STT smūgis farmacininkams vadų nenustebino

STT pareigūnų pranešimas apie nustatytą nusikalstamą korupcinę schemą, kurioje dalyvavo farmacijos kompanijos „Valentis Pharma“ atstovai ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojai bei 11 farmacijos kompanijoje dirbusių asmenų sulaikymą Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautui Barciui netapo griaustiniu iš giedro dangaus.

Vaistus Lietuvos rinkai tiekia apie 300-400 farmacijos įmonių.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka
Vaistus Lietuvos rinkai tiekia apie 300-400 farmacijos įmonių.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 24, 2015, 4:37 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:50 AM

Lrytas.lt duomenimis, gydytojai buvo itin suinteresuoti įpiršti būtent „Valentis Pharma“ produktą, nes gaudavo į kišenę beveik pusę medikamento kainos.

„Klausimas dėl etiško farmacijos kompanijų elgesio buvo svarstomas jau ne kartą. Siekiant užkirsti kelią medikų papirkinėjimui buvo keičiami ir įstatymai.

Siekta farmacijos kompanijų atstovams apriboti galimybes lankytis pas gydytojus, kad nebūtų trikdomas medicinos įstaigų darbas ir būtų sumažintos galimybės papirkti gydytojus.

Mes dar prieš pora metų internetiniuose tinklalapiuose užtikome įsigyti siūlomą programinę įrangą, kurios pagalba būtų galima administruoti tokius neoficialius atsiskaitymus ir dovanas už išrašomus receptus. Šią informaciją mes perdavėme STT.

Apie farmacininkų finansuojamas turistines medikų keliones buvo rašoma ir spaudoje.

Manau, kad dabar farmacininkų ir medikų korupcinius santykių išaiškinę STT pareigūnai surinks daugiau įrodymų“, – sakė G.Barcys.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas sakė, kad jų tarnyba inicijavo įstatymų pataisas dėl duomenų apie gydytojų keliones skelbimo.

„Informacija apie gydytojų išvykas į konferencijas ar mokslinius renginius ir šių išvykų rengėjus turi būti vieša. Kas liečia rėmėjus, viskas turi būti skaidru ir vieša – kad tokią paramą gavę gydytojai neįsipareigotų išrašinėti pacientams būtent tokius, o ne kitokius vaistus.

Į kitą mūsų siūlymą, kad farmacijos įmonių atstovai negalėtų trukdyti gydytojų darbo metu, jau buvo atsižvelgta – priimtos tokią veiklą ribojančios įstatymų pataisos“, – sakė G.Barcys.

Paklaustas, kokia farmacijos kompanija pateko į STT tinklus, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas atsakė tokios informacijos dar neturįs: „Vaistus Lietuvos rinkai tiekia apie 300-400 įmonių, iš jų apie pusšimtis įmonių čia turi savo atstovus. Pasakyti kuris iš jų geresnis, o kuris blogesnis, aš nedrįsčiau“.

G.Barcys sakė, kad vaistų platinimo rinkoje atsirado ir optimizmą skatinančių tendencijų: „Pradeda veikti farmacijos įmonių savireguliacijos procesas. Į Inovacinės farmacijos pramonės asociaciją (IFPA) ir Vaistų gamintojų asociaciją (VGA) susibūrusios įmonės įkūrė etikos komisiją, kuri nagrinėja vaistų rinkodaros etikos pažeidimus. Tokiu būdu farmacijos įmonės ir vaistų platintojai patys bando spęsti šias problemas.

IFPA, kuri vienija 17 vaistus platinančių kompanijų, direktorius Leonas Kalėtinas sakė esąs įsitikinęs, kad į STT akiratį patekusi farmacijos kompanija nėra jų asociacijos narė.

„Ką tik vyko valdybos posėdis, kuriame daug dalyvių. Jei STT tyrimo objektu būtų tapusi mūsų asociacijai priklausanti kompanija, mes apie tai jau žinotume – jų atstovai per valdybos posėdį tikrai nebūtų sėdėję prie stalo“ – portalui lrytas.lt tvirtino L.Kalėtinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.