Pabradėje – bendros Lietuvos ir JAV pratybos, jau laukiama tankų

Tikimasi, kad maždaug po mėnesio į Lietuvą atvyksianti nauja JAV karių pamaina kartu atsigabens ir tankų „Abrams“. Tankus planuojama dislokuoti Rukloje, o pratybose jie dalyvaus Gaižiūnų ir Pabradės poligonuose. „Dirbsime kartu“, – sako Algirdo bataliono vadas, trečiadienį stebėjęs vienas iš daugelio pastaruoju metu vykstančias bendras Lietuvos ir JAV karių pratybas Pabradėje.

Pabradėje Lietuvos ir JAV kariai dalyvauja bendrose pratybose „Vieningas smūgis“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pabradėje Lietuvos ir JAV kariai dalyvauja bendrose pratybose „Vieningas smūgis“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2015-02-25 18:04, atnaujinta 2018-01-12 07:25

„Esame čia tam, kad palaikytume savo NATO partnerius Baltijos regione, kad, esant reikalui, galėtume veikti bendrai. Šiandien (trečiadienį – red. past.) vykdėme bendrą puolamąją operaciją, šturmavome pastatą. Mes panaudojome šarvuotus ratinius transporterius „Stryker“, lietuviai – šarvuočius M113“, – sako būrio vadas vyr. leitenantas Ryanas Warrenas iš JAV sausumos pajėgų.

Trečiadienį prakaitą Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje pratybose „Vieningas smūgis“ (angl. Joint Punch) liejo apie 250 karių iš JAV sausumos pajėgų 3-osios divizijos 2-ojo kavalerijos pulko kuopos ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Pratybose taip pat dalyvauja Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono išminuotojai, Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8, priešiškas pajėgas imituoja Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono būrys ir Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono taktinės psichologinių operacijų grupės kariai

Algirdo bataliono vadas majoras Mindaugas Petkevičius sako, kad pratybų tikslas yra treniruoti abi kuopas kartu.

„Abiejų kuopų pagrindinės treniruočių užduotys – puolamosios operacijos, civilių kontrolės operacijos ir patruliai. Tokios pratybos mums padeda suvokti vienų ir kitų pliusus ir minusus, suderint procedūras, įrangą“, – pasakojo mjr. M.Petkevičius.

Jis neneigia, kad pirmųjų JAV karių rotacijų metu buvo sunkiau nei dabar. Per beveik metus lietuviai ir amerikiečiai geriau pažino vieni kitų procedūras, mažiau klausimų kyla dėl skirtingų ekipuočių ar ginkluotės. Nekelia problemų ir kalbinis barjeras – dauguma Lietuvos karių kalba angliškai.

Laukiama tankų

„Mes kartu su amerikiečiais dirbame jau nuo pernai pavasario. Dabar laukiame naujos rotacijos, kuri turi atvykti su tankais „Abrams“, taip turėtų vėl atsigabenti savo šarvuotas mašinas „Stryker“. Tokia rotacija yra planuoja, mes jai ruošiamės“, – neslepia Algirdo bataliono vadas.

Jei amerikiečiai iš tiesų atsigabentų tankų „Abrams“, tai taptų dar viena atgrasymo priemone vis labiau dantis šiepiančiai Rusijai. Tankai būtų dislokuoti Rukloje, o pratybose dalyvautų Gaižiūnų ir Pabradės poligonuose.

Tuo pačiu tai būtų ir puiki proga patikrinti, kiek reikia plėsti poligonus, kad Lietuva galėtų priimti tokią sunkiąją techniką.

Praėjusios rotacijos metu amerikiečiai tankus „Abrams“ keliems mėnesiams buvo dislokavę pas mūsų kaimynus – Latvijoje.

Apie tankus „Abrams“

Tankas „M1 Abrams“ yra pagrindinis JAV kovos tankas. Kaip visai neseniai rašė lrytas.lt, tankas „Abrams“ (kaip, beje, ir Lietuvoje jau buvusi pėstininkų kovos mašina „Bradley“) buvo bandomas ir tobulinamas realiose kovose. Iš viso JAV turi apie 9 tūkstančius įvairių modifikacijų tankų „Abrams“.

Visa „Abrams“ evoliucija paremta praktine patirtimi. Gaminamas jie nuo 1979 m. ir JAV armijoje pakeitė kovos tanką M60. Ši kovos mašina, pavadinta JAV generolo, 1968–1972 m. kariavusio Vietname, Creightono Abramso garbei.

Į ginkluotę Jungtinėse Valstijose tankas priimtas 1980 m., ir mūsų dienomis jau sukurta daugybė jo modifikacijų. Šiandien šiuo tanku naudojasi JAV, Australijos, Egipto, Irako, Kuveito ir Saudo Arabijos kariškiai.

Pirmoji „Abrams“ versija turėjo seną, bet puikiai pasiteisinusį britišką 105 milimetrų pabūklą L7. Dabar naudojamas gerokai galingesnis 120 mm pabūklas, galintis šaudyti įvairesniais sviediniais – nuo prieštankinių iki prieš pėstininkus naudojamų kanistrinių sviedinių su daugybe skeveldrų. Nereikia pamiršti ir ant tanko sumontuotų kelių kulkosvaidžių.

Modernios šio tanko sistemos vienu metu gali sekti iš karto kelis taikinius ir sunaikinti juos greitų šūvių seka.

Tankas „Abrams“ aprūpintas įvairiomis aktyvios ir pasyvios gynybos sistemomis, įskaitant ir šarvą su sodrintuoju uranu.

Pirmą kartą į mūšį „Abrams“ stojo 1991 m. Pirmojo Persijos karo metu. Vėliau jis dalyvavo Irako kare ir Afganistane. Tačiau Afganistane šis karo monstras nebuvo naudojamas labai plačiai dėl netinkamo vietovės reljefo.

Apie operaciją „Atlantic Resolve“

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Lenkijoje rotuojasi nuo 2014 m. pavasario, kaip dalis JAV sausumos pajėgų operacijos „Atlanto ryžtas“ (angl. „Operation Atlantic Resolve“). Šia operacija JAV rodo savo įsipareigojimą NATO sąjungininkams užtikrinant saugumą po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Lietuva atvykusiems JAV kariams teikia visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – karių apgyvendinimą, maitinimą, kitą reikalingą logistinę paramą.

Rukloje JAV kariai dislokuoja ir savo atsigabentą techniką – įvairios paskirties šarvuotuosius ratinius transporterius „Stryker“, šarvuotuosius visureigius HMMWV, sunkvežimius, kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.