Eksparlamentaro A. Sacharuko byloje baigta liudytojų apklausa

Vilniaus apygardos teismas

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja eksparlamentaro A.Sacharuko (nuotr.) bylą dėl balsavimo vietoj L.Karaliaus.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Vilniaus apygardos teismas nagrinėja eksparlamentaro A.Sacharuko (nuotr.) bylą dėl balsavimo vietoj L.Karaliaus.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 25, 2015, 1:25 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 8:29 AM

Paskutinė byloje liudijo Seime anksčiau dirbusi Jevgenija Markovskaja. Daugiausia klausimų jai turėjo kaltinamojo advokatai. Jie teiravosi, kaip buvo balsuojama Seime, kokia buvo tvarka ir t.t.

„Jie apsitardavo, kaip balsuos, o plenarinio posėdžio metu balsuodavo, kaip sutarė frakcija. Frakcijoje protokolas buvo rašomas, fiksuojami sprendimai“, – sakė liudytoja.

Jos taip pat klausta dėl Seimo narių kortelių palikimo Seime ir su tuo susijusių balsavimų už kitą parlamentarą. Liudytoja teigė, kad kortelių palikimo ir balsavimo už kitą tradicija Seime buvo sena, ji esą egzistuoja ir dabar.

„Ar žmogus serga, ar eina pietauti, jis prašo kito asmens išreikšti jo, frakcijos valią. Dėl pavardžių tiksliai pasakyti negalėčiau, bet Etikos ir procedūrų komisija nagrinėjo daug kartų Seimo narių procedūrinius pažeidimus. Komisijos protokolai buvo vieši ir Seimo tinklalapyje buvo įkelti“, – sakė liudytoja.

J.Markovskaja teigiamai atsakė į klausimą, ar korteles, kuriomis balsuodavo, Seimo nariai dažnai palikdavo frakcijoje ant stalo.

Po liudytojos apklausos teismas paskelbė, kad įrodymų tyrimas baigtas.

Advokatai kitame posėdyje, kuris vyks kovo 5 dieną, pateiks savo prašymus, advokatas Egidijus Losis žadėjo aptarti prašymą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja eksparlamentaro A.Sacharuko bylą dėl balsavimo vietoj Lino Karaliaus.

Kai kurie teisme apklausti buvę parlamentarai aiškino, kad balsuoti Seime už kitą asmenį buvo kasdienybė, taip elgėsi ir Seimo senbuviai. Jie nemanė, kad buvęs jų kolega turi sulaukti baudžiamosios atsakomybės. Teisme taip aiškino tuomet parlamentarais buvę Ligitas Kernagis, Donalda Meiželytė ir Linas Karalius.

A.Sacharukas teismui yra sakęs, kad balsuodamas už kitą Seimo narį padarė tik procedūrinį nusižengimą, o ne nusikaltimą.

Pasak kaltinamojo akto, A.Sacharukas neteisėtai įgijo ir laikė bei 22 kartus panaudojo L.Karaliaus Seimo nario pažymėjimą, užsiregistravo Seimo narių registracijos protokole, balsavo už įvairų įstatymų projektų pakeitimus L.Karaliaus vardu. L.Karalius tuo metu buvo išvykęs į Aziją.

Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui Seime surengta apkalta. Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Teismui liudiję buvę Seimo nariai sakė, kad jie pasitardavo prieš balsavimą Seime ir dažniausiai balsuodavo vienodai. Todėl A.Sacharuko balsavimą už L.Karalių jie vertina kaip frakcijos valios išreiškimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen