Ant vilniečių pečių – ir SGD terminalo išlaikymas

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2015-02-28 07:00, atnaujinta 2018-01-12 01:28

Tik kodėl vilniečių veidai rūškani, kodėl jie dūsaudami sutiko žinią, kad Kaune šildymas kovą atpigs 15 procentų?

Ogi todėl, kad Vilniuje šiluma nepinga. Mat valstybė užkrovė sostinei prievolę – apie du trečdalius reikiamų dujų kiekio pirkti iš Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo. O už šias dujas tenka mokėti net 35 procentais brangiau nei perkant iš kitų tiekėjų.

Tačiau „Vilniaus energija“ ir norėdama negalėtų įsigyti rusiškų dujų, nes valstybė nurodė – sostinė per metus privalo net 73 procentus dujų pirkti iš SGD terminalo.

Žinoma, SGD terminalas yra objektas mūsų energetinei nepriklausomybei užtikrinti, bet kodėl našta jį išlaikyti užkraunama tik Vilniui? Kodėl ji užgula vilniečių, kurių būstai šildomi trečdaliu brangesnėmis dujomis, pečius?

Jeigu jau SGD terminalo išlaikymas užkraunamas Vilniui, gal ateityje sostinė galėtų tapti šio objekto šeimininke? Juk kadaise miestas svajojo nusipirkti salą prie Graikijos.

Juokai juokais, bet Vilnius neturi pasirinkimo. Prievolę pirkti dujas iš SGD terminalo nustato valstybės institucijos. Tačiau savivaldybė rengiasi kelti klausimą, kad SGD terminalo išlaikymas būtų padalintas tarp visų Lietuvos gyventojų.

Juk, tarkime, mažesnėmis šildymo kainomis besidžiaugiantis Kaunas kovą įpareigotas pirkti dujų iš SGD terminalo net 27 kartus mažiau nei „Vilniaus energija“.

O juk kauniečiai per metus šilumos vartotojams parduoda tik perpus mažiau nei „Vilniaus energija“.

Maža to, Kaunui valdžia leido kovą pirkti mažiau brangių SGD terminalo dujų nei vasarį, o Vilnių, priešingai, įpareigojo pirkti daugiau.

Kiti miestai sumažino dujų vartojimą pereidami prie biokuro ir dėl to pigo šildymas.

Tačiau sakyti, kad Vilnius baudžiamas brangiomis SGD terminalo dujomis, negalima, nes sostinėje perėjimą prie biokuro stabdė taip pat ne savivaldybė. Kas – atsakymas aiškus.

Kaip aišku ir tai, kad valstybė dar labiau padidino Vilniaus termofikacinių elektrinių, gaminančių ne tik šilumą, bet ir elektros energiją, nuostolius. Valdžia kažkodėl nurodė iš tų elektrinių pirkti gerokai mažesnį elektros energijos kiekį, nei jos gali parduoti.

Taigi Vilnius ir vėl skundžiasi, kad yra žlugdomas: valstybė apiplėšia palikdama per menką gyventojų pajamų mokesčio dalį, ta pati valstybė vienam miestui užkrauna SGD terminalą. Kodėl valstybė tokia nedraugiška savo sostinei?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.