Seimas tiesia kilimą naujam VSD vadui

Naujo Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus paieškos, atrodo, kelia rūpesčių Prezidentūrai, todėl svarstoma galimybė pakoreguoti Žvalgybos įstatymo nuostatas.

Valstybės saugumo departamentui G.Grina vadovauja nuo 2010-ųjų.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės saugumo departamentui G.Grina vadovauja nuo 2010-ųjų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 20, 2015, 7:45 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:32 PM

Seimo pavasario sesijoje gali būti keičiamos įstatymo nuostatos, kurios esą apsunkina kandidatų į VSD vadovus paiešką. Tai patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pagal dabar galiojančią tvarką VSD direktoriui ir jo pavaduotojams keliami tokie pat reikalavimai kaip ir į šią tarnybą priimamiems žvalgyboms pareigūnams. Jie, be kita ko, negali būti vyresni nei 50 metų, be to, turi atitikti tam tikrus sveikatos reikalavimus.

Bet A.Paulauskas mano, kad šie apribojimai gerokai susiaurina kandidatų į VSD vadovus paiešką iš šalies: „Juk ne į kosmosą ruošiamės jį siųsti.

Institucijos vadovas privalo turėti analitinį protą, bet nebūtinai turi būti žvalgybininkas ir bėgti kaip jaunuolis.“

Kita vertus, nors VSD direktoriui prisegami antpečiai sudaro nemažą priedą prie algos, neskaičiuojant žvalgybininkui priklausančių priedų ir priemokų, atlyginimas neatrodo itin patrauklus.

„Todėl yra įvairių siūlymų, kaip išspręsti šią problemą. Galbūt VSD vadovui galėtų būti mokamas priedas už darbo stažą valstybės tarnyboje ar padidintas pareiginės algos koeficientas. Taip būtų padidintas kandidatų į šį postą ratas.

Dabar, kai departamento direktorių tenka rinktis tik iš kariškių ir žvalgybininkų, sunku parinkti geriausią pareigūną, todėl įstatymo pakeitimai išeitų tik į naudą“, – kalbėjo parlamentaras.

A.Paulauskas nepaneigė, kad tokios įstatymo pataisos aptariamos ir su Prezidentūros atstovais, bet atsargiai vertino spėjimus, jog pakeitimai siūlomi dėl buksuojančių kandidato į VSD vadovo kėdę paieškų.

Seimo komiteto pirmininkas mano, kad, įstatymo pataisas priėmus kovą prasidėsiančioje pavasario sesijoje, naujoji tvarka jau galiotų parenkant dabartinio VSD direktoriaus Gedimino Grinos įpėdinį.

Įstatymai numato, kad VSD vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Nors G.Grina pagal įstatymus gali pretenduoti į antrąją kadenciją, neabejojama, kad tokio siūlymo jis nesulauks. Prezidentė Dalia Grybauskaitė šį pareigūną ne kartą kritikavo ir užsiminė apie jo pakeitimą. Net buvo svarstymų, kad G.Grina gali nesulaukti kadencijos pabaigos.

Dėl prokuroro pagalbą pasiūlė ir profsąjunga

* Ieškoma ir naujo Generalinės prokuratūros vadovo. Prezidentė D.Grybauskaitė yra pranešusi, kad D.Valys antrajai kadencijai nebus teikiamas.

* Tuometis Naujosios Akmenės prokuroras D.Valys irgi buvo bene keliasdešimtas kandidatas, kurį asmeniškai kalbino pati prezidentė užimti aukštą postą Vilniuje.

* Šiuokart generalinio prokuroro paieškos gali būti irgi sunkios. Prezidentūra jau dabar dairosi kandidatų ne tik prokuratūroje, bet ir teismuose.

* Pagalbą D.Grybauskaitei pasiūlė ir prokurorų profsąjunga – esą prezidentė turėtų sudaryti specialią atrankos komisiją, į kurią įeitų ne tik prokurorai, bet ir Seimo nariai, žymūs teisininkai, visuomenės atstovai. Būtent šios komisijos parinktą kandidatą prezidentė ir galėtų teikti Seimui tvirtinti.

* Tačiau tokia idėja Prezidentūrai greičiausiai nepriimtina, juolab kad tokį siūlymą jau sukritikavo ir dalis politikų, ir teisininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.