos ir A.Butkevičiaus Vyriausybė. Naujasis ministras R. Masiulis yra tik nominaliai deleguotas Darbo partijos. Šiaip jis yra Prezidentūros žmogus Vyriausybėje. Kaip ir vidaus reikalų ministras Salius Skvernelis.

R.Masiulis apdovanotas už suskystintų dujų terminalo projektą. Dalis darbų, siekiant jį įgyvendinti, padaryti ir A. Kubiliaus Vyriausybės metu. D.Grybauskaitė ir vienas bankas, turintis didelę įtaką Prezidentūroje, jį palaikė, nes turėjo tai įgyvendinti.

Alternatyvaus dujų tiekimo Lietuvai reikia. Kitaip rusų monopolininkas „Gazprom“ laikys aukštą dujų kainą. Tačiau gal, prieš teikiant apdovanojimus, reikėjo atsakyti į parlamentinės komisijos kaltinimus dėl galimai užaukštintos terminalo kainos?

Bet Lietuvoje, paskelbus kokį nors projektą strateginiu, užmerkiamos ir akys apie galimai neskaidrią veiklą juos įgyvendinant. O ten sukasi labai dideli pinigai. Dabar tai užtušuos ir aukšti valstybės apdovanojimai. Kas po viso to drįs klausti asmenų, apdovanotų prezidentės: A. Sekmoko ir R. Masiulio, ar viskas ten buvo skaidru?

O A.Kubiliui bei A.Butkevičiui ordinai duoti ir UŽ KLUSNUMĄ. A.Kubiliaus vadovavimo metu Lietuvos politikoje įsigalėjo prezidentė D.Grybauskaitė, kaip vienvaldė politikos lyderė. Šią tendenciją palaiko ir A. Butkevičius. Prezidentė, įteikdama aukštus apdovanojimus šiems politikams, tarsi siunčia žinią ir visiems kitiems: šiaušitės prieš mane, nieko negausite. Būsite geri man, apdovanosiu ir jus. Kaip monarchijoje. Bet šių dienų valstybėje, ar tai nėra prekiavimas patikėta galia?

Aukščiausiojo lygio politikai, nemažiau, nei iškilūs kultūros ir mokslo žmonės, visuomenininkai yra verti įvairaus rango valstybės apdovanojimų. Vis dėlto, jų teikimas neturėtų priklausyti tik nuo asmeninių prezidentės simpatijų bei interesų. Valstybėje turėtų būti mechanizmas ir labai aiškios taisyklės, už ką ir kaip duodami valstybės apdovanojimai. Kitaip kur čia yra valstybė? Gal tai prezidentės ordinai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.