Olandijoje lieti varpai atkeliavo į rekonstruojamą Šakių skverą

Rekonstruojamas Šakių parkas atsiskleisti visu grožiu miesto

Taip po kurio laiko atrodys originali varpų ir fontano konstrukcija Šakių miesto centre. Fontano ir variu dengtos plieno konstrukcijos vertė – apie 116 tūkst. eurų.
Taip po kurio laiko atrodys originali varpų ir fontano konstrukcija Šakių miesto centre. Fontano ir variu dengtos plieno konstrukcijos vertė – apie 116 tūkst. eurų.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Feb 25, 2015, 5:09 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:38 AM

Juos nuliejo viena geriausių varpų liejyklų Olandijoje „Royal Eijsbouts“, veikianti nuo 1872 metų.

„Tris didžiausius varpus puošia užrašas „Šakiai“, „1812 m. suteiktos Magdeburgo teisės“, „1599 m. paminėti istoriniuose šaltiniuose“. Net 900 kilogramų sveriančius varpus į Šakius pristatė Europos regioninės plėtros fondo finansuojamo projekto „Draugystės parkai 1“ rangovai – mažoji bendrija „Virmalda“, – sakė Šakių savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas.

Varpų idėją pasiūlė ir projektą, kurio autorius kaunietis architektas Šarūnas Kiaunė, kuruoja kompozitorius kariljonininkas Giedrius Kuprevičius. Įdomaus darbo turėjo ir konstruktorius Mindaugas Kasiulevičius.

Varpai nekabės bet kaip. Kariljonas montuojamas pagal varpų skambesį. Pasitelkus kompiuterį varpais bus galima skambinti gyvai.

Šakių savivaldybės meras J.Bertašius neabejoja, jog rekonstruojama centrinė aikštė pavasarį bus puiki dovana miesto bendruomenei.

V.Girdauskas teigė, jog Šakiai kol kas yra vienintelis miestas ne Lietuvos didmiestyje, kuriame konstruojamas kariljonas: „Be to, jis, ko gero, vienintelis toks Baltijos šalyse, kuriame dera fontanas ir varpai“.

Fontano vanduo trykš iš 500 purkštukų. Varpų muzika nebus susieta su fontanu, kuris nėra tradicinis, – vanduo sudarys tik savotišką rūką, virš kurio kabos varpai.

„Kitą savaitę laukiame iš Olandijos atvyksiančio varpų liejyklos inžinieriaus, kuris suderins varpų skambesį“, – sakė projekto vadovas V.Girdauskas.

Meras V.Bertašius tikisi, jog modernus miesto akcentas taps mėgiama miestiečių susitikimų, pasimatymų ir poilsio vieta. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.