Taupuolis generalinis prokuroras ėmė taškytis milijonais

Nevykusia reforma išgarsėjęs generalinis prokuroras Darius Valys sumaištį kelia net baigiantis kadencijai. Į kairę ir dešinę kvalifikacinius rangus pavaldiniams dalijęs prokuratūros vadovas dabar siūlo juos panaikinti, tačiau didinti algas.

Generalinio prokuroro D.Valio kadencija turėtų baigtis birželio mėnesį.<br>M.Kulbio nuotr.
Generalinio prokuroro D.Valio kadencija turėtų baigtis birželio mėnesį.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:11 AM

Dėl kvalifikacinių rangų dalijimo D.Valys pernai buvo atsidūręs valstybės kontrolierių akiratyje. Mat Generalinės prokuratūros vadovo veiksmais ant valstybės pečių buvo užkrauta daugiau kaip 3 milijonų litų našta.

2013 metais aukštesniais kvalifikaciniais rangais buvo pamaloninti 647 prokurorai, kai kurie net kelis kartus.

Be to, tai daryta nenuosekliai, neįvertinus jų kvalifikacijos.

Tačiau ir po kontrolierių kritikos D.Valys nenustojo žarstyti rangų, nuo kurių priklauso prokurorų alga.

Antai planuojama, kad artėjančios Nepriklausomybės atkūrimo dienos ir kovo 30-ąją minimos prokurorų profesinės šventės proga aukštesnius kvalifikacinius rangus turėtų gauti dar apie šimtą prokurorų.

Metėsi prie koeficientų

Keisčiausia, kad D.Valys tuo pat metu planavo ir naują prokurorų darbo apmokėjimo tvarką, pagal kurią gauti kvalifikaciniai rangai nebeturėtų jokios įtakos jų uždarbiui.

Vietoj suteikiamų rangų siūloma gerokai padidinti prokurorų pareiginės algos koeficientus.

Projekte numatyta, kad, pavyzdžiui, generalinio prokuroro pareiginės algos koeficientas turėtų padidėti nuo 16,7 iki 21,7 bazinės išmokos dydžio, jo pavaduotojo – nuo 15,2 iki 20,6 (1 išmoka – 130,5 euro).

Taip pat siūloma gerokai didinti algas organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimus atliekantiems prokurorams – mat jie susiduria su didesne rizika.

D.Valio manymu, dabar per maži ir vadovaujančios grandies prokurorų atlyginimai.

Dar vienas nurodomų motyvų, kodėl reikia kelti prokurorų algas, – kitąmet baigiasi net pusšimčio vadovų kadencija. O didesnis atlyginimas esą labiau motyvuotų prokurorus siekti vadovaujamų pareigų, nes dabar trūksta potencialių pretendentų į šiuos postus.

Reikėtų solidžios sumos

Jei siūlomi pakeitimai būtų įgyvendinti, valstybei tai papildomai atsieitų daugiau kaip 3,3 mln. eurų per metus.

Tačiau D.Valiui ši suma atrodo nedidelė. Generalinis prokuroras priminė, kad, pavyzdžiui, teismų, Valstybės kontrolės ir kitų biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio fondai pasiekė ne tik prieš krizę buvusį lygį, bet ir padidėjo, o prokuratūra atsiliko.

„Pagerėjus šalies ekonominei situacijai, yra palankus metas toliau kurti teisėjo ir prokuroro „tiltą“ užtikrinančią sistemą, kurios svarbus aspektas – atlyginimų sistema“, – aiškino D.Valys.

Suglumino blaškymasis

Bet Prokurorų profesinė sąjunga išsityčiojo iš tokių vadovo mostų.

Vienas profsąjungos lyderių, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Julius Rėksnys pareiškė, kad D.Valys nesiorientuoja aplinkoje ir tokiu savo elgesiu net kelia grėsmę: „Tokį žmogų apskritai pavojinga palikti be priežiūros, nes nežinia, ką jis dar sugalvos savo kadencijos pabaigoje.

Anksčiau jis bandė papirkti prokurorus visiems pakeldamas rangus ir taip sugriovė visą pareigūnų skatinimo sistemą. Dabar vėl blaškosi.“

Anot J.Rėksnio, daugelis prokurorų supranta, kad dabar, ypač esant tokiai neaiškiai geopolitinei situacijai, nerealu keisti jų darbo apmokėjimo tvarką ir tikėtis didesnių algų.

Profsąjungų atstovo teigimu, jei D.Valys turėtų bent kiek sveikos nuovokos, jis taip pat suprastų, kad nėra jokių galimybių, jog dar šiemet dėl prokurorų atlyginimų būtų keičiamas biudžetas.

„Negana to, generalinio prokuroro siūlomos įstatymų pataisos Seime galėtų būti svarstomos jau tik rudenį, kai bus sudėliotas ir kitų metų biudžetas. Todėl geriausiu atveju, atsigaunant šalies ekonomikai, galima būtų tikėtis, kad prokurorams algos didėtų tik nuo 2017 metų“, – kalbėjo J.Rėksnys.

Jis prisiminė, jog anksčiau D.Valys aiškino, kad didesnis atlyginimas esą nemotyvuoja prokurorų dirbti geriau.

Anksčiau taupė net centus

D.Valio pavaldiniai neabejoja, kad prasiveržęs jo rūpinimasis prokurorų gerove yra tik parodomasis. Tuo jis esą pasižymėjo ir anksčiau, kai prokuratūroje buvo paskelbtas taupymo vajus.

Tuomet buvo atsisakoma tarnybinio transporto, atleidžiami vairuotojai. Net pats D.Valys persėdo į nuosavą automobilį ir juo važiuodamas į darbą pėsčiųjų perėjoje partrenkė moterį.

O dabar generalinis prokuroras jau siūlo, kad už asmeninio transporto naudojimą tarnybos reikalais būtų mokamos kompensacijos.

„Generalinis prokuroras visą laiką taupė centus, o dabar, užuot ramiai sulaukęs kadencijos pabaigos, nusprendė pasišvaistyti milijonais“, – apibendrino J.Rėksnys.

Prokurorų profsąjungos atstovai įsitikinę, kad dabartinio generalinio prokuroro užvirtą košę reikėtų leisti išsrėbti būsimam jo įpėdiniui.

Nori pataisyti reputaciją?

Naujausius D.Valio užmojus itin kritiškai įvertino ir parlamentarai.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas stebėjosi, kad generalinis prokuroras pamiršo neturįs įstatymų rengimo iniciatyvos teisės, ir mano, jog tokius projektus jis pirmiausia privalėtų derinti su Vyriausybe.

Politikas taip pat įsitikinęs, kad suaktyvėjimas kadencijos pabaigoje dar kartą patvirtina D.Valiui reikštus priekaištus dėl blaškymosi ir skambiai, bet pripuolamai darytų reformų: „Tai reikėjo daryti iš karto, o ne kadencijos pabaigoje.

Dabar generalinis prokuroras tarsi nori pataisyti savo reputaciją, bet vargu ar tai jam pavyks. Jau šiek tiek per vėlu tai daryti.“

Prarado realybės jausmą

Teisės ir teisėtvarkos komitetui priklausantis liberalas Vitalijus Gailius buvo dar griežtesnis.

„Kvalifikacinių rangų principas buvo neapsakomai iškraipytas – jie dalyti kaip Kalėdų premijos. Galbūt todėl jau ima trūkti pinigų prokurorų algoms. Dėl šios priežasties tikriausiai kyla problemų priimti naujų prokurorų: prokuratūra tampa stovinčia ir dvokiančia upe.

Generaliniu prokuroru save vis dar įsivaizduojantis D.Valys prarado realybės jausmą. Mes iš jo nereikalaukime numatyti bent kelių žingsnių į priekį. Jo kvalifikacija nesuteikia tokių galimybių.

Todėl ir jo pateiktas projektas Seimo komitete bus nagrinėjamas labai atidžiai. Bet, kita vertus, D.Valio iniciatyvos manęs nebestebina“, – kalbėjo V.Gailius.

Parlamentaras taip pat pripažino, kad situacija prokuratūroje nėra gera: „Bet šią situaciją sukūrė pats D.Valys. Jis pasiekė, kad į pareigas buvo skiriami ne atranką laimėję prokurorai, bet autsaideriai. Tai nenormalu. Tačiau ištaisyti padarytas klaidas – ne D.Valio jėgoms.

Dabartiniai jo bandymai kažką keisti yra desperatiški.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.