Konstitucinių vertybių – vis daugiau

Konstitucijoje vis ką nors naujo atrandantiems jos sargams ant kulnų ėmė minti ir Seimo teisininkai. Pastarieji staiga įžvelgė, kad pagrindinis šalies įstatymas valdininkams leidžia net ir pasipinigauti.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Feb 26, 2015, 7:09 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 6:49 AM

Tokia išvada padaryta išnagrinėjus prezidentės pateiktas įstatymo pataisas, kuriomis uždarbiavimą siūloma drausti.

Mat pastaruoju metu ne tik ministerijose, bet ir tame pačiame Seime sparčiai plito mada papildomai užsidirbti iš Europos Sąjungos finansuojamų projektų. Valdžios įstaigos įsigudrino pirkti įvairias studijas, prie kurių ne už dyką pluša ir jas užsakiusių institucijų darbuotojai.

Tačiau Seimo teisininkai išaiškino, esą tokią teisę jiems garantuoja Konstitucija ir joje įtvirtintas principas, kad kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą.

Tiesa, neatmestina, kad kiti Konstitucijos aiškintojai ją perskaitys visiškai kitaip. Taip jau yra nutikę ne kartą.

Antai sunkmečio pradžioje Seimo teisininkai guldė galvą, kad pagrindiniam šalies įstatymui prieštarautų ir parlamentarų algų apkarpymas. Vis dėlto Konstitucijos sargai tautos išrinktiesiems tada atlyginimus susimažinti leido.

Tiesa, kai tuometis premjeras A.Kubilius su karpymais įsisiautėjo, tie patys Konstitucinio teismo teisėjai grėsmingai perspėjo, kad prie valdininkų algų ar teisėjų valstybinių pensijų nevalia kišti rankų net per krizę.

Suglumti privertė ir vienas naujausių Konstitucijos žynių išaiškinimų, kad Lietuvoje važinėti dešinėje pusėje vairą turinčiais automobiliais gali visi, kitaip tai būtų žmogaus teisių pažeidimas.

Iki šiol tai buvo leidžiama tik užsieniečiams arba užsienyje gyvenantiems lietuviams ir tik laikinai.

Žodžiu, Konstitucijoje vertybių apstu, o jos dvasia – beribė. Todėl ir pagrindinį šalies įstatymą vieni skaito iš kairės į dešinę, o kiti – atvirkščiai. Ir visi būna teisūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.