Vilnietis piktas: keleivių kontrolė baigia pasmaugti baudomis

Vilnietį Ivaną Ustinovičių supa keistos aplinkybės – jis retai važinėja viešuoju transportu, bet kai važiuoja, patenka į keleivių kontrolės rankas. Ir, žinoma, be bilieto. Įdomu, kad jis nubaustas greičiausiai daugiau kartų, nei kėlė koją į Vilniaus autobusą ar troleibusą.

Ar dokumentas paskelbtas negaliojančiu, kontrolieriai neturi galimybės patikrinti. Ar tikrai?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ar dokumentas paskelbtas negaliojančiu, kontrolieriai neturi galimybės patikrinti. Ar tikrai?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-02-26 10:29, atnaujinta 2018-01-12 06:28

Ir taip gali nutikti kiekvienam iš mūsų, nes situacija paprasta. Daugiau nei prieš metus iš I.Ustinovičiaus pavogė piniginę. Apie vagystę vyras pranešė policijai, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Greitai apie įvykį pamiršo.

„Ramiai gyvenau apie devynis mėnesius. Savo banko sąskaitoje visada turėjau pinigų, tačiau atėjo metas, kai pradėjau atidžiai sekti savo išlaidas. Rugsėjo mėnesį supratau, kad iš manęs antstolių kontora nuskaičiavo apie 3–4 šimtus litų.

Nesupratau, kodėl. Kaip paaiškėjo, antstoliai pradėjo išieškojimą dėl to, kad važiavau viešuoju transportu be bilieto ir už tai gavau ne vieną baudą. Negalėjau patikėti“, – pasakojo I.Ustinovičius.

Turi nemažai įsipareigojimų

Kaip įmanoma nepastebėti, kai iš sąskaitos lyg niekur nieko dingsta pinigai?

Vyras pasakojo anksčiau turėjęs gerai apmokamą suvirintojo darbą Vokietijoje, todėl per daug skrupulingai nežiūrėdavo, kiek yra pinigų sąskaitoje. Uždarbis buvo didelis, pavykdavo nemažai atsidėti juodai dienai, todėl ir banko sąskaitoje visuomet būdavo nemaža pinigų suma.

„Moku būsto paskolą, tiesioginiu debetu nuo sąskaitos nuskaičiuojami mokesčiai – už komunalines paslaugas, telefono išlaidas, internetą. Kai sąskaitoje truputį sumažėjo pinigų, pamaniau, kad už ką nors nuskaitė ir taip turi būti“, – per daug galvos nesuko 31 m. vyras.

Uždarbiauti į Vokietiją Ivanas išvažiuodavo tam tikram laikui – mėnesiui ar kelioms savaitėms. Galų gale jis visam laikui pasiliko Lietuvoje. Čia jis dirba nedidelėje logistikos įmonėje projektų vadovu. Atlyginimas nėra toks didelis kaip suvirintojo Vokietijoje.

„Praėjusieji metai man buvo sunkesni. Nebegavau tokio didelio atlyginimo, o būsto paskolos įmokos liko tokios pat. Buvau atsidėjęs pinigų blogesniems laikams, tad pradėjau imti ir iš ten. Kitaip sakant, atėjo metas, kai pradėjau stropiai skaičiuoti uždirbamus pinigus“, – nelinksmai šyptelėjo I.Ustinovičius.

Jis sako, kad antstoliai nuo praėjusių metų rugsėjo iš jo sąskaitos nuskaičiavo daugiau nei tūkstantį litų. Dabar iš sąskaitos pinigus nugnybia jau eurais.

„Kiekvieną mėnesį vis nuskaičiuoja. Bijau, kad neišgalėsiu sumokėti būsto paskolos įmokų, nes pirmenybę turi antstoliai“, – sakė jis.

Baudos už vaiką, kurio neturi

Pagal kontrolierių baudas, galima susidaryti įspūdį, kad šeimos neturintis Ivanas turi vaikų. Visuose baudų protokoluose rašoma, kad jis ne tik nesusimokėjęs važiavo viešuoju transportu, bet kartu su juo be bilieto važiavo ir 7–14 metų vaikas.

Iš viso – septyni tokie baudų protokolai. Baudos nevienodos, už važiavimą be bilieto su vaiku Ivanui buvo skirtos nuo 60 iki 100 litų siekiančios baudos.

Taip vaikinui prikapsėjo 540 litų baudų. Jos kaupsis ir toliau, nes asmuo, pasinaudojęs I.Ustinovičiaus vairuotojo ir studento pažymėjimais, turbūt ir toliau sėkmingai riedės Vilniaus viešuoju transportu.

Įdomu, kad asmuo, kuris naudojasi ne savo asmens dokumentu, visada nurodo tą pačią gatvę, kurioje gyvena, – Dariaus ir Girėno, Naujininkų rajone. Tačiau tikrasis I.Ustinovičius gyvena pačiame Vilniaus centre – Vytenio gatvėje esančiame bute, už kurį moka paskolą.

Apsišaukėlis du kartus, kai jį pagavo važiuojantį be bilieto, pasinaudojo studento pažymėjimu. Kadangi jo galiojimo laikas baigėsi praėjusių metų vasarą, vėliau pasinaudoti juo negalėjo. Todėl apsimetėlis sėkmingai naudojosi I.Ustinovičiaus vairuotojo pažymėjimu. Paskutinė užfiksuota bauda vilniečio vardu – praėjusį rugpjūtį.

Kontrolieriams užtenka tik žvilgtelėti į „Regitros" tinklalapį, kad patikrintų, ar vairuotojo pažymėjimas galioja.

Lrytas.lt žurnalistė I.Ustinovičiaus dokumentą patikrino per kelias minutes. Reikėjo tik surinkti pažymėjimo numerį, asmens kodą ir saugos kodą. Sistemoje buvo nurodyta, kad dokumentas negaliojantis. Vadinasi, pateikus negaliojantį dokumentą baudos protokolas negali būti išrašytas.

Kontrolieriai negali patikrinti

Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės skyriaus vadovas Danius Rinkauskas patvirtino, kad I.Ustinovičiaus vardu yra paskirtos 7 baudos, o baudos pagrindas – važiavimas be bilieto.

„Dokumento galiojimo laikas parašytas ant paties dokumento, tačiau ar dokumentas paskelbtas negaliojančiu, kontrolieriai neturi galimybės patikrinti. Jei paaiškės, kad baudos skirtos ne tam žmogui, nes pasinaudota vogtais dokumentais, jos bus anuliuotos, kaip neteisėtai surašytos“, – sakė D.Rinkauskas.

Jis teigia, kad I.Ustinovičius turės pats kreiptis į kontrolės tarnybą dėl baudų surašymo jo vardu. Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, jeigu baudos buvo tikrai surašytos ne tam žmogui, antstolis patirtas išlaidas turės nurašyti kaip nuostolius.

Kontrolierių vadovas sakė, kad pasitaiko atvejų, kai pažeidėjai pažeidimui surašyti pateikia ne savo dokumentus ir kontrolės metu tai nustatoma iš karto. Tuomet toks pažeidėjas pristatomas pareigūnams ir jam iškeliama byla dėl svetimo dokumento naudojimo.

„Per metus tokių atvejų pasitaiko iki 10. Jei kontrolieriai nenustato vietoje, kad dokumentas svetimo žmogaus, ir skiriama bauda, o vėliau paaiškėja, kad bauda skirta ne tam žmogui, bauda anuliuojama ir paskelbiama to dokumento paieška. Kitą kartą pateikus negaliojantį dokumentą jo turėtojas pristatomas į policijos komisariatą“, – sakė D.Rinkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.