Dėl ligos V. Adamkus nepasirodys knygų mugėje

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus nepasirodys Vilniaus knygų mugėje, kurioje turėjo pristatyti naujausią savo atsiminimų knygą „Pareigos, kurios nesibaigia. Prezidento dienoraščiai“.

Penktadienį V.Adamkus turėjo pristatyti naujausią savo knygą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Penktadienį V.Adamkus turėjo pristatyti naujausią savo knygą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2015, 4:32 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:02 PM

V.Adamkų į patalą netikėtai paguldė liga. Pirmadienį, per Vasario 16-osios iškilmių renginius, prezidentas smarkiai peršalo. Nepasveikęs iki penktadienio, V.Adamkus pranešė į Knygų mugę neatvyksiantis.

„Apie tai, kad jo nebus, prezidentas pranešė penktadienio rytą. Sakė, kad kamuoja peršalimas, aukšta temperatūra. Nors pats V.Adamkus nedalyvaus, renginys neatšaukiamas, prisiminimų knyga bus pristatyta. Gaila, kad taip susiklostė aplinkybės, bet yra komanda, kuri knygų mugėje dalyvaus“, – sakė kartu su V.Adamkumi knygą turėjęs pristatyti „Lietuvos ryto“ žurnalistas Valdas Bartasevičius.

Anksčiau publikuotame interviu su prezidentu, pateikiame V.Adamkaus mintis apie naują knygą ir knygų mugę:

– Gal savo naujoje dienoraščių knygoje vėl atskleidžiate politikos užkulisių, kurie turi ir detektyvo atspalvį? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo V.Adamkaus.

– Tiesą sakant, rašydamas dienoraščius nemaniau, kad juos spausdinsiu. Nesiekiau atskleisti kokių nors paslapčių. Tai buvo užrašai sau, kuriuos kada nors galėsiu perduoti archyvui ar bibliotekai. Bet buvau įtikintas, kad turiu šiomis mintimis pasidalyti ir su skaitytojais.

Išleidus nemenko dėmesio sulaukusią ankstesnę dienoraščių knygą, neketinau leisti dar vienos. Tačiau žmonės vis klausinėjo, ar nepapasakosiu ir ką manau apie dabartinį Lietuvos gyvenimą. Nenorėjau jų nuvilti. Taip atsirado ši nauja knyga.Dienoraščius teberašau ir dabar. Taip įpratau, kad man jų rašymas – tarsi chroniška liga. Bet knygoms jau padėjau tašką – dar vienos nebus.

– Kuo svarbi Lietuvos kultūrai Vilniaus knygų mugė?

– Ji padeda visuomenei atrasti knygą – žmogaus dvasinį gyvenimą turtinančią versmę – ir gerokai prisideda, kad lietuviai nepamirštų skaitymo malonumo. Juk pernai joje apsilankė per 60 tūkst. žmonių.Tai geriausias įrodymas, kad lietuviams reikia knygos. Netikiu, kad ją išstums kompiuteriai, internetas.

Juk paimti knygą į rankas – niekuo nepakeičiamas malonumas.Žinoma, kompiuteriai gali pagelbėti skaitymo kultūrai, nes sudaro sąlygas labai patogiai ir greitai įsigyti norimą tekstą. Todėl turbūt knygos bus leidžiamos mažesniais tiražais. Bet svarbiausia, kad žmonės skaitytų.

– Ar jūs daug skaitote?

– Daugiausia laisvalaikio ir skiriu skaitymui. Gal žmonėms atrodo, kad išėjus į pensiją visos dienos nuo ryto iki vakaro – tik laisvalaikis. Bet mano gyvenimas kitoks. Turiu labai daug įsipareigojimų visuomenei.Tačiau vakarus ir savaitgalius dažniausiai leidžiu namie skaitydamas.

Šiek tiek pažiūriu televiziją – žinių ir kai kurias politines laidas, transliacijas iš svarbių renginių, kartais šventinius koncertus.Likęs laikas skirtas skaitymui. Kasdien skaitau laikraščius. Juos peržvelgęs paimu į rankas knygą. Man niekas negali jos atstoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.