Nesivarginkite, kelių policija jūsų neišgirs

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Feb 27, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:46 AM

Kriminalistai žaibiškai sureagavo viename socialiniame tinkle paskelbus prieš trejus metus nufilmuotą kruviną paauglių egzekuciją viename K.Baršausko gatvės daugiabučio rūsyje.

Kol vaizdo įrašas nebuvo viešai paskelbtas, tarsi ir nebuvo niekam rūpesčių. Senos žaizdos užgijo, paaugliai suaugo, subrendo ir gal net susitaikė, tačiau kažkas nesusilaikė nepasigyręs tokiu „vertingu“ įrašu. Pareigūnai labai greitai nustatė ir apklausė nukentėjusįjį, o užnugaryje pajutęs seklių alsavimą atgailaujantis įtariamasis pats pasidavė.

Galima pasidžiaugti – nusikaltimas beveik ištirtas, nes pareigūnai naudojasi socialiniais tinklais ir populiariais vaizdo portalais. Turbūt net labai į juos įnikę, nes į pranešimus telefonu apie piktybinius kelių eismo taisyklių pažeidėjus nereaguoja.

Darbo dienomis kiekvieną vakarą Taikos prospekto gyventojams tenka pasitelkti visus vairavimo įgūdžius, kad prasmuktų į savo namo kiemą pro prašmatnius BMW, „Mercedes-Benz“ ir kuklesnius „Toyota“ ar „Volkswagen“ automobilius, išrikiuotus greta populiaraus sporto klubo.

vairuotojai atvyksta sportuoti, todėl negali palikti automobilių aikštelėje už poros šimtų metrų ir ateiti pėsčiomis. Jiems tai turbūt sunki užduotis, atimanti per daug jėgų prieš svarmenų kilnojimą. Į uždarą sporto klubo kiemą jie taip pat nevažiuoja, nes turbūt per brangu sumokėti porą papildomų eurų.

Nors vienoje įvažos pusėje aiškiai matyti kelio ženklas „Sustoti draudžiama“, sporto mėgėjai žūtbūt stengiasi įsisprausti į menkiausią tarpą kuo arčiau sporto klubo kiemo ir net stebisi, kodėl aplinkinių namų gyventojai pyksta negalintys pasiekti namų.

Žalioji veja greta namo pavirtusi purvo klampyne, kurioje mėtosi manevruojant sudaužytų apšvietimo žibintų detalės. Štai toks vaizdas. Ką padarysi, toks, matyt, sportuojančių žmonių mentalitetas. Kaip galima pakeisti jų įpročius? Turbūt finansinėmis sankcijomis, tačiau pareigūnai nenori imtis darbo.

Telefonu paskambinus Kauno kelių policijos budėtojui šis kantriai išklausė pranešimą apie mažiausiai keturis kelių eismo taisyklių pažeidėjus vienoje vietoje ir pasiteiravo, ar apie tai pranešta Bendrajam pagalbos centrui (BPC).

Išgirdęs neigiamą atsakymą, pareigūnas pareiškė negalįs atsiųsti patrulių ekipažo, nes pirmiausia apie įvykį reikia pranešti BPC. Budėtojas pridūrė, kad kelių policijos pareigūnai fiksuoja eismo įvykius.

Įsivaizduokite situaciją: prieinate prie kelkraštyje stovinčių kelių policijos patrulių ir pranešate, kad už 200 metrų visiškai girtas žmogus mėgina paleisti automobilio variklį ir ruošiasi kelionei. Ar tokiu atveju pareigūnai taip pat reikalautų iš pradžių būtinai skambinti į BPC? Kodėl jie rengia vairuotojų patikrinimus kelyje, jeigu sako fiksuojantys tik eismo įvykius?

Kyla rimtų abejonių, ar pareigūnų raginimai gyventojams fiksuoti kelių eismo taisyklių pažeidėjus ir siųsti jiems nuotraukas ar vaizdo medžiagą yra nuoširdus noras sudrausminti piktybinius pažeidėjus. Greičiausiai tie pranešimai keliauja į šiukšlių dėžę, nes gauti ne iš BPC.

Pilietiški žmonės lieka kvailio vietoje, o kelias dešimtis eurų baudai sutaupę kelių eismo taisyklių pažeidėjai džiūgauja likę nenubausti ir toliau smaginasi keldami gatvėse chaosą.

Turbūt džiaugiasi ir pareigūnai: nėra vaizdo įrašo soacialiniame tinkle, nėra ir pažeidimo, o kai tas pažeidėjas ką nors iškrės kelyje, štai tuomet jau pasirodys patruliai.

Nevertėtų stebėtis, kad susidūrę su tokiu pareigūnų požiūriu kauniečiai patys imasi auklėti įžūlių vairuotojų. Švelniausia Kauno daugiabučių kiemuose taikoma poveikio priemonė – iš padangų išleistas oras ir už valytuvo užkištas raštelis, kuriame perspėjama liautis kenkti kaimynams.

Tačiau vis dažniau kantrybės netekę žmonės imasi drastiškų ir net nusikalstamų veiksmų – pjausto pažeidėjų mašinų padangas, daužo stiklus arba sudegina kiemo piktžaizdę.

Galbūt netrukus bus pasiektas momentas, kai Kauno policijos budėtojams paskambinęs mušamas žmogus sužinos, kad pagalba nebus suteikta, nes iš pradžių jis privalo įvykį užregistruoti BPC. Arba užpuolimą nufilmuoti, padaryti asmenukę su nusikaltėliais ir visa tai paskelbti socialiniame tinkle. Tyrėjai juk žaibiškai reaguoja išvydę įrašus internete.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.