Jonavoje riaumojo šarvuočiai ir aidėjo šūviai

Jonavos tiltus per Nerį saugo ginkluoti kareiviai, gatvėse riaumojo šarvuočiai, tai šen, tai ten aidėjo automatinių ginklų šūviai, viską apgaubė dūmų kamuoliai. Tačiau gyventojai reagavo ramiai, geriausiu atveju, smalsiai stebėjo karių veiksmus. Jau nuo antradienio Jonavoje ir miesto apylinkėse vyko Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ organizuojamos lauko taktinės pratybos „Sąveika 2015“.

Jonavoje vykstančiose pratybose „Sąveika 2015“ kariai mokosi atremti hibridinio karo grėsmes.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Jonavoje vykstančiose pratybose „Sąveika 2015“ kariai mokosi atremti hibridinio karo grėsmes.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2015-02-19 17:30, atnaujinta 2018-01-12 16:24

Antradienį ir trečiadienį kariai gerino tarpusavio veiksmų koordinavimą nuolatinėse dislokacijos vietose, planavo karines užduotis ir ruošėsi jų vykdymui. O ketvirtadienį karių grupės pasirodė pačiame Jonavos mieste.

Kaip jau skelbė Krašto apsaugos ministerija, pratybose „Sąveika 2015“ Sausumos pajėgų pagrindu sudarytos greitojo reagavimo pajėgų batalionų kovinės grupės kartu su brigados „Geležinis Vilkas“ ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų padaliniais treniruojasi reaguoti į hibridinio karo grėsmes. Pratybose dalyvauja apie 1 tūkst. 800 karių iš brigados „Geležinis Vilkas“ ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų.

„Šiose pratybose siekiame pasitikrinti brigados „Geležinis Vilkas“ padalinių ir greitojo reagavimo batalionų tarpusavio sąveiką įvedus aukštesnius nei įprastai budrumo lygius, modeliuodami skirtingus žaidybinius scenarijus treniruojamės taktinius persidislokavimo veiksmus, atliekama skirtingų karinių užduočių vykdymo treniruotes. Pratybose tarpusavio veiksmus koordinuojame su Jonavos rajono savivaldybe, sąveikaujame su kitais Ruklos įguloje dislokuotais Lietuvos kariuomenės vienetais“, – apie šias pratybas yra sakęs brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Pratybų dalyviai Kaip jau buvo skelbta, pagrindiniai šių pratybų treniruojamieji kariniai vienetai – Sausumos pajėgų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionų pagrindu suformuotos kovinės grupės, su priskirtais padaliniais iš brigados „Geležinis Vilkas“, Karaliaus Mindaugo husarų bataliono, Karo medicinos tarnybos, Juozo Vitkaus inžinerijos ir Oro gynybos batalionų.

Šiose pratybose budrumo lygių treniruotes ir kitas numatytas užduotis vykdo brigados „Geležinis Vilkas“ štabas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotieji pėstininkų batalionai, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas, Brigados štabui pavaldžios Logistikos, Štabo, Ryšių ir Žvalgybos kuopos. Sąveikos treniruotes taip pat atlieka ir kiti Ruklos įgulos kariniai vienetai.

Pratybų organizatoriams talkina Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, batalionų kovinių grupių veiksmus stebi ir vertina kariai iš Sausumos pajėgų, o priešiškus veiksmus imituoja Kunigaikščio Vaidoto bataliono kariai.

„Jonavos tokiomis pratybomis nenustebinsi“

Algirdo bataliono vadas majoras Mindaugas Petkevičius sako, kad ketvirtadienį jau prasidėjo aktyvesnis pratybų etapas, per kurį mokomasi kovoti su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, įsitvirtinusiomis tam tikruose objektuose.

Pratybose dalyvaujančių karių užduotis – atitverti objektus, kuriuose įsitvirtinę priešai, perspėti civilius gyventojus, kad jie paliktų šiuos objektus. Kariai turi atlikti objektų šturmą, valymą ir įtariamųjų sulaikymą.

„Greitojo reagavimo pajėgos veikia jau nuo lapkričio mėnesio. Mes esame labai aukštoje parengtyje. Tai reiškia, kad skaičiuojame valandas, per kurias mes galime atsidurti bet kurioje Lietuvos vietoje. Esame pasirengę vykdyti užduotis prieš nekinetinės grėsmes, o taip pat ir prieš hibridinio karo grėsmes.

Šios pratybos planuotos su civiline valdžia ir su Jonavos valdžia. Ketvirtadienį kaip tik Jonavos administracija turėjo ekstremalių situacijų pratybas, kuriose mes irgi dalyvavome. Mums buvo labai naudinga apmąstyti veiksmus, kurių reiktų imtis esant tokiai situacijai – ko reikėtų imtis jiems, ko reiktų imtis mums“,- sakė mjr. M.Petkevičius.

Jis sako, kad Jonavoje buvo išplatinta daug informacijas apie artėjančias pratybas, tad ir gyventojai reaguoja ramiai: „Jonavos pratybomis nenustebinsi“. Batalionų kovinės grupės Bataliono kovinės grupės – tai kovinėms užduotims suformuoti bataliono dydžio kariniai vienetai, savo sudėtyje turintys manevrinius ir žvalgybos vienetus, ugnies paramos, kovinio aprūpinimo, oro gynybos, inžinerinius bei kitus pajėgumus. Nuo 2014 metų lapkričio 1 d. budinčias greitojo reagavimo pajėgas sudaro dvi bataliono kovinės grupės, karinių oro pajėgų, specialiųjų pajėgų ir logistinės paramos elementai. Vienos grupės pagrindą sudaro LDK Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas, kitos – Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas. Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos yra pasirengusios reaguoti nedelsiant ir turi pakankamai kovinės galios užkirsti kelią priešiškų jėgų veiksmams šalies teritorijoje taikos metu atsakant į naujo tipo – nekonvencinio karo – grėsmes. Greitojo reagavimo pajėgų dislokacijos vieta priklauso nuo grėsmės lygio ir šalies regiono. Aktyvavimo laikotarpiu pajėgos yra pavaldžios Lietuvos kariuomenės Jungtiniam štabui, o grupių parengimu rūpinasi Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.