J. Olekas pripažino, kad profesionalių karių dar per mažai

Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas paskelbė, kad ketinama grąžinti privalomą šaukimą į Lietuvos kariuomenę. Jo teigimu, karinės grėsmės iš Rusijos Lietuvai nėra, bet nereiškia, kad jos greitu laiku nebus.

J.Olekas neatsisako profesionalios Lietuvos kariuomenės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Olekas neatsisako profesionalios Lietuvos kariuomenės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 24, 2015, 2:18 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:00 AM

Už šauktinių kariuomenę pasisakė ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kuris buvo vienas karščiausių šalininkų atsisakyti neefektyvios šauktinių kariuomenės ir formuoti ginkluotąsias pajėgas iš savanorių profesionalų.

Ministras teigė ir dabar neatsisakantis profesionalios kariuomenės, bet esą geopolitinė krizė Rytuose užklupo Lietuvą nespėjus parengti pakankamai profesionalių kariškių.

„Šauktiniai būtų laikina išeitis. Lietuvos kariuomenė ir toliau būtų parengiama profesionalumo linkme. Bet dabar padėtis tokia, kad profesionalių karių turime per mažai, todėl Valstybės gynimo taryba nusprendė laikinai grįžti prie šauktinių“, – portalui lrytas.lt aiškino J.Olekas.

Kariuomenės vadas J.V.Žukas pabrėžė, kad tiesioginės karinės grėsmės Lietuvai Rusija nekelia, tačiau geopolitinė krizė verčia stiprinti gynybą.

Į klausimą, kaip bus šaukiami jaunuoliai į kariuomenę, J.Žukas atsakė trumpai: „Įstatymo numatyta tvarka.“

Pertvarkyti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas pagal profesionalios kariuomenės standartus buvo nuspręsta įsitikinus, kad šauktinių tvarka neefektyvi, daug jaunuolių įvairiais būdais stengiasi išsisukti nuo privalomosios karinės tarnybos.

Vienas pagrindinių šauktinių kariuomenės kritikų anuomet buvo dabartinis krašto apsaugos ministras J.Olekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.