A. Butkevičius: „Atsisakyti karo prievolės buvo tikra nesąmonė“

„Užteko vieno Vladimiro Putino haubicos šūvio Ukrainoje, ir Lietuvos valdžios pumpuotos iliuzijos, kad mums užtenka mažos, profesionalios kariuomenės, mus apgins NATO, vokiečiai ir lenkai, išsisklaidė“ – antradienį sakė vienas nepriklausomos Lietuvos kūrėjų, dabar – politinių technologijų specialistas Audrius Butkevičius.

Lietuvos jaunuoliai vėl bus šaukiami į kariuomenę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos jaunuoliai vėl bus šaukiami į kariuomenę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 24, 2015, 6:02 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:13 AM

Pirmasis po atkurtos nepriklausomybės buvęs krašto apsaugos vadovas A.Butkevičius teigė iš nuostabos ir pasipiktinimo gūžčiojęs pečiais prieš ketverius metus, kai dabartinis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas karštai ragino atsisakyti šauktinių ir kurti profesionalią kariuomenę.

„Juk kariuomenės užduotis yra ne gintis pačiai, o ginti visuomenę. Per visuotinę karo prievolę valstybės piliečiai įtraukiami į sistemą, ginančią savo šalį. Visuotinės prievolės būdu formuojama kariuomenė yra ne tik gynybos, bet ir piliečių, pirmiausia jaunimo ryšio su savo valstybe instrumentas. Ir tik kai karinis konfliktas ėmė artėti link Lietuvos paaiškėjo, jog krašto apsaugos sistema mūsų šalyje sugriauta“, – tikino A.Butkevičius.

Jo teigimu, panaikinusi visuotinę karo prievolę šalies valdžia „paleido minias jaunimo į Europos rinkas, nepalikdami jiems jokios privalomos sanglaudos su savo valstybe priemonės“.

Tai, A.Butkevičiaus nuomone, susilpnino ne tik kariuomenę, bet ir visą šalies visuomenę grėsmių akivaizdoje.

„Gerai, kad užteko proto grąžinti karo prievolę. Bet blogai, kad tai daroma daugiau populistiniais sumetimais, o ne realiai įvertinus grėsmės, jų šiuolaikinį pobūdį“, – sakė šiuo metu Ukrainos gynybos struktūras konsultuojantis buvęs Lietuvos krašto apsaugos vadovas.

A.Butkevičius pabrėžė, jog šiais laikais pagrindinė grėsmė yra ne konvencinis (tradicinis) karas, o hibridinis, teroristinio pobūdžio – toks, koks Rytų Ukrainoje, ar panašus į islamo teroristų veiksmus Vakaruose.

„Gynybą stiprinanti šalis privalo turėti ir šauktinių kariuomenę, bet negalima atsisakyti ir profesionalių karinių darinių. Teroristinių diversijų vėžio atveju būtina turėti chirurginį instrumentą, tokie ir būtų profesionalai. Jei mūsų valdžia mesis į kitą kraštutinumą, visą gynybinę naštą užkraus karo prievolininkams, o profesionalus paleis, sulauksime katastrofos“, – tikino A.Butkevičius.

Valstybės gynybos taryba antradienį paskelbė, kad nuo šių metų Lietuvoje grąžinama visuotinė karo prievolė. Lietuvos kariuomenės vadas sakė, kad nors tiesioginės karinės grėsmės iš Rusijos nėra, geopolitinė padėtis sudėtinga, konflikto Ukrainoje pabaigos nematyti. Todėl reikia gausesnės nei 12 tūkst. kariškių kariuomenės. Rudenį ketinama pašaukti apie 3 tūkst. jaunuolių.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas tvirtino, kad karo prievolė grąžinama laikinai, nes geopolitinė krizė užklupo, nespėjus sukomplektuoti pakankamo skaičiau profesionalių karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.