Lenkijos spauda: Rusija Lietuvoje karą įpliekstų per mažumas

Lietuvoje veikiančios partijos, kaltinamos dėl prielankumo Maskvai, gali tapti pagrindiniu ginklu hibridinio karo Baltijos šalyse atveju, įspėja „Defence24“ publikacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2015, 9:50 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:49 AM

Rusija jau ne kartą bandė išnaudoti savo tautines mažumas kitose valstybėse. Dabar lenkai baiminasi, kad tokios ryšiais su Kremliumi įtariamos partijos kaip Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ar Socialistinis liaudies frontas taps politinės strategijos dalimi.

LLRA atstovai – lyderis Valdemaras Tomaševskis, viešumoje pasirodantis su Georgijaus juostele, arba Zbignievas Jedinskis, pasisakęs už Kijevo bombardavimą, atvirai palaiko Maskvos pusę.

Lenkijos apžvalgininkams nerimą kelia ir lenkų mažumos partijos, ir Algirdo Paleckio ryšiai su Kremliumi. Šių partijų veikla hibridinio karo atveju gali pasitarnauti ir Rusijos interesams šalyje.

Po Krymo aneksijos apmąstomi vis egzotiškesni scenarijai, pagal kuriuos Vilniaus rajone gyvenanti lenkų mažuma už autonomiją stoja kovoti lenkiško tipo ginklais, atvežtais iš Kaliningrado srities.

Tokia situacija galėtų tapti rusiškos propagandos pergale, rašo Piotras Maciazekas.

Lietuvos ir Lenkijos santykių, kurie ir taip nėra geri, laukia nauji iššūkiai. Varšuva turėtų įsiklausyti į Vilniaus keliamas problemas tiesiogiai, o ne per  tarptautinėms institucijoms siunčiamus skundus, kurie puikiai pasitarnauja prorusiškiems propagandos kūrėjams.

Rusijai jau ir taip iki šiol puikiai sekėsi panaudoti lenkų mažumą Lietuvoje, o ši strategija gali būti plečiama toliau per vienpusišką žiniasklaidą ir LLRA politinę veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.