Kaip politikai vertina žalingus įpročius? Atsakymai nustebino

Prieš žengiant prie balsadėžių, Lietuvos sveikuolių sąjunga (LSS) kandidatų į savivaldybių merus ir tarybas paprašė jų atsakyti į viešos anketos klausimus, susijusius su sveika gyvensena bei požiūriu į jos skatinimą. Iš atsitiktinai pasirinktų kelių šimtų kandidatų skirtingose šalies miestuose sulaukta tik 40 žmonių elektroniniu paštu atsiųstų atsakymų į anketą.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Feb 28, 2015, 8:07 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:31 AM

„Ar įsipareigojate viešai nevartoti alkoholio, nerūkyti?“, „Ar skatinsite ir remsite blaivaus šventimo kultūrą savivaldybėje?“, „Ar įsipareigojate atsikratyti viršsvorio, jeigu jo turite dėl nutukimo ir nejudraus gyvenimo būdo?“ „Ar įsipareigojate būti fiziškai aktyvus ir rodyti savo pavyzdį kitiems?“ – į šiuos ir dar kitus – iš viso 20 klausimų turėjo atsakyti į savivaldybių valdžią besiveržiantys asmenys.

„Svarbiausias klausimas, kuris mums rūpėjo – ar politikas supranta savo pavyzdžio svarbą savivaldybės gyventojams. Esame tikri, kad tik tinkamas vertybines nuostatas ir išmintį turintis žmogus gali būti geru politiku, priimančiu teisingus sprendimus ir gebančiu susitvarkyti su sudėtingais uždaviniais gyventojų labui.

Tas, kuris susitvarkė savo „kiemą“: yra puikios fizinės ir dvasinės sveikatos, gyvena darnioje šeimoje ir neturi žalingų įpročių, gali sėkmingai tvarkytis ir didesnėje teritorijoje – savivaldybėje. O tas, kuris turi priklausomybių alkoholiui, tabakui, maistui ir tinguliui, negali būti žmonių vedlys, nes nesugeba susitvarkyti net su pačiu savimi“, – kalbėjo apklausą inicijavusi LSS viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

Iš visų gautų 40 anketų, daugiau nei pusės – 25 autoriai rimtai vertina politiko rodomo pavyzdžio svarbą ir daugelis iš jų neturi jokių žalingų įpročių, o jei ir turi, įsipareigoja jų atsikratyti, jei bus išrinkti.

Dvi kandidatės pažadėjo, jog, jei bus išrinktos – stengsis, „kiek leis sveikata“, sulieknėti.

Toliau viešai rūkys 2, o alkoholį vartos 4 kandidatai.

Pasak S.Kriaučiūnienės, vienas kandidatas į merus Ukmergėje atsakė, kad tikrai privalo viešoje vietoje vartoti alkoholį: „Mero pagrindinė funkcija yra reprezentuoti rajoną, todėl neįsivaizduoju, kaip mes su svečiais ne viešai gertume vyno ar šampano taurę“.

O kai kuriuos kandidatus užgavo klausimas apie antsvorį, tai, esą įžeidžiantis ir patyčias skatinantis klausimas. „Svarbu tai, kokią žmogus politiką vykdo ir kokias vertybes palaiko, o ne kiek papildomų kilogramų yra priaugęs“, – teigė vienas kandidatas į Vilniaus miesto tarybą.

S.Kriaučiūnienės teigimu, gauti atsakymai sveikuoliams ir juos palaikantiems, prieš jiems žengiant prie balsadėžių, padės apsispręsti, už ką gi atiduoti savo balsus.

Ar Ukmergėje gyvenanti LSS viceprezidentė dabar jau žino, už ką balsuos?

Moteris patikino, jog atsakymo į šį klausimą dar neturi.

„Iš septynių kandidatų į Ukmergės savivaldybės merus, atsakė tik trys, o iš dabartinėje rajono taryboje esančių 25 narių, kurie, beje laimę bando ir šiuose rinkimuose, atsakė 7. Tad tikrai nežinau, už ką balsuoti, nežinau ir ką pasiūlyti savo bendruomenei“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.